Gość Digitrax Opublikowano 15 Sierpnia 2015 #1 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Cześć Poszukuję na własne potrzeby uniwersalnej spawarki. Pisząc uniwersalnej mam na myśli taką, która obsługuje zwykłe elektrody (MMA) oraz umożliwia spawanie TIG napięciem DC (stal) i AC (aluminium) w osłonie gazowej. Nie musi to być wielki wydajny kombajn. Zadowolę się wersją na potrzeby majsterkowicza. Co byście polecili sprawdzonego ? zapewne cześć z Was używa takiego sprzętu w pracy. Produkty made ich china mnie nie interesują ;)
jurgonka Opublikowano 15 Sierpnia 2015 #2 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Nie czepiaj się Chińczyków :D musiałem kupić Tig by spawać nierdzewkę. Wybierałem patrząc na amperaż i by gaz przechodził przez zawór spawarki. Odpuściłem aluminium. Dla mnie ważna była i cena a więc nie zaszalałem. Pamiętaj, ze nie tylko Tig, ale i gaz - inny metal inny gaz, butla ciśnieniowa, do każdego gazu osobna
Fozgas Opublikowano 31 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 31 Stycznia 2019 W dniu 15.08.2015 o 13:42, Digitrax napisał: Poszukuję na własne potrzeby uniwersalnej spawarki. Życie na wsi bez spawarki to jak bez kosiarki :) Proszę o porady jaką wybrać. Coś dla początkującego spawacza – który raczej będzie „smarkał”. Znajomy zachwalał mi jakąś niewielką, którą można przewiesić przez ramię… Byłbym wdzięczny za wskazanie konkretnych modeli, tak żebym mógł pokazać palcem w sklepie, że taka ma być…
Ksieciunio Opublikowano 31 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ostatnio bylem w Lidlu. Tak wiem brzmi strasznie sprzet z Lidla za 399zl. Nie myslales o takiej ? Moze ktoś uzytkije "Parksida". Jeśli pozwolisz podłącze sie pod temat. Kiedyś ktoś powiedział, ze taka spawarka powinna miec powyżej 100A.
todi Opublikowano 31 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ja mam sherman mig 225 gds synergia, synergia bardzo fajny bajer dla amatora.
krisgie Opublikowano 31 Stycznia 2019 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Ja mam taką, nie wiem czy link się nie rozjedzie. https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwertorowa-gratisy-300a-mma-tig-igbt-7612368954?snapshot=MjAxOC0xMS0yN1QxMjoyOTowMS4zMjlaO2J1eWVyO2M3ZDI0ZWU3Zjc2YTc3MDI5MWQ2ZThjZTExYTgwYjA1OTFjNDc5NzY5YjNmZDRjMmVlYTUwYmQ2YjQ5Y2M4YzE%3D Na razie spawałem tylko blat w łazience i poszło bez problemów jak na pierwsze w życiu spawanie. Ale co to jest warte - nie wiem, jeszcze jej nie zepsułem ;)
lechumb Opublikowano 1 Lutego 2019 #7 Opublikowano 1 Lutego 2019 Życie na wsi bez spawarki to jak bez kosiarki :) Proszę o porady jaką wybrać. Coś dla początkującego spawacza – który raczej będzie „smarkał”. Znajomy zachwalał mi jakąś niewielką, którą można przewiesić przez ramię… Byłbym wdzięczny za wskazanie konkretnych modeli, tak żebym mógł pokazać palcem w sklepie, że taka ma być…Ja kupiłem właśnie taką lekka inwertorowa spawarkę na Olx ( używka za parę groszy) i jak narazie bez problemów.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
nalest Opublikowano 1 Lutego 2019 #8 Opublikowano 1 Lutego 2019 Ja mam parę: małego miga firmy TELMIG 100 telwin nie polecam bardziej smarka niż spawa bo brak jej mocy, następna to DEDRA DESTi200 SPAWARKA INWERTOROWA TIG/MMA 200ATIG z MMA i powiem że jest super bardzo mocna MMA do grubych materiałów a TIG do dokładnych spawów ale do TIGa trzeba dużo wprawy no i gaz argon dużo droższy niż CO2 do migów. A teraz ostatni zakup to PÓŁAUTOMAT SPAWALNICZY MACALLISTER MIG/MMA/TIG 200 A z Casto. i szczerze to najlepszy wybór bo najbardziej uniwersalna. Fakt że używam z niej tylko MIGa ale za to najłatwiejszy w obsłudze no i gaz CO2. Do cienkich i średnich jest akurat a duży kaliber to MMA
Gość berthold61 Opublikowano 1 Lutego 2019 #9 Opublikowano 1 Lutego 2019 Też mam tego miga macalistera a spawanie widziałem tylko na obrazkach , teraz stary spawacz ze mnie podobno , hehe .
Fozgas Opublikowano 1 Lutego 2019 #10 Opublikowano 1 Lutego 2019 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Każdą czytam… Wbiliście mi klina tylko w jednym – cena/jakość. Jak rozsądniej, na początek kupić coś z „sieciówki” lub aukcji czy już taką z którą się zestarzeję? :) Nie wiem jak „delikatne” to urządzenie, mam nadzieję, że go nie „wykurzę” zaraz po włączeniu.
PioBin Opublikowano 1 Lutego 2019 #11 Opublikowano 1 Lutego 2019 Zagadalem "naszych" spawaczy. Mowia Kempi lub Esbe. Zajarzenie przez HF a nie przez dotyk. Ustawienie czasu gazu przed i za. Narastanie pradu i opadanie przy starcie i zakonczeniu. 2T lub 4T nie koniecznie chyba ze cos dluzszego do spawania. Jak z aluminium to AC. O dziwo spawaja w maskach stalych a nie samosciemniajacych... Nie wiem czy wszystko zapamietalem. Ps. Najwazniejsze to "jak reka chodzi"
sambor Opublikowano 1 Lutego 2019 #12 Opublikowano 1 Lutego 2019 teraz jeszcze zobacz ile takie Kempi lub Esbe kosztują! Sam mam Kempi 140A MMA z przystawką do TIG-a z zapłonem na dotyk (potarcie) i kilka razy tym TIG-iem spawałem , ale to zabawka dla bogatych hobbystów. Natomiast elektrodą otuloną to przyjemność.
todi Opublikowano 1 Lutego 2019 #13 Opublikowano 1 Lutego 2019 Do 1 tyś. nie kupisz nic porządnego,ja miałem kupić magnum mig 210 synergia easy kosztowała 1100 zł ale kupiłem shermana powystawowego za 900 zł.Synek bardzo zadowolony sam pospawał ramę alu w crosie ,facoowiec za pospawanie krzykną 700 stów.
nalest Opublikowano 2 Lutego 2019 #14 Opublikowano 2 Lutego 2019 Ja jestem blacharzem samochodowym więc grubych materiałów nie spawam i nie jestem spawaczem zawodowym żeby spawać 8 godzin dziennie bo jakbym był to faktycznie najlepiej Kempi lub Esbe. To wszystko zależy do czego potrzebujesz, jaki budżet no i jaką masz wprawę ?. Te 3 rzeczy przy wyborze najważniejsze są. Jak amatorsko i od czasu do czasu to nie pchaj się w super markowe bo niepotrzebnie przepłacisz ale też nie ma co brać najtańszych a zarazem najsłabszych bo zawsze będziesz nie zadowolony. Jeśli alu to TIG AC ale i magiem pospawasz tylko trzeba go przezbroić: drut, przewód ze sprężyny stalowej na teflon i parę innych bajerów. Ogólnie można ale dużo z tym zabawy. Do nauki najlepszy MIG bo najwięcej błędów wybacza ale i dobrym MMA też łatwo jeśli ma dość mocy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.