Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pompa Ciepła, Kominek I Bufor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.

Mam pytanie jak sensownie można podłączyć kominek z płaszczem wodnym (z wężownicą schładzającą), bufor (myślałem o GALMET SGB) 800 l bez wężownicy oraz pompa ciepła powietrzna, która ma zasilać ogrzewanie podłogowe oraz zbiornik C.W.U 200 l. Kominek również ma zasilać bufor oraz zbiornik C.W.U. Czy pompę i kominek dać na bufor a za buforem wszystkie obiegi tj. ogrzewanie podłogowe (parter, piętro ok 2200 m rury) oraz zbiornik C.W.U czy lepiej zasilać równolegle bufor i zbiornik C.W.U zarówno pc jak i kominkiem np rozdzielając to zaworem 3 drogowym? Jakieś sensowne sterowanie? Co o tym sądzicie?

Myślałem o takiej pompie http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla-powietrzewoda-do-co-cwu-chlodzenia/pompa-ciepla-powietrzewoda-pcco-split-20-kw.html

Pozdrawiam

Opublikowano

Podstawowy schemat połączeń jest w instrukcji instalatora na dole strony podanej przez ciebie.

Bufor powinien mieć wężownicę - to dużo uprości.

Do grzania CWU powinien być zasobnik z dwoma wężownicami do jednej podłączasz PC a do drugiej kominek.

Wszystkim sterujesz przez zał/ wył odpowiednich pomp - lepiej się sprawdzają niż zaw 3-D

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za odpowiedź. Czyli wtedy na wężownice bufora dać kominek a bezpośrednio na bufor PC? Z 3 drogowym chciałem tak aby pompa z kominka np sprinta 32 80 przełączana była na grzanie równoległe kominka i bufora lub na sam bufor po nagrzaniu c.w.u. to samo z pompą ciepła. Ma to sens według Ciebie? I jaki sterownik do tego?

Opublikowano

Koniecznie musisz tak kombinować? Bardzo komplikujesz układ, bo bufor, kominek z płaszczem, armatura przełączająca, sterowanie, a koniec końców i tak sama pompa będzie chodzić. Niebagatelne są też o wiele wyższe koszty budowy całości. Moim zdaniem grzej się pompą ciepła i daruj sobie kominek z buforem. Kasę zainwestuj w dobre ocieplenie i rekuperacje.

Opublikowano

Ale @kiminero, daj koledze to przynajmniej narysować - niech zobaczy , że to nie takie proste pożenić to wszystko nawet na papierze.

A z drugiej strony - podłogówka z 2200mb rury - jaka to musi być chałupa !

Praktycznie w dobrze (prawidłowo ) ocieplonym budynku na 160m2 wychodzi ok 1100mb.

Opublikowano
  • Autor

Chałupa nieco ponad 200 m2. Rury ułożone w odstępach 10 cm aby temperatura zasilania mogła być jak najmniejsza. Na 1m2 przy takim rozstawie idzie ok 10 m rury co łatwo można wyliczyć skąd tyle metrów na całym domu. Obiegi są maksymalnie 70 m długości.

Dobre ocieplenie i rekuperacja jest. Kominek chce zamontować z kilku ważnych dla mnie aspektów i nawet jeśli ta inwestycja się nigdy nie zwróci będę zadowolony że mam taką a nie inną instalacje.

Kolego sambor nie bardzo potrafię rysować schematy ale chciałem użyć 3drogowego nie w funkcji mieszania a rozdzielania i siłownik kierował by strumień odpowiednio na bufor lub zasobnik c.w.u. a w przypadku dogrzania c.w.u. na sam bufor. To tak jak by wyłączyć pompę c.w.u. tylko w tym przypadku poprzez zamknięcie obiegu.

I to samo dla pc i kominka. Zasobnik wody z 2 wężownicami analogicznie do górnej kominek a do dolnej pc. Bufor z wężownicą i do wężownicy kominek a bezpośrednio do bufora pc. Będzie ok?

Opublikowano

To zrób kominek bez płaszcza wodnego. Jestem juz trzecią osobą która cię ostrzega przed komplikacją.

Zasobnik solarny z 2 wężownicą i może się nie nadawać, latem moc min tej PC może wynieść 12-13kW. Z małą wężownicą będzie taktowanie.

Pompę dałbym Tcapa 16kW, zasobnik z dużą wężownicą galmet no i kominek konwekcyjny jak musisz.

Opublikowano

Na szybko przerobiłem schemat z instrukcji PC na współpracę z kominkiem, jako sterownik kominka proponuję np Tatarka TR-08.

post-18578-0-06195100-1433144921_thumb.jpg

Opublikowano

Cóż, w życiu nie założyłbym kominka z płaszczem wodnym w pokoju.

Moja kotłownia wyglądała na prawdę nieziemsko po tym jak rozpruło kocioł (nieziemsko, bo krajobraz księżycowy).

Po takiej awarii kominka musi być jeszcze ciekawiej.