Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w automacie zwiększenie czy zmniejszenie podawania niewiele pomaga bo automatycznie sterownik wydłuża lub skraca przerwę by zachować stosunek mocy

Dlatego przy węglu spiekalnym należałoby nastawić najkrótszy możliwy czas podawania, żeby ograniczyć/wyeliminować spiekanie się węgla ;-)

Opublikowano (edytowane)

Ten kocioł ma 60 litrów wody a w układzie jest podobno 1000, nie liczyłbym na stabilną pracę bez zaworu 4D , przy spalaniu 4kg/h zbliża się do górnej granicy mocy.

Edytowane przez Mancio
Opublikowano

@Mancio

Ja też się zdziwiłem, że ten kocioł ma tak małą pojemność wodną, 65 litrów przy 26kW. Jak tam jest rzeczywiście 1000 litrów to bardzo dużo. Jest zawór 3D, część wody wraca z powrotem do kotła. W połowie chyba otwarty.  Kocioł nawet dobrze jak pracuje na pełnej mocy i ciągle, efektywność spalania, ale niech spala węgiel poprawnie. Na razie robi to źle. 

Opublikowano

W układzie mamy  400-500 l wody .Grzejniki są nowe ale pojemne stare rury zawierają dużo wody.Ten polski groszek 28 k/j nie przyniósł spodziewanego efektu bo w zasadzie niespalony, czarny przesypywał się do popielnika.Kalafiorów było mniej niż przy perle.Teraz mam kalafiory a nie ma niespalonego grochu.Tak zle i tak nie dobrze.

Ale jedno mnie cieszy niesamowicie-w domu mam ciągle taka samą temp 23.5 st.Mała rzecz a cieszy bo nawet nie zdajecie sobie sprawy jak uciążliwe były te skoki temp przy paleniu 10 godz.

Płytka do steru przyjedzie jutro mam nadzieję.Zobaczymy co da się zrobić wtedy z tym spalaniem gdy ster będzie działał poprawnie.

Opublikowano

TO juz nie pierwszy przypadek gdzie sterownik nie steruje poprawnie dmuchawa , pare dni temu jeden uzytkownik OEP tez zglosil na forum ES problem z dmuchawa , bo zauwazyl ze kociol gasnie , dmuchawa buczy ale sie nie kreci , oczywiscie wszyscy zastanawiali sie cos jest czy to kondensator czy cos innego , ES bez diagnozy wyslal w ciemno plytke sterownika a na pocieszenie 2 kubek i dlugopis , ( smiech) Oczywiscie po wymianie wszystko dziala .

ES najprawdopodobnie puscilo serie wadliwych sterownikow , widac ze wymieniaja to w ciemno bez diagnozy , oczywiscie na forum napisali ze wysla serwis .

Dodam ze komunikacja z nimi tez nie nalezy do prostych , zwlaszcza w moim przypadku , czy to pytanie zadane na forum czy to mail wyslany bezposrednio do firmy zostaje bez odpowiedzi

Opublikowano

Będzie nowy sterownik- będzie chodził stabilnie mimo malej pojemności wodnej. Duży zlad wody w instalacji i ciągła praca pomp sprawi że instalacja będzie stabilna a ecoal i Ogniwo dobrze sobie radzą z takimi instalacjami przy większym zapotrzebowaniu.

Opublikowano

Płytka do steru przyjedzie jutro mam nadzieję.Zobaczymy co da się zrobić wtedy z tym spalaniem gdy ster będzie działał poprawnie.

Dziś ma być serwis ze sterownikiem, a nie jakieś jutro przyjedzie i sam sobie zmień. :/

Opublikowano

Nie, nie widzimy. Coś padło globalnie. 

Opublikowano (edytowane)

Może ze względu na to że po zalogowaniu na swoj sterownik można mieć nie autoryzowany dostęp do innych sterowników z poziomu administratora(wgląd we wszystkie dane osobiste itp). Sprawa Dotyczy nowych sterowników.

Edytowane przez energotop
Opublikowano (edytowane)

Na razie zniknął mi dostęp do podglądu na sterownik bietki i Adama Jaskuły, które obserwowałem od kilku dni.

Sprawdziłem - i nie mam podglądu na żaden ze sterowników.

Czy Wy je widzicie?

Już jest podgląd ,kocioł jakoś ciągnie nawet się odstawił niedawno.

https://esterownik.pl/device/8962

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Potwierdzam, już jest dostęp. 1min temu jeszcze nie było. 

Opublikowano

Bietka zmieniła zadaną na 55 stopni i dmuchawa też poleciała z 53% na 42%(teraz 44 bo spada temp.). Pewnie sterownik uznał, że jest już tak blisko zadanej, że wypada zjechać z mocą niżej. W rzeczywistości kocioł w ogóle nie dojdzie do tych 55 stopni.

Ja bym zadaną dał na 70 stopni żeby dmuchawa przynajmniej w teorii wskoczyła na 60-70% moc. Obserwować co się dzieje.  

Opublikowano (edytowane)

W domu zrobiła się p[rzez noc sauna.W sklepie znowu palą papierosy przy otwartch drzwiach a opał się sune więc zmieniłam na 55 kocioł  i 3 d skręciłam na 4.

Pzrerwa w podawaniu początkowo była ze 22 sek a teraz liczyłam to zmalała do 13-14s Powrotu znie zrobię bo nie mam podglądu tak jak Wy /cos padło/ a na sterowniku nadal nie umiem. PO korekcie kocioł nawet pierwszy raz wszedł w podtrzymanie. :D 

Już myślałam że tylko mnie zablokowali z tym podglądem bo obecnie to moja ulubiona strona do oglądania.

Edytowane przez bietka
Opublikowano

Wbrew pozorom ciesz się, że kocioł mimo wszystko wygrzewa tak duży dom i tak dużą ilość wody w instalacji. Kocioł nie powinien być wpięty bezpośrednio w tak dużą instalację. Hydraulik musi dobrze zrobić powrót, jakieś zawory 4D, bufory czy inne cuda. 

Tak w ogóle to pewnie pierwsza Mka w Polsce, która napieprza pełną mocą 24/dobę niczym piec hutniczy czy elektrowni ;). O ile ta dmuchawa rzeczywiście dmucha mocno, ale po temp. spalin(130-140-150) można wnioskować, że dmucha porządnie. 

Opublikowano

Spokojnie się paliło zaraz po korekcie 55 temp kotła i przestawieniu na 4 zaworu 3D.i temp spalin była niższa.Teraz znowu dmucha mocniej.Nadal nie mam podglądu a Wy?

Opublikowano

Publiczny dostęp do sterowników tymczasowo wyłączony

Bietka pomyśl też kiedy o przetwornicy i akumulatorze AGM 100-200Ah. Brak prądu to brak grzania. Albo jakiś dobry agregat Kipor czy Hondy. 

Opublikowano

O tym mówił własnie mąż ale jak prądu nie było to i my nie palilismy po pompa nie pchała.

A dostęp do mego sterownika publiczności mogli wyłączyć ale dla mnie zostawić.Muszę go mieć na oku.

Opublikowano (edytowane)

Sterownik na ma aplikacji na ios'a czy androida co łączy się lokalnie? Wpisz adres ip sterownika w przeglądarce. Pewnie sterownik na ma własnego web serwera tylko dane lecą do serwerów producenta, ale sprawdzić możesz. 

Poza tym pilnuj aby dziś ktoś przyjechał. Poza tym była deklaracja, że będą oba serwisy. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Na starych sterach w lokalu łączność przez przeglądarkę ip działała bez problemu. Tutaj też powinna.

Opublikowano (edytowane)

A ten zawór 3d to obniża temp CO czy podwyższa powrót bo nie widzę wykresu z 11.12 jak był przykrecony 3d ,czy temperatura powrotu się podniosła czy na CO spadła?

Edytowane przez Mancio