panczo88 Opublikowano 14 Października 2015 #1 Opublikowano 14 Października 2015 Witam Panowie i Panie.Mam problem z wychładzaniem bojlera.Instalacja starego typu włączona pompa co.Powiem tak pompa ustawiona na 45 stopni załączenie i po wygaśnięciu pieca wodę w zasobniku również schłodzi do45Stopni czyli bojler działa jako zasobnik ciepła.Jak tego uniknąć jak najmniejszym kosztem?
mlodzieniec Opublikowano 15 Października 2015 #2 Opublikowano 15 Października 2015 Nagrzać bojler i zamknąć zaworem kulowym.
papasmurfek Opublikowano 15 Października 2015 #3 Opublikowano 15 Października 2015 Zależy czy tanio czy wygodnie. Tanio tak jak kolega wyżej napisał. Wygodnie: rozdzielić obiegi co i cwu i do każdego osobna pompa i sterowanie.
mlodzieniec Opublikowano 15 Października 2015 #4 Opublikowano 15 Października 2015 Nie zapominając o montażu zaworu zwrotnego.
panczo88 Opublikowano 15 Października 2015 Autor #5 Opublikowano 15 Października 2015 Nagrzać bojler i zamknąć zaworem kulowym. Czyli wieczorem po nagrzaniu bojlera zasuwam do piwnicy i zamykam zawór :) Tak będzie najtaniej,a czy nie ma zaworów,które po spadku temp np do 60st.same się zamkną?Przepraszam mieszkam na wsi i nie jestem najmłodszy :D a technika idzie naprzód.
drewniak Opublikowano 15 Października 2015 #6 Opublikowano 15 Października 2015 Można pompę ustawić np 60* i wtedy po jej wyłączeniu się na grawitacji wolniej rozładuje bojler
sybiga Opublikowano 15 Października 2015 #7 Opublikowano 15 Października 2015 Czyli wieczorem po nagrzaniu bojlera zasuwam do piwnicy i zamykam zawór :) Tak będzie najtaniej,a czy nie ma zaworów,które po spadku temp np do 60st.same się zamkną?Przepraszam mieszkam na wsi i nie jestem najmłodszy :D a technika idzie naprzód. Są- ale czy to tanio wyjdzie to nie wiem...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.