Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ruszt Żeliwny Nad Retortą?

Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie zamontowałem ruszt do palenia jak zwykłym piecem nad retortą wyżej 10cm czy w czasie palenia w retorcie może on pozostać, czy lepiej go zdjąć, nie posiadam DEFLEKTORA może ten ruszt by służył jako deflektor.

Opublikowano

Przy paleniu w retorcie może pozostać i będzie działał prawie jak deflektor.

Jeśli chcesz mieć faktyczny deflektor połóż na niego tarczę hamulcową od samochodu [wypukłą częścią do góry].

Opublikowano

Może się mylę ale 10cm od retorty to za nisko.

15-17cm jest  OK.

Opublikowano

dzieki KOLANIN oczywiście każda podpowiedz jest dla mnie ważna,a czy osadzanie się warstwy smoły na ściankach w piecu może być przyczyną brakiem tego deflektora. 

Opublikowano

,,,, czy osadzanie się warstwy smoły na ściankach w piecu może być przyczyną brakiem tego deflektora

Moim zdaniem NIE.

Nie potrafię tego w przejrzysty i prosty sposób wytłumaczyć, ale to nie brak deflektora jest przyczyną niezupełnego spalania produktów termicznego rozkładu węgla.

Moim zdaniem to brak CZASU i sprzyjających warunków cieplnych, jest przyczyną niezupełnego spalania produktów termicznego rozkładu węgla.                               

Opublikowano

dzieki andrzej czyli deflektora nie zakładać,czyli szkoda kasy no a jeśli chodzi o spalanie to chętnie poczytam co napiszesz lubię dbać o czystość pieca i do okoła niego no to tłumacz chętnie poczytam,dzieki..

Opublikowano

Ja tez myslałem że deflektor nic nie daje Ale owszem taki malutki jak, dekielek od słoika to tak . Zrobiłem sobie sam z żarobetonu fi 40 cm x 10 cm . Wlałem  zaprawe do duzego wiadra zrobiłem dziurke na łańcuch i do kotła. Moje spostrzezenia na +  to ; 1 super się wszystko dopala , 2 zero dymu z komina 

3 płomienie odbijają się od deflektora i ,,liżą ''ścianki kotła  ciepło nie ucieka prosto w komin. 4 wmiarę równa temperatura deflektor się nagrzewa potem oddaje ciepło a zatem nie kisi się w trakcie postoju  . 5 Czysty szary wymiennik i brak zupełny sadzy wszystki pył odbija się od deflektora i spada na dół do popielnika  a za tem nie trzeba czyścić 6 Przez to czyszcze 2 x na sezon na koniec i w połowie PO 4 latach palenia z deflektorem stwierdzam że warto ale musi być konkretny a nie tależyk czyli maxymalnie jaki możliwy aby wypełnił większość kotła .W każdym razie musi być większy od retorty  U mnie retorta chyba ma 35 a deflektor 40 cm U mnie deflektor spełnia funkcję rusztu awaryjnego  bo na nim spalam dodatkowo jakieś drewno i papiery od czasu do czasu daję w rurę tak na 80C aby ,, wyżażyć'' go Teraz nie wyobrażam sobie palenia bez deflektora

Opublikowano

Potwierdzam, że musi być duży - u mnie ledwo się mieści tarcza od samochodu działająca jako deflektor a kosztowała na szrocie 5 zł :)

Opublikowano

U mnie około 15 cm, ale jeśli dasz na wysokości 10-12 cm to też nic złego się nie stanie zwłaszcza teraz gdy kocioł pracuje na niższej mocy niż zimą.

Opublikowano

Robot16 jaki kocioł Ty masz.

Czy masz ruszt żeliwny wodny czy wkładany ruszt z żeberek żeliwnych?

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A jeśli ktoś (tak jak ja) ma ruszt żeliwny wodny nad retortą to warto dawać deflektor? Prodecent go nie dodał i jeszcze twierdzi że to nie potrzebne bo jak twierdzi - ruszt nie skoroduje mimo że odbiera strzała z płomieni, bo woda w nim przepływająca odbiera ciepło.

ja sezon tak przejechałem na paleniu bez deflektora i może spostrzeżenia są takie że sporo muszę skrobać popiołu z rusztu od spodu bo tam się osadza go dużo i jest przypiekany. Ale tak po za tym mam wrażenie że w miarę opanowałem palenie.

Męczy mnie tylko to czy z deflektorem będzie lepiej czy nie? i czy warto w to wchodzić?

Opublikowano

Czy warto ? A co to za koszt? Jak deflektor to za duży dla Ciebie wydatek to powieś zamiast niego jak koledzy wyżej - tarczę hamulcową na ruszcie wodnym zaczepem e kształcie T i sobie ocenisz czy warto. A na pewno się przekonasz że będzie lepiej

Opublikowano

A jeśli ktoś (tak jak ja) ma ruszt żeliwny wodny nad retortą to warto dawać deflektor? Prodecent go nie dodał i jeszcze twierdzi że to nie potrzebne bo jak twierdzi - ruszt nie skoroduje mimo że odbiera strzała z płomieni, bo woda w nim przepływająca odbiera ciepło.

Tak jak hajtaler428 napisał warto.

Deflektor ma dopalić spaliny i musi się do tego mocno rozgrzewać, każdy ruszt wodny to uniemożliwia, i to co się miało dopalić okleja go.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.