Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pomoc Przy Wyborze Kotła

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym uzyskać informacje co do wyboru kotła zasypowego,do nowego domu.

Dom o powierzchni 120m2 w tym 70m2 podłogówki oraz 80m strychu który nie bedzie jak narazie zagospodarowany.

Zastanawiałem sie nad kotłem Krzaczek 15kw. Co o tym myslicie i czekam na inne propozycje.

Dzieki za pomoc

Opublikowano

Jak dom ocieplony styro to tym krzaczkiem 15 ogrzejesz swój i sąsiada. Jaki masz przewidziany sposób w papierach? Ile kW wyliczyli? Z grzaniem cwu to brałbym 7 do maks. 10 kW, bo przy paleniu ciągłym wystarczą 2 - 3 kW na uzupełnienie strat, resztę w komin puścisz. Jeśli masz zamiar palic węglem, do drewna najlepsze są zgazowujące typu Atmos, do tego bufor 1 m3 i można grzać co 2 dzień w okresie przejściowym. Całkiem fajny teraz powstał kociołek MPM DS, cena niewygórowana i niskie moce dostępne.

Edytowane przez mlodzieniec

Opublikowano

Górno-dolniak bez przekroju. Ja bynajmniej nigdzie nie spotkałem. Takie nie wiadomo co. Wykorzystany zgodnie z przeznaczeniem, czyli opalany miałem może i miałby prawo zadziałać w twoim domu.. Ale czy naprawdę tego chcesz? Miał bywa kłopotliwym paliwem, ciężko sterować mocą bez puszczania opału kominem. Do tego sadza, smoła. Komin lekko miał nie będzie, a jego wymiana to i koszt i problem niemały. Taki dom opalany gazem nie nabije niesłychanie dużych rachunków. Jeśli nie masz gazu w okolicy, bądź koniecznie chcesz mieć kocioł na paliwo stałe to proponuję poszukać dobrego podajnikowca na miał/groszek lub na pelet. Utrzymanie znośnych temperatur w domu nie będzie wtedy udręką. Alternatywnie dobry dolniak plus bufor.

Edytowane przez izydor86

Opublikowano
  • Autor

W papierach mam gaz 13kw. Nastawiony jestem raczej na miał, ponieważ na podajnik mam zbyt małą kotłownie. Z kominem  fi20 raczej nie będe miał problemów. Wdzięczny bym był za jakieś użyteczne linki.

pozdrawiam

Opublikowano

Tzn masz małą kotłownie przystosowaną do gazu i chcesz się ładować w niskokaloryczny opał, którego więcej będziesz musiał "zmagazynować" więcej niż zwykłego węgla? Ja nie lubie w mróz donosić opału do kotłowni. Trochę to nie logiczne, lepiej wysokokaloryczne paliwo, dobrze ocieplony dom, mniejsze zapasy potrzebne.

O ile dobrze pamiętam są nieduże kociołki na pellet, mieszczące się w małych kotłowniach, coś jak kostrzewia mini bio.

Przy miale będziesz cały czarny w nowym czystym domku, a przy pellecie się nie pobrudzisz tak, poukładasz przy ścianiach w woreczkach pod sam sufit nawet. Załadujesz piecyk raz na kilka dni.

Opublikowano

Tylko musisz zrobić ściankę oddzielającą paliwo od kotła.

Również miał bym odradzał, w takim małym kociołku o mocy poniżej 10 kW na sezon spalisz może 1,5 tony węgla w porywach do 2.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kotłem zasypowym 15kW (Elektromet Solei Eko-Kwr) ogrzewam DWA budynki: starszy docieplony=130 m2 i drugi nowy (ytong 24+styr.15) =100 m2 + CWU 140 l i kocioł daje spokojnie radę .

Mam tylko grzejniki, nie mam podłogowki.

Oczywiście palenie od góry.

Więc kolego @novic  zachować zimną krew i słuchać porad doświadczonych tu kolegow i nie pakować się w tak wielki kocioł.

pozdr

Arek

Opublikowano

Witam. Jestem posiadaczem Krzaczka SKG 12 kw. Zakupiony na domek 138m2.Narazie ogrzewa parter 80m2 w tym 30m2 podłogówki. Paliłem od dołu. Obecnie po głebszym wczytaniu się w forum palę od góry. Polecam ten typ palenia. Piec posiada sterownik st 32 i dmuchawe WPA 120. Obroty dmuchawy mam najmniejsze.