Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Realny Koszt Kwh W Taryfie Nocnej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki jest obecnie realny koszt 1 kilowatogodziny w taryfie nocnej licząc wszystkie opłaty nie licząc abonamentu?

Wiem, że są różne teraz lepsze oferty niż Tauron, który sponsoruje szlachtę ze śląską i tam podobno kWh wychodzi dużo taniej. Są różne cenniki, oferty, chce by mi ktoś napisał ile rzeczywiście płaci za nocną 1 kWh uwzględniając różne przesyłowe itp.

Opublikowano

Jak nocna tańsza to dzinna trochę droźsza.

Opublikowano

Wg sprzedawców gazu gaz wychodzi po około 17,5 gr / kWh, ale oni kłamią bo podają od ciepła spalania (szczegóły: http://instalacje-gazowe.info/9-budownictwo/23-jak-pgnig-przelicza-z-m3-na-kwh).

Więc trzeba liczyć minimum 21 gr na czysto. Do tego przy rocznym zużyciu gazu za 2000 zł koszt licznika 300 zł i mamy już 24 grosze...

A kotły gazowe z nieba nie spadają...

Opublikowano

PGE Lublin, w taryfie G12w (nocna taryfa także przez cały weekend) płacę 0,2552 brutto plus niecałe 11 zł opłat stałych miesięcznie. Rozważam skorzystanie z oferty stałej ceny energii czynnej - kWh w nocnej taryfie będzie droższy o 7 groszy, ale w dziennej tańszy o 21 groszy. Do tego opłata miesięczna 4 zł, gwarancja ceny do końca 2018 r. Jak sądzicie, czy prąd podrożeje?

Opublikowano

a drobna poprawka  sredniej 1200kWh przy grzaniu prądem wyszło mi 28gr brutto w nocnej taryfie

Opublikowano

ale z zegarem czy bez? pisz bo to najważniejsze

nie rozumiem, jak masz dwie taryfy, to zegar musi być, chyba że (jak u mnie) licznik elektroniczny, to zegar ma już w sobie

Opublikowano

Serdeczne wyrazy współczucia. Czy naprawdę nie można podać realnego (prawdziwego) kosztu prądu - 1kWH. Koszt prawdziwy czyli suma rachunku / ilość kilowatów. Odliczanie pewnych składników to bzdura. Cenniki maja za zadanie ogłupić odbiorców, utrudnić zrozumienie. Nie bawmy się znaczonymi kartami. Jeśli zapłaciłem 100 zł i zużyłem 100 kWh to 1 kWh kosztowała mnie 1 zł bez względu na sposób wyliczenia, tych 100 zł. Stawki poszczególnych pozycji taryfy to kpina z zdrowego rozsądku. 

Czy naprawdę opłata licznikowa nie jest ceną prądu, proponuje użyć własnego rozumu a nie bzdur wypisywanych przez energetykę. Politycy skutecznie ogłupiają nas, a co niektóry uważa: ja rozumiem taryfy, jaki ja mądry w tym tłumie nierozumnych użytkowników. 

Ostatni rachunek; Energa taryfa G12r dzienne zużycie 7 kWh nocne 672 kWh zapłacono 236,87 zł  (cena netto - noc 0,15880)   

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.