Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Jaka jest zasada ustawiania rotametrów? czy wszystkie na rozdzielaczu trzeba ustawić na jednakowy przepływ np. 2l/min, czy każdą pętlę inaczej np. dla długich dajemy 2l a dla króciutkich 0,5l?

Opublikowano (edytowane)

Wielkość przepływu wynika z obliczeń i zapotrzebowania na moc danej pętli grzewczej.

Ustaw np na 1,5l/min a jak będzie w pomieszczeniu za zimno to zwiększ przepływ do 2 l/min.

0,5l to w monopolowym się kupuje  ;) .

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

tylko że obliczeń nie mam, dom to stare budownictwo, po kapitalnym remoncie więc trzeba przepływy określić organoleptycznie :)

zrobię jak radzisz - 1,5l/min. Czyli dobrze rozumiem że wszędzie ustawiam taki sam przepływ niezależnie od długości pętli?

Opublikowano (edytowane)

18, 44, 50, 65 m

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby kopiowania ostatniego postu
Opublikowano

halm hepa autoadapt

Opublikowano

To przełącz ją w tryb ręczny, wyreguluj i zobacz czy na autoadapcie będzie dobrze.

Jak tak to zostaw, jak nie to trzeba na recznym trybie lecieć, chyba że mają być siłowniki zamykające poszczególne pętle to wtedy na pewno autoadapt.

Opublikowano (edytowane)

są 3 siłowniki a pętli jest 5 (podając metry zapomniałem o tej w przedpokoju jakieś 30m rurki)

Włączyłem wszystkie pętle, ustawiłem 1,5l na wszystkich no i dziś widzę że spadło do 1l jak działa tylko 1 pętla (ta stała) i 1 siłownik, jak się włączą wszystkie siłowniki to podciągnie pod 1,5l. W takim razie może zrobić 2l i wtedy jak tylko 2 pętlę będą działały to będzie te 1,5l.

Edytowane przez robkom
Opublikowano (edytowane)

Ustawia się bez silowników , jak masz już wyregulowane to dopiero wtedy zakładasz siłowniki i przełączasz na autoadapt.

Masz za niski bieg na pompie - przepływ jest za mały. podkręć pompę lub rotametry

Edytowane przez sambor
Opublikowano

oki, zrobię jeszcze raz. Pompa jest ustawiona pokrętłem na max obroty. Jak chodzą wszystkie pętle to pobiera ponad 20W jak jedna do 7W - czyli adapt działa.

czyli reasumując:

1. zdjąć siłowniki i rozkręcić na max głowice

2. wyłączyć autoadapt

3. wyregulować przepływ

4. włączyć adapt i założyć siłowniki

Opublikowano

zrobione. Ustawiłem przepływ na 2l przy mocy pompy 2/3. Po zamontowaniu wszystkiego z powrotem i włączeniu adaptu, przepływ się nie zmienił, więc lekko zmniejszyłem obroty pompy aby uzyskać 1,5l i jest oki. CZy działa 1 pętla czy wszystkie przepływ się nie zmienia. Ciekawe przy przy dużych mrozach ten przepływ nie będzie za mały - w razie co to się obrotami pompy podniesie.

Opublikowano

dokładnie tak, Sambor dziękuję za pomoc