heso Opublikowano 11 Grudnia 2014 #1 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Przypadkiem trafiłem na te tabelkę w pewnej publikacji. Skromna, ale sporo można z niej wyczytać. Dotyczy reakcji spalania węgla w róznych konfiguracjach, razem z ich zyskiem (stratą) energetycznym. Te plusy i minusy troche mylące, bo akurat reakcja egzotermiczna jest oznaczona "-" zgodnie z objaśnieniem pod tabelą. Nareszcie znalazłem tu reakcję węgla z parą wodną. To reakcja endotermiczna ("pożerająca" ciepło), ale już spalanie wytworzonych produktów (CO i H2) jest wysoce energetyczne. Z ciekawszych to jeszcze reakcja tlenku węgla z parą wodną (produkty- CO2 + H2) i węgla z CO2- z wytworzeniem dwóch cżąsteczek CO. Jak widac, w palenisku mogą dziać się dziwne rzeczy... HS
heso Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor #2 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Coś namieszali ze spalaniem CO. Produktem nie może byc CO, tylko CO2 ?
MIQ Opublikowano 11 Grudnia 2014 #3 Opublikowano 11 Grudnia 2014 No raczej. Ciekawe, że redukcja dwutlenku węgla na węglu też jest egzotermiczna.
heso Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor #4 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Może to po prostu bilans cieplny, bo przecież pozostaje energia po spaleniu CO Właściwie to reguła- spalanie węgla kompletnie do CO2 daje 94,4 kcal/kg - tylko do CO- 52, 8 kcal/kg (to wyrzucanie nie spalonego tlenku wegla kominem) - spalanie samego tylko CO- 135, 3 kcal/kg
sambor Opublikowano 11 Grudnia 2014 #5 Opublikowano 11 Grudnia 2014 To samo, albo i więcej nazwami po polsku
kaibuk Opublikowano 11 Grudnia 2014 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Panowie nie wiem ile jest w tym prawdy,ale mój wójek był szefem ds.energetyki.Opowiadeł mi o tym ,że podając w palenisko przegrzaną parę wodną + 2%tlenu czystego można spalić w takiej atmoswerze nawet beton.
scitro Opublikowano 11 Grudnia 2014 #7 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Ale aby przegrzać parę trzeba dostarczyć energii i bilns wyjdzie albo na 0 albo ujemny (bardziej prawdopodobne).
kaibuk Opublikowano 12 Grudnia 2014 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2014 Posiłkowałi się tym sposobem,gdy do ciepłowni dostali kiepski opał.Czysty tlen mieli z rurociągu ,bo na zakładzie był wydział który go wytwarzał.Więc tym sposobem byli wstanie przerobić każde badziewie ,bez względu na koszty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.