Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Styropian Czy Wełna Mineralna

heniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

styropian czy wełna mineralna

co mogę zastosować?

planuje ocieplić styropianem 20 lecz mój teściu namawia mnie do wełny-on pracuje i mieszka w niemczech już ok 10 lat i twierdzi że *** bardziej wola wełne. co jest lepsze?

Opublikowano

no oczywiście ze wełna pod każdym względem poza cenowym

Opublikowano

Zalezy co masz ocieplic, pytaj konkretnie.

Na glupie pytanie glupia odpowiedz !

gtoni

Opublikowano

Proszę rozwin swoją myśl głupiej odpowiedzi bo patrze na twoją odpowiedz z przerażeniem

Opublikowano

automatyk

A gdyby ktos Cie zapytal co kupic rower czy motor, odpowiesz motor zawsze i wszedzie !

Tak samo i tu welna ma inne wlasnosci styropian inne - i przekreslanie iednego czy drugiego jest wlasnie glupota.

A na temat welny czy styropiany odsylam do moich postow, juz to wyjasnialem.

gtoni

Opublikowano

zawsze wełna a na fundament styrodur i tyle jak ktoś chce taniej i gorzej to styropian tyle wyjasnienia

Opublikowano

Autor tematu mało precyzyjnie zadał pytanie, stąd może i te odpowiedzi...

Nie napisał co chce konkretnie ocieplać.

Opublikowano

jestem laikiem i chciałbym się dowiedzieć coś na temat ocieplenia od profesjonalistów.Szykuje się do budowy domu 136 m2 ściany 24 cm planuje termoton (chyba że ktoś poleci coś innego).Generalnie większość ociepla styropianem ,ja chciałbym czegoś bardziej efektywnego.

Opublikowano

zawsze wełna a na fundament styrodur i tyle jak ktoś chce taniej i gorzej to styropian tyle wyjasnienia

podpowiedz prosze kolego-styrodur o jakiej grubości?

Opublikowano

nie robiłem oblieczeń ale wszedzie gdzie jestem to bez piwnicy idzie 10cm fazowany a jak jest piwnica to 15cm tez fazowany

Opublikowano

heniu

"Jestem laikiem i chciałbym się dowiedzieć coś na temat ocieplenia od profesjonalistów.Szykuje się do budowy domu 136 m2 ściany 24 cm planuje termoton (chyba że ktoś poleci coś innego).Generalnie większość ociepla styropianem ,ja chciałbym czegoś bardziej efektywnego."

Jeśli ocieplasz ściany ,to wg mojej wiedzy efektywniejsza jest wełna , na innym forum budowlanym polecono mi przede wszystkim wełny skalne ,  wybór jest duży ,   

swój dom ocieplałem wełną o nazwie PT 80  bodajże ISOVER także wełną robi konkretną robotę , 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak lubisz przepłacać kup wełnę. Twoja kasa w końcu.

Styropian tańszy i dostajesz to samo w efekcie. Jak to mawiał pewien Morfeusz w pewnym filmie:

"The choice is Yours - choose smart" ;)

Opublikowano

Autor tematu zadal pytanie nieprecyzyjnie w welnie czy styropianie najwazniejszy jest wspolczynnik przewodzenia ciepla λD. Wiec jezeli styropian i welna posiada np. λD 0,031 W/(mk) to jest to obojetne jaki material zastosuje poniewaz jeden i drugi zapewni ta sama izolacje.A jezeli wezmie welne o takiej samej lambdzie zamiast styro to z korzysci ma jedynie  +5 dla lansu, zazdrosc sasiada i mniej kasy w portfelu  :P 

Opublikowano

nie wpołczynnik lambda jest istotny bo wszytkie materiały maja podobne tylko opór cieplny jest istotny wkoncu nie mysl że ludzie co uzywaja tylko dobrej wełny śa kretynami skoro styro jest tanszy ,na szczesnie świadomość ludzi jest coraz wieksza i coraz wiecej ludzi robi izolacje na wełnie ewentualnie na styro grafitowym ,a tak z ciekawości na budowie ktorej jestem to wełna idzie tirami nie ma na całej budowie ani grama styropianu pianki i silikonu tylko styrodur na fundamenty/podłogi  i wełna na ściany i dachy sufity

Opublikowano

Opor cieplny i lambda jest ze soba powiazane im nizsza lambda tym wiekszy opor cieplny dla materialu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.