marcinrr Opublikowano 12 Kwietnia 2015 #1 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Kolejny etap za mną na budowie i kolejny przed nami 1) styropian pod ogrzewanie podłogowe : u mnie będzie to niestety 10cm styropianu czyli 2 x 5cm skoro mam tylko tyle lepiej kupić droższy grafitowy styropian Austrotherm o parametrach 0,031 ESP80 ? czy raczej standard EPS 100 i 0,037 Mój wykonawca ogrzewania mówi : że lepszy będzie EPS100 i spokojniejsza głowa że wylewka nie siądzie a różnica pomiędzy 0,031 a 0,037 jest mała. Do tego poleca mi styropian Arsanit ... tyle tylko wiem że to polska firma . Macie jakieś doświadczenia opinie ? 2) Garaż w bryle budynku ,ogrzewany, podłogówka i grzanie na ok 12stC U mnie jest to garaż jednostanowiskowy, planuję ścianę dzielącą garaż z częścią mieszkalną ocieplić styropianem, strop nad garażem czytałem że też warto ocieplić, nad garażem będzie garderoba, tam 5cm styropianu na podłodze i ogrzewanie podłogowe... wyczytałem też że nie powinno się dawać na strop styropianu bo zamknie się go od wentylacji i wilgoć pozostanie ,grzyb itp lepiej wełna... podsumowując czy firma ma znaczenie przy wyborze styropianu i co z tym garażem zrobić, każda porada mile widziana.
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 #2 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Ja tylko w kwestii garazu. Jezeli bedzie on tylko i wylacznie do garazowania samochodu to ogrzewanie jest tam jak najbardziej niekorzystne. Zasolony samochod bedzie sobie zima sie rozmrazal zapewniajac idealne warunki dla korozji. Wiadomo ze zintegrowany garaz ma swoj udzial w bilansie cieplnym budynku. I notorycznym bledem popelnianym w projektach jest brak odizolowania bryly garazu od bryly domu. Ale to tak tylko nawiasem mowiac.
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2015 #3 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Co do styropianu to pomiędzy 0,037 i 0,031 jest 19,3% różnicy czyli dużo, ale z drugiej strony na posadzki musi być styro twarde min EPS100. Jak jeszcze robisz ogrzewanie podłogowe to mocny styropian to obowiązek. Garaż grzany - jak najbardziej , ale grzejnikiem, ponadto jak sobie wyobrażasz posadzkę na styropianie z OP i wylewką rzędu 6 cm na którą wstawiasz pojazd o wadze ok 1,5-2t? - to wszystko popęka, nie wspomnę już o ujemnym wpływie grzanej posadzki na sam pojazd.
marcinrr Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Autor #4 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 z tym garażem to wiem że będą problemy... ale co do posadzki to nie demonizowałbym bo znam ludzi co mają podłogówkę w garażu, mój wykonawca CO mówi że da tą podłogówkę nie na całości a tak raczej po obrzeżach bo sam samochód przecież też będzie grzał, do tego styropian EPS 150 parking i nic nie powinno się dziać. Minus taki jak pisał visitor że zima to korozja sół to jest racja, myślę że będzie tak się grzało minimalnie , zresztą Ci co mają grzejniki mówią że albo mają go zakręcony albo na minimum. co do wytrzymałości w sklepie ze styropianem sprzedawca mówił mi że dużo sprzedają Austrotherm podłoga/dach EPS 80 i ma wytrzymałość 2,4t/m2
AntekBoryna Opublikowano 19 Kwietnia 2015 #5 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Uważasz że 10 cm nad nieogrzewanym styropianem to za mało?
marcinrr Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor #6 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 AntekBoryna mój kier bud powiedział mi że 10cm pod podłogówką na parterze (brak piwnic) wystarczy... jak już przeszedłem kolejny temat okna zamówione pod konkretną wysokość wylewki czyli 10cm styro naczytałem się że min dziś to 15cm dają i 20cm...
sambor Opublikowano 20 Kwietnia 2015 #7 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Nie ma problemu z cienką izolacją pod podłogówkę, będziesz po prostu potrzebował 30-40% więcej ciepła- czytaj paliwa Ja jak nie miałem przez pierwszy rok grzania ocieplonych ścian - potrzebowałem o ponad 30% więcej ciepła niż przy ociepleniu Mniejsze zapotrzebowanie na ciepło (lepsza izolacja cieplna) przekłada się na mniejsze zużycie paliwa. A kierownik nie będzie mieszkał w tym domu, tylko ty.
marcinrr Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor #8 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 masz rację sambor ... nie kier bud tylko ja buduję, teraz jest po fakcie a ja kilka rzeczy zrobiłbym inaczej, sprawa ma się tak że to mój dobry znajomy do tego mój dom powstał na projekcie jego domu wybudowanego dwa lata wcześniej niż mój i myślałem że ma wszystko przemyślane i dobrze zaprojektowane w końcu jest ekspertem w budowlance a ja laikiem. jakoś teraz to muszę ogarnąć myślę że nie będzie źle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.