Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzająca Się Pompa Co

kapral1980

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Sambor

Tylko CWU chodzi bardzo dobrze i się nie zapowietrza. Pozakręcam odpowietrzniki. Zostawię tylko ten nad pompą CO.

Nic w tym dziwnego bo właśnie kiedy ta pompa rusza to wypycha powietrze przez odpowietrznik nad bojlerem  z gałązki zasilania zasobnika .

Opublikowano

Zakręciłem wszystkie odpowietrzniki i zostawiłem tylko ten nad CO. Pompa się odpowietrzyła. Zobaczymy za parę godzin.

@rumunn9r

Piec jest wypoziomowany. Na piecu mam 55 stopni i palę tylko ekogroszkiem, nie mam dodatkowego rusztu wodnego zaraz nad paleniskiem więc raczej nie gotuje mi wody.

@mac65

Może tak być. Odkręciłem na chwilę ten odpowietrznik nad samym bojlerem i syknął, pytanie w którą stronę?

Jeżeli ma to jakieś znaczenie to ślady osadu z wody dookoła odpowietrnika miałem tylko nad pompą CWU oraz na zasilaniu rozdzielacz CO 

Opublikowano

Odpowietrznik jest blisko pompy i jeżeli w gałązce jest powietrze to chwilowo może wyrzucać również wodę dlatego pisałem wcześniej o odpowietrzeniu statycznym bez uruchomionych pomp ale z racji obecności zaworów kierunkowych/zwrotnych ( a głównie to te wspomniane  sprężynki w zaworach ) możesz takie odpowietrzenie zrobić ale tylko w momencie kiedy obie pompy pracują . Niestety w instalacji jeszcze będzie krążyło to powietrze i zabieg trzeba będzie powtórzyć w ten sam sposób przynajmniej dwukrotnie .

Obserwuj ten rozdzielacz bo każda nieszczelność w układzie może wiązać się z zapowietrzaniem .

Ciepełka .

Opublikowano

Ja bym szukal problemu dalej w instalacji nie w pompie bo z tamtad sie ono bierze

Opublikowano

W takim razie zapytam jakie masz grzejniki bo instalacja widzę miedziana przy kotle  a grzejniki ? Może to nie jest powietrze a coś bardziej palnego ?

Opublikowano

Wszystkie grzejniki są stalowe. W grzejnikach powietrze mi się nie zbiera. Pompa wyłapuje chyba całe. Myślę, że kupię ten separator powietrza. Polecacie jakiegoś konkretnego producenta?

A ja polecam zrobić próbę ciśnieniowa instalacji - wyjdzie taniej .Czarów nie ma pompy łykają powietrze i to gdzieś na powrotach , ciśnienie prawdę Ci powie .Byle nie jak w znanym mi przypadku  po roku dolewania do CO  podniósł się parkiet w salonie .

Opublikowano

Próba ciśnieniowa była robiona. Instalacja była nabita powietrzem podczas zalewania posadzek i żadnych spadków nie było. Zanim zamontowałem piec stało wszystko z dwa tygodnie z ciśnieniem około 3 bar(mam zdjęcia na dowód). Wody też nie ubywa.

Opublikowano

Na separator szkoda kasy (cuda się nie dzieją musi być jakaś przyczyna)

Czy możesz zrobić zdjęcie z boku pieca

Zastanawiają mnie te rury na zasileniu idące do góry, rozumiem że do naczynia ale dwie z zasilenia

Opublikowano

W jakim celu to jest zrobione bo nie rozumiem (bardzo możliwe ,że tu jest problem)

Jedna rura wystarczy (ten odkos do likwidacji)

I jeszcze jak jest podłączone naczynie (zdjęcie lub schemat)

Opublikowano

Podłączone są oba wyjścia z pieca do naczynia w celu lepszego odprowadzenia powietrza. Nie wiem jak przez to pompa od co miałaby się zapowietrzyć. Sposób podłączenia naczynia jak w tym układzie:

post-60069-0-46192900-1444549769_thumb.jpg

post-60069-0-84464100-1444550760_thumb.jpg

Opublikowano

Może to powietrze w pompie to z kawitacji? Termostaty zamknięte, brak przepływu i pompa mieli wodę w miejscu po godzince zapowietrzona. Odpowietrza się dopiero jak odkręce któryś grzejnik.

Z innych objawów powietrze ucieka też automatem jak odłączę wszystkie pompy od prądu.

Opublikowano

Dawniej jak były termostaty na wszystkich grzejnikach to jeden powinien być zdjęty lub odkręcony na maxa, aby był przepływ minimalny przez instalację.

Weź ustaw pompę na minimum podnoszenia a nie na stały przepływ i zobacz co i jak.

Jak gdzieś nie grzeje to trochę zwiększ podnoszenie pompy, aż wszystkie grzejniki będą grzały

PS1

Jaka to pompa do CO?

PS2

Masz podłogówkę z pompą mieszającą, - ona też daje jakiś odbiór ciepła z kotła.

PS3

Bardzo jestem ciekaw jak by zachowywała sie w tym układzie pompa Alpha2

Opublikowano

Na zdrowy rozum to nie ma prawa zaistnieć. Pompa pionowo, więc lepiej mieć nie będzie. Nawet "wędrujące" powietrze powinno w naturalny sposób przez nią przepłynąć, a nie zatrzymywać się na niej.

Czy "zapowietrzenie" pompy powoduje zatrzymanie obiegu (grzejniki nie grzeja), czy tylko sobie szumi? Jeśli dochodzi do zatrzymania obiegu, a odpowietrznik nie "syczy", to wymień ten odpowietrznik. Zostaw go też na stałe otwartego.

Ja bym usunął ten zawór zwrotny pompy CO (jesli nie korzystasz z priorytetu CWU to jest de facto zbędny, najwyżej na lato zamkniesz zawór przed pompą). Dla "testów" usuń też filtr siatkowy. Taki układ nie ma prawa sie zapowietrzyć. Równie dobrze powietrze mogłoby stanąć w połowie pionowej rury.

Opublikowano

Pompy co i cwu wilo yonos pico 25/1-4.

Pompa podłogowa wymusza tylko obieg samej podłogoi. Włącza się jej układ w obwód pieca tylko jak puści termostat podłogi. Obecnie mam ustawione 25 stopni ma podłogę więc rzadko to się dzieje. Wszystkie grzejniki z termostatami. Jeżeli odkręce któryś grzejnik na max to zagotuje pomieszczenie. Grzejniki grzeją mimo powietrza w pompie aczkolwiek najdalszy grzejnik zauważalnie gorzej.

Opublikowano

Dawniej jak były termostaty na wszystkich grzejnikach to jeden powinien być zdjęty lub odkręcony na maxa, aby był przepływ minimalny przez instalację.

Weź ustaw pompę na minimum podnoszenia a nie na stały przepływ i zobacz co i jak.

Czy dobrym rozwiązaniem zamiast otwierania na maxa grzejnika będzie założenie w najbardziej oddalonej gałęzi zaworu pomiędzy zasilaniem a powrotem i ustawienie go na minimalny przepływ?

Opublikowano

Ustawienia pompy wypróbowałem chyba wszystkie. Minimum jakie moge ustawić na pompach to podnoszenie 0.5 metra. Baypas pewnie zapewniłby stały przepływ ale jak regulować go automatycznie aby przy każdym zapotrzebowaniu na ciepło zapewnić właściwy przepływ przez grzejniki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.