Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nieee to jest pomysł defro i tech :) My tylko z tego korzystamy :)

Opublikowano

To prawda, ja miałem tylko na myśli zamianę i montaż "gadżetów" :D jeszcze jedna zmiana o której zapomniałem powiedzieć w filmiku, to obniżenie deflektora jest bliżej retorty, widać w starym filmiku jak w oryginale był wysoko umieszczony.

Opublikowano

Jako nowy, witam wszystkich

Mam pytanie do "wwoytek," z tego co czytałem jesteś bardzo doświadczonym użytkownikiem. Fajny filmik i super kotłownia :) .

Czy po w graniu nowego softu 2,4,1 zmieniałeś parametry w menu serwisowym tak jak pisałeś wcześniej, gdy używałeś starszego oprogramowania ?

Będzie mi miło i będę BARDZO wdzięczny jak udzielisz mi porady.

Poniżej opiszę co mam u siebie i jakie ustawienia miałem na poprzednim sofcie oraz zadam Ci jedno pytanie.

KOTŁOWNIA

Kocioł: Defro komfort Eko 12 Kw

Sterownik:  K1P V2

Soft: wgrałem właśnie wersję 2.4.1 poprzednia wrsja (od nowości) 2.2.8

Dodatki: bojler 100 litrowy, zawór czterodrogowy esbe w automacie, dwie popmpy (CO i CWU),pogodówka, modół internetowy, zasilacz awaryjny.

Domek mały, parterowy, ocieplony, do ogrzania 80 m2 (piec przewymiarowany), 7 kaloryferów i bojler 100 litrów.

O SOBIE DOŚWIADCZENIU I PARAMETRACH

Pierwszy sezon palę ekogroszkiem, wcześniej pic wsypowy, miałowy.

Wiele godzin spędziłem w kotłowni na testach i przy temperaturach około zera udało mi się ustawić kocił na spalanie: cztery worki około 10 dni i popiół jak na Twoim filmiku.

Jednak przy temperaturach -10, -14 jakie były ostatnio trochę się pogubiłem.

Czytając Wasze forum a szczególnie biorąc pod uwagę Twoje ustawienia udało mi się uzyskać dobre spalanie. Zużycie było dwukrotnie większe ale to zrozumiałe ze względu na temperaturę zewnętrzną.

Ostatnie parametry na jakich pracowałem przy wersji 2.2.8 to parametry o których pisałeś:

w menu serwisowym:  podawanie 1-4, przerwa podawania 60-120, wentylator roboczy 15-30, obroty 950-1600

Przy temperaturze zewnętrznej -12 moc kotła -1, moc wentylatora 20, temperatura kotła 65, temperatura bojlera 47.

Jak byś zaczął testy na moim miejscu przy nowym sofcie, bo trochę się zmieniło? (przypominam ze piec przewymiarowany tzn 12 KW na około 80 m2 i bojler)

1. zostawiając parametry fabryczne w menu serwisowym: podawanie 1-3, przerwa podawania 50-100, wentylator roboczy 13-25, obroty 900-1400 i sterując mocą kotła np. 70 czy 80 (teraz zrobili w %) oraz wentylatorem (teraz jest góra, dół)

2. zmieniając ustawienia serwisowe na takie jakie maiłem ostatnio: podawanie 1-4, przerwa podawania 60-120, wentylator roboczy 15-30, obroty 950-1600

Miało być jedno pytanie ale pozwolę sobie zapytać jeszcze :)

Czy mógłbyś byś podać swoje ustawienia przy temp. -12,-14 lub innej  minusowej na zewnątrz ?

tzn serwisowe jak ja wyżej oraz zadaną kotła, zadaną na dom (tzn zawór czterodrogowy), no i moc kotła i wentylatora

Wiem ze masz większą powierzchnie, ale chodzi mi o jakiś punkt odniesienia dotyczący parametrów i zawsze mam wątpliwości jaką ustawić siłę wentylatora,

Z góry dziękuję i mam nadzieje, że w przyszłości i ja będę mógł służyć komuś dobrą radą :D

Opublikowano

Witam.

Jestem świeżym posiadaczem pieca defro ze sterownikiem k1prv2 z pid.Pale od 2 tygodni i mysle, że mam chyba źle zrobiona instalację.

Ogrzewanie mam podłogowe 180 m2 plus 2 kaloryfery w łazienkach plus 2 kaloryfery w garażu i na strychu.

Piec obecnie spala 60 kg ekogroszku i problem jest z temp. powrotu.

Proszę o wszelkie wasze spostrzeżenia.

moje pytanie. Jak uważacie czy ten rozdzielacz dwufunkcyjny na podłogowe i grzejniki jest u mnie potrzeby przy zainstalowanym sterowniku 4d.

Piec nam obecnie strasznie wariuje.

post-66386-0-63798900-1452156867_thumb.jpg

post-66386-0-73959800-1452156881_thumb.jpg

post-66386-0-68909200-1452158486_thumb.jpg

post-66386-0-57075800-1452158503_thumb.jpg

post-66386-0-99101500-1452158518_thumb.jpg

post-66386-0-19424700-1452158532_thumb.jpg

Opublikowano

5162

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wszystkie współczynniki przestaw na 0

Przywracanie fabrycznych nie działa na menu serwis i zarezerwowane jest dla serwisu także patrz co ustawiasz.

1. Masz za krótką przerwę - usypywanie niespalonego węgla.

2. jeśli te kopce to spieki (twarde przypominające szlakę) zmniejsz min went. w serwisowym do 5, a max zmniejsz do 45.

3. sprawdź temp. pid max (160 st).

Po tym dopiero przestawiaj współczynnik.

i współczynnik przestawia się o 1 dwa pkt na dzień max. żeby wprowadził zmiany.

Przestaw temp. cwu na min 55 st. przy 45 woda zacznie gnić i różne bakteryjki się zalęgną. poza tym przy większej temp. masz szybciej dogrzaną nową porcję wody przy zużyciu.

Daj znać.

Opublikowano

Jako nowy, witam wszystkich

Mam pytanie do "wwoytek," z tego co czytałem jesteś bardzo doświadczonym użytkownikiem. Fajny filmik i super kotłownia :) .

Czy po w graniu nowego softu 2,4,1 zmieniałeś parametry w menu serwisowym tak jak pisałeś wcześniej, gdy używałeś starszego oprogramowania ?

Będzie mi miło i będę BARDZO wdzięczny jak udzielisz mi porady.

Poniżej opiszę co mam u siebie i jakie ustawienia miałem na poprzednim sofcie oraz zadam Ci jedno pytanie.

KOTŁOWNIA

Kocioł: Defro komfort Eko 12 Kw

Sterownik:  K1P V2

Soft: wgrałem właśnie wersję 2.4.1 poprzednia wrsja (od nowości) 2.2.8

Dodatki: bojler 100 litrowy, zawór czterodrogowy esbe w automacie, dwie popmpy (CO i CWU),pogodówka, modół internetowy, zasilacz awaryjny.

Domek mały, parterowy, ocieplony, do ogrzania 80 m2 (piec przewymiarowany), 7 kaloryferów i bojler 100 litrów.

O SOBIE DOŚWIADCZENIU I PARAMETRACH

Pierwszy sezon palę ekogroszkiem, wcześniej pic wsypowy, miałowy.

Wiele godzin spędziłem w kotłowni na testach i przy temperaturach około zera udało mi się ustawić kocił na spalanie: cztery worki około 10 dni i popiół jak na Twoim filmiku.

Jednak przy temperaturach -10, -14 jakie były ostatnio trochę się pogubiłem.

Czytając Wasze forum a szczególnie biorąc pod uwagę Twoje ustawienia udało mi się uzyskać dobre spalanie. Zużycie było dwukrotnie większe ale to zrozumiałe ze względu na temperaturę zewnętrzną.

Ostatnie parametry na jakich pracowałem przy wersji 2.2.8 to parametry o których pisałeś:

w menu serwisowym:  podawanie 1-4, przerwa podawania 60-120, wentylator roboczy 15-30, obroty 950-1600

Przy temperaturze zewnętrznej -12 moc kotła -1, moc wentylatora 20, temperatura kotła 65, temperatura bojlera 47.

Jak byś zaczął testy na moim miejscu przy nowym sofcie, bo trochę się zmieniło? (przypominam ze piec przewymiarowany tzn 12 KW na około 80 m2 i bojler)

1. zostawiając parametry fabryczne w menu serwisowym: podawanie 1-3, przerwa podawania 50-100, wentylator roboczy 13-25, obroty 900-1400 i sterując mocą kotła np. 70 czy 80 (teraz zrobili w %) oraz wentylatorem (teraz jest góra, dół)

2. zmieniając ustawienia serwisowe na takie jakie maiłem ostatnio: podawanie 1-4, przerwa podawania 60-120, wentylator roboczy 15-30, obroty 950-1600

Miało być jedno pytanie ale pozwolę sobie zapytać jeszcze :)

Czy mógłbyś byś podać swoje ustawienia przy temp. -12,-14 lub innej  minusowej na zewnątrz ?

tzn serwisowe jak ja wyżej oraz zadaną kotła, zadaną na dom (tzn zawór czterodrogowy), no i moc kotła i wentylatora

Wiem ze masz większą powierzchnie, ale chodzi mi o jakiś punkt odniesienia dotyczący parametrów i zawsze mam wątpliwości jaką ustawić siłę wentylatora,

Z góry dziękuję i mam nadzieje, że w przyszłości i ja będę mógł służyć komuś dobrą radą :D

Piec 12kW na 80 m2 nie jest przewymiarowany.

80 m2 - 8kW

100 l -  2 - 3 kW

reszta zapas-

jest ok.

Opublikowano

80 m2 = 12 kW ciekawe wyliczenie. Jeżeli budynek nieocieplony to ok ale jak nowy i nowe okna+ ocieplenie dachu i ścian to na bank ma dużo za dużo zapasu. Wiem coś o tym bo mam taki kocioł i ogrzewam nim 110 m2.

Opublikowano

Przy kotłach stałopalnych większość producentów przewiduje 100 W/m2.

Niezależnie od stopnia docieplenia budynku. Jest to związane ze sprawnością kotła.

Przy gazówce np. liczy się ok 50w/m2 przy ocieplonym.

Jak objawia się to że kocioł jest przewymiarowany - według Ciebie ?

Opublikowano

podaje sie 100W /m2 bo kazdy inaczej pali ,jeden pali 24h ja jednakowej temp a inny spać mie moze jak ma 23st w domu i wygasza kocioł na noc a rano to nie ważne jaki budynek to i te 100W/m2 może sie przydać nie ma to nic wspólnego ze sprawnością tylko z komfortem sprzedającego i producenta  oraz  zbędnych dyskusji

a to jak sie liczy zależy od użytkownika

Opublikowano

Przy kotłach stałopalnych większość producentów przewiduje 100 W/m2. Niezależnie od stopnia docieplenia budynku. Jest to związane ze sprawnością kotła. Przy gazówce np. liczy się ok 50w/m2 przy ocieplonym. Jak objawia się to że kocioł jest przewymiarowany - według Ciebie ?

Moim zdaniem jak przesadzisz z mocą kotła, to będzie wchodził w nadzory jeżeli sterownik będzie z PID i później często na forum koledzy np. mają kocioł 15 kW, a w sterowniku wybierają 12 kW i na takich ustawieniach palą. Są osoby które jeszcze nie wszystkie pomieszczenia mają wykończone i to jest powodem, a więc ok ale specjalnie kupować większy z jakimś dużym zapasem to bez sensu.

Opublikowano

Nie no proszę Cię automatyk, z całym szacunkiem do Ciebie ale to co napisales to jakieś nieporozumienie. Kupowanie kotła z podajnikiem i wygaszanie go co noc, to właśnie chyba tak może być jak kupimy przewymiarowany kocioł. Właśnie niektórzy starsi instalatorzy tak doradzają 100w/m2 i powiedzmy wychodzi 12 ale weź 15 to będziesz miał z zapasem, a później jedynie o czym myślimy to jak zdławić moc kotła

Opublikowano

eded31 daj email to ci wysle do K1P lub K1Pv2 lub zadzwon do TECH.

ja też poproszę o 2,2,6 do K1Pv2. mój e-mail [email protected]. z góry dziękuję. RORY

Opublikowano

Mam 2.2.8 jak byś chciał

Opublikowano

Masz na pw

Opublikowano

A co, 2.4.1 nie chodzi u Ciebie poprawnie? Jaki powód powrotu do starszej wersji?

Opublikowano

Ja uwazam, ze 2.4.1 jest o wiele lepszy od 2.2.8 chocby to, ze mozna sobie rozciagnac charakterystyke sily nadmuchu dla pracy kotla w dolnym i gornym zakresie mocy kotla dla mnie super, mozna idealnie dopasowac nadmuch do mocy kotla/ podawania wegla, w wersji poprzedniej mozna bylo tylko przesunac cala charakterystyke nadmuchu w gore lub w dol. A co jeszcze zmienili na lepiej nie wnikalem glebiej.

Opublikowano

Cześć!

Dziś próbowałem wgeać wesję K1v2 v2.4.1 do swojego sterownika - i się nie udało.

Jedno dłuższe piknięcie na początku i 20 min pustego ekranu. Całe szczęście że po ponownym uruchomieniu wszystko działa pod obecną wersją 2.2.8.

Jakieś pomysły dlaczego się nie udało ?

Opublikowano

Zmień inny pendrive

Opublikowano

Inny pendrive i dobrze sformatuj

Opublikowano

Fat32 ma być

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.