Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rozdzielacz 2W1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

chciałby się was poradzić czy taki rozdzielacz bedzie dziłać  post-60964-0-15880600-1418414417_thumb.png , jeśli tak, to jaką pompę dobrać do tego. Mam 5 grzejników i 2 podłogówki jedna 6m2 w łazience i 4m2 przed łazienką. . Widziałem juz inne rozdzielacze 2w1 ale ten wydaje mi się lepszy pewniejsza ochrona podłogówki, ale to tylko moje zdanie moge sie mylic, Wiec proszę was o pomoc. 

Opublikowano

Przerabiałem kiedyś taki rozdzielacz. W zasadzie w domu były dwa takie rozdzielacze z czego na pierwszym chodziła podłogówka (parter), na drugim (piętro) już praktycznie żadna pętla nie miała przepływu. Poza tym nie masz praktycznie możliwości tym regulować temp. Ile wleci tyle pójdzie w podłogę. Nie wiedziałem że coś takiego można kupić, ten który ja przerabiałem to była "twórczość" "instalatora". Odradzam

Edytowane przez KubaSko

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi. Zainstaluje rozdzielacz tece 2w1 

Opublikowano

Co się przejmujesz , będzie następny temat - jak wyregulować to dziwactwo  ;) i @hardo dłużej na forum zostanie. :D

Opublikowano
  • Autor

dobra to inaczej jak mam podłączyć 4 grzejniki i 2 podłogówki tak żeby wyszystko chodziło dobrze i można było tym sterować 

Edytowane przez hardo

Opublikowano
  • Autor

Sterowac chce tą podłogówką i grzejnikami przez termostaty pokojowe które bedą otwierały i zamykały siłowniki na rozdzielaczu. Co do zaworu RTL to nie puszcze na podłogówkę 50 stopni. To może zaloże dwa rozdzielacze jeden na grzejniki a jeden na podłogówkę. W przyszłym roku dojdzie mi jeszcze jakieś 35m2 podłogówki

Opublikowano

To dobry pomysł, ale powinno być osobne zasilanie do podłogi lub gruba rura ( 1") zasilająca  rozdzielacz grzejnikowy - podłogówka wymaga większych przepływów.

Można to praktycznie dać w jednej szafce .

Grzejnikami steruje sie po przez termostaty grzejnikowe.

Masz kocioł zasypowy , z reszta przewymiarowany, a chcesz takiego sterowania jak dla kotła gazowego.

Nie rozumiem poniższego stwierdzenia: 

"Co do zaworu RTL to nie puszcze na podłogówkę 50 stopni."

zawór RTL przecież do tego służy

Opublikowano
  • Autor

no zawór RTL montuje się na koncu pętli więc na początku bede miał te 50 stopni