Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od 2 tygodni palę Defro AKM 19 kw. Moim problemem jest nieocieplony dom.

Piec nagrzewa się do 65 wytrzymuje około 11 minut i potem z 15-20 minut znowu się nagrzewa bo woda która wraca z obiegu jest zimna. W domu jest 19 stopni. Mam ustawioną przerwę podawania na 4:50 m Czy to dobra strategia ? Jak w takich warunkach ustawiać czas podtrzymania? (spalania około 40 kg na dobę), dzięki za rady

Opublikowano

jeśli tak krótko w podtrzymaniu to zignoruj ten stan 

skup się na ustawieniu fazy pracy aby opał spalał się przyzwoicie.

pomyśl chociaż o częściowej termomodernizacji. najtaniej ocieplić od góry. wszystko zależy jaki dom i jak z dachem i stropem

Opublikowano

Timon jaka jest twoim zdaniem najbardziej efektywna relacja czasu podtrzymania do czasu pracy? Do niedawna przekonany byłem, że im więcej czasu w podtrzymaniu tym oszczedniej ale guzik prawda - za duża moc pieca no i mnustwo sadzy.

Teraz mając na uwadze spiekliwy opał mam ustawienia i konieczność dogrania mocy do domu mam 3  s podawania na 27s przerwy -( 1:9 )- dom 96m2 dobrze izolowany, termostaty, 8 kaloryferów + bojler 100l. zawór trójdzielny. kocioł 15kw

do temperatury zadanej 63c dochodzi ok 10minu trzyma ok 15 (histeneza 2)  przy 0 za oknem. no to jaka jest ta relacja?

Opublikowano

teraz?

teraz to zero podtrzymania :P

a poważnie to prawie zero. jak najmniej bo to straty.

osobom posiadającym stery dwustanowe sugeruję by ustawiały je z minimalną moca potrzebną do osiągania zadanej. osobom ze sterami opartymi o algorytmy też doradzam obniżanie mocy tak by jak najrzadziej przechodziły w podtrzymanie. niektóre stery potrafią przeciągac przy tym +5st od zadanej i robi się nieciekawie.

jeśli o Twój przypadek chodzi  to możesz wyciągac przerwę i obniżac nadmuch- niech pracuje - na razie to zanim się rozpędzi to się odstawia. zmuś go chociać aby pracował 2 razy dłuzej niż odpoczywał

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ale jak piec będzie cały czas pracował, to nie będzie wtedy więcej podawać towaru i większe będzie zużycie??

Opublikowano

A czemu taki wniosek?

Opublikowano

Jimas, przy ustawieniu jak sugeruje TIMON - z małą mocą - piec chodzi co prawda stale, ale na stałym małym poborze węgla i w miarę stałej temperaturze wody w układzie.

 

Przy ustawieniu dużej mocy, piec pracuje krócej - ale zużywa w tym czasie sporo opału na jednostkę czasu - natomiast w podtrzymaniu opał też się zużywa, i jakieś tam ciepło daje (choć go wcale nie potrzebujemy w tym momencie - bo przecież temp. zadaną już osiągnęliśmy my) ale z bardzo słabą sprawnością spalania, dodatkowo woda w układzie ma zmienną temperaturę - warunki spalania nie są stabilne.

Dodatkowo, w czasie podtryzmania wzrasta temperatura palnika i rury doprowadzającej opał (w każdym razie u mnie na ekoenergii), co przy długim podtrzymaniu może się skończyć alarmem temperaturowym (pożarowym) podajnika - w czasie pracy nadmuch chłodzi cały układ, w podtrzymaniu już nie.

 

Sumarycznie prawdopodobnie piec odstawiając się spali więcej, za to na pewno z racji podtrzymania wyprodukuje więcej sadzy (sprawdzone "na żywym organiźmie")

Opublikowano

Tak myślę, że w podtrzymaniu podaje mi raz co 20 min przez 20sek. A podczas pracy przez 20 min przy podawaniu co 40sek przez 10sek poda ~ 20 razy. Takie jest moje rozumowanie, może się mylę. :-?

Opublikowano

zrób test

puść go przez dobę na dużej mocy a potem przez dobę na niskiej- warunek- poprawne nastawy i tu i tu

potem oceń różnice

Opublikowano

Tylko jak ustawić piec, żeby nie wchodził w podtrzymaniu?

Opublikowano

musisz wydłużyc przerwę podawania i obniżyć do tego nadmuch

nie musisz schodić tak drastycznie żeby się wcale nie odstawiał, wystarczy że zejdziesz z moca na tyle aby robił to bardzo rzadko i na bardzo krótko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.