lasso1987 Opublikowano 12 Września 2015 #1 Opublikowano 12 Września 2015 Witam. Posiadam kocioł firmy Welder z regulatorem temperatury ST-880 zPID. Przy rozpalaniu wyświetla się komunikat temp. MOSFET za wysoka. Dzwoniłem do serwisu firmy Tech Sterowniki i powiedzieli mi żebym wymienił czujnik temp przy wylocie spalin, zrobiłem to i nic. Ktoś mi podpowiedział żeby wyłączyć zPID ale spowoduje to uzyskanie zbyt wysokiej temperatury na piecu oraz nieefektywność spalania. Może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem i potrafi mi pomóc? Cytuj
robkom Opublikowano 13 Września 2015 #2 Opublikowano 13 Września 2015 a tu nie chodzi o przegrzewanie się sterownika? jak wejdziesz w ekran serwisowy to masz podgląd na temperatury i tam jest też temp. sterownika. Cytuj
lasso1987 Opublikowano 13 Września 2015 Autor #3 Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) jak włączyłem ekran serwisowy zauważyłem że gdy temeratury mosfet osiągnie 90 stopni włącza się ten alarm. W menu nie ma żadnej regulacji tej temperatury. Czy jest jakiś sposób na naprawienie tego np reset komputerka? Edytowane 13 Września 2015 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
robkom Opublikowano 13 Września 2015 #4 Opublikowano 13 Września 2015 wg mnie to sterownik Ci się przegrzewa. U mnie mosfet ma 57 stopni. Spróbuj odkręcić sterownik od pieca i go unieść. Zobacz wtedy jak będzie się zachowywała temp. sterownika czyli mosfet. Cytuj
lasso1987 Opublikowano 16 Września 2015 Autor #5 Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Przyjechał do mnie facet z serwisu. Podłączył nowy sterownik tego samego typu co mój tj. st-880 firmy tech i dalej pokazał sie komunikat temp. MOSFET za wysoka nawet na nierozgrzanym piecu. Potem próbował różnych ustawień i nic. Jedynie zauważyliśmy że gdy dmuchawa daje większy podmuch mosfet obniża się natomiast gdy zwalnia to rośnie. Podłączyliśmy nowy kondensator przy dmuchawie i nic. Powiedział mi że te sterowniki dziwnym trafem padają po upływie gwarancji i serwis nie mówił mu jak je naprawić czy programować tylko każe odsyłać do siebie. Edytowane 17 Września 2015 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
kilgoor Opublikowano 15 Października 2016 #6 Opublikowano 15 Października 2016 Kilka dni temu u mnie pokazał się ten sam błąd w sterowniku st-880 z pid. Po analizie płytki sterownika stwierdziłem że problemem jest tranzystor (MOSFET) sterujący pracą wentylatora. Pod nim jest czujnik temperatury i to on pokazuje przegrzanie tego elementu. U mnie był to P10NK60ZFP. Wymieniłem go na nowy tranzystor o parametrach 600V/10A i wszystko zaczęło dobrze działać. Dołożyłem do nowego tranzystora mały radiator celem lepszego rozproszenia ciepła. Po tych zabiegach maksymalna temperatura zaobserwowana na ekranie serwisowym to 60 stopni. 1 Cytuj
Skip Opublikowano 4 Marca 2018 #7 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Zrobiłem jak Pan i niestety po jednym dniu znowu zaczął mi się pojawiać ten błąd... już mi ręce opadają i nie wiem co mam robić... Edytowane 4 Marca 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
szakallo Opublikowano 31 Października 2019 #8 Opublikowano 31 Października 2019 Dziś miałem podobny sterownik na stole - okazało się że przyczyną wyświetlanego komunikatu był uszkodzony kondensator na wyjściu z MOSFETA od dmuchawy, wymiana za 10zł i śmiga jak nowy. MOSFET był dobry. Cytuj
MirekF Opublikowano 10 Września 2020 #9 Opublikowano 10 Września 2020 Witam. Mój sterownik ST-480zPid w piecu Rakoczy Multimax. Komunikat temperatura mosfet zbyt wysoka. 1. Wymieniłem kondensator w dmuchawie - nie pomogło 2. Wymieniłem kondensator w sterowniku TECH 1mF/305VAC Pilkor 22,5 kondensator MPK oraz mosfet P10NK60ZFP na nowy z allegro (sprzedawca: chrupekservice) w komplecie z mosfetem - koszt 9 pln, Pan od naprawy telewizorów przelutował - wymienił na nowe za 30 pln - pomogło!!! Dzięki za podpowiedzi co zrobić. Cytuj
Fadroma Opublikowano 13 Grudnia 2021 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2021 A ja wymieniłem mosfet,kondensator w sterowniku,kondensator w dmuchawie i nic Cytuj
mareckipl Opublikowano 5 Lutego 2022 #11 Opublikowano 5 Lutego 2022 Ja wymieniłem kondensator 1mf 305V. w sterowniku TECH i pomogło ( kolor niebieski ) Przed wymianą wentylator ustawiłem poniżej 20 i nie rozłączało dmuchawy ale brylilo ekogroszek Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi