Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przy załączeniu pompy slychać stukanie-jak by ktos uderzał gumowym młotkiem w rury od CO z częstotliwością około 3 razy na sekunde-takie odbijanie się. jak zamknę któryś z zaworów przy pompie widocznych na zdjęciu to stukanie ustaje i jak go otwieram powoli to nie zaczyna stukać. postanowilem rozebrać pompę i okazało się żę ma ona uszkodzone łożyskowanie po jednej stronie wirnika więc kupilem nowa (jakiś chinczyk) i kilka dnie było dobrze (minimalne pukniecie jedno czy dwa przy załączaniu ) a dziś ta nowa pompa zaczęła sie zachowywać dokladnie tak jak ta stara. zaczynam podejrzewać żę to stuka zawór zwrotny przy piecu-ale co tam by się mogło stać ? miał ktos podobny przypadek ?

post-305-1230558040_thumb.jpg

Opublikowano
przy załączeniu pompy slychać stukanie-jak by ktos uderzał gumowym młotkiem w rury od CO z częstotliwością około 3 razy na sekunde-takie odbijanie się. jak zamknę któryś z zaworów przy pompie widocznych na zdjęciu to stukanie ustaje i jak go otwieram powoli to nie zaczyna stukać. postanowilem rozebrać pompę i okazało się żę ma ona uszkodzone łożyskowanie po jednej stronie wirnika więc kupilem nowa (jakiś chinczyk) i kilka dnie było dobrze (minimalne pukniecie jedno czy dwa przy załączaniu ) a dziś ta nowa pompa zaczęła sie zachowywać dokladnie tak jak ta stara. zaczynam podejrzewać żę to stuka zawór zwrotny przy piecu-ale co tam by się mogło stać ? miał ktos podobny przypadek ?

mozesz zucic fotke tej kotłowni całej bo wydaje sie ze ten temat był juz omawiany

Opublikowano

Witaj spróbuj włączyć w pompie większy bieg, a instalację masz odpowietrzoną dobrze?

Opublikowano

instalacja odpowietrzona. zadnych udziwnien nie ma w instalacji. po prostu na piecu pompa tak ja na zdjeciu i prosto z tego zasilanie na rozdzielacze kondygnacyjne. oczywiście kiedyś było ok.

Opublikowano
instalacja odpowietrzona. zadnych udziwnien nie ma w instalacji. po prostu na piecu pompa tak ja na zdjeciu i prosto z tego zasilanie na rozdzielacze kondygnacyjne. oczywiście kiedyś było ok.

a zbiornik gdzie jest przelewowy ?

i ile masz grzejników podpietych ?

Opublikowano

powinieneś mieć 3 biegi na pompie spróbuj zwiększyć prędkość pompy, bo jednak dla mnie osobiście to nie pompa, a zawór różnicowy.

Opublikowano
zbiornik na górze podpięty do pionu (zasilanie) obecnie 6 grzejników około 70 żeberek, instalacja otwarta.

przełacz pompe na 3 bieg i daj znac co sie dzieje

Opublikowano
zbiornik na górze podpięty do pionu (zasilanie) obecnie 6 grzejników około 70 żeberek, instalacja otwarta.

A masz możliwość podłączyć naczynie zaraz z wyjścia kotła?

Opublikowano

no nie za bardzo . trzeba by przerabiać. kiedyś funkcjonowało bez problemu . wydaje mi się że dzieje sie tak od momentu kiedy żona zagotowała wodę.

Opublikowano
no nie za bardzo . trzeba by przerabiać. kiedyś funkcjonowało bez problemu . wydaje mi się że dzieje sie tak od momentu kiedy żona zagotowała wodę.

ale zagotowała czy zrobiła parowoz????????

Opublikowano
nie wiem dokladnie jak to było. napewno długo to nie trwało i żadnych strat nie było widać. temperatura urosła do 100* na klika minut.

zzrob dokładne foto tego zaworu roznicowego najlepiej tak zeby było widac strzałke ale juz wiem co jest

Opublikowano

oki wez 300zł w kieszen i jedz po pompe grunfoss lub leszno w sumie to samo 25/40 lub lepiej 25/60 i bedzie ok

Opublikowano
przecież to nowa pompa.

niestety to widac jest z jakies niskiej połki i mogła nie przezyc ,pmozesz jeszcze sprobowac reanimowac rozebrac wyplukac zamontowac odpowietrzyc ta srobka z przodu

Opublikowano
niestety to widac jest z jakies niskiej połki i mogła nie przezyc ,pmozesz jeszcze sprobowac reanimowac rozebrac wyplukac zamontowac odpowietrzyc ta srobka z przodu

to nie jest wina pompy. Zawór różnicowy stuka kiedy pompa włącza sie. Pomimo że instalacja grzeje to jednak jest w niej troche powietrza. Proponuje zainstalowanie zaworu zwrotnego za pompka czyli w miejsce zaworu odcinającego górnego. Dobrze byłoby jeszcze odpowietrzyć instalacje.

Opublikowano

winę masz po stronie zaworu różnicowego

nieraz tak miałem po prostu zagotowałeś wodę kulka się odkształciła i nie zamyka szczelnie, wymień kulkę wyczyść filtr i będzie okej ,zwróć uwagę na sitko filtra jakie ma oczka sitka występują zbyt gęste i cokolwiek przymuli i spada wydajność pompy i nie domyka się kulka. mnie nauczono by montować zawór o jedną średnice mniejszą od rury wyjściowej od kotła ,i niemam problemów

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

rozebralem zawór i wyczyscilem kulkę i komorę kulki ,przez klika dni było w miarę ok ale dziś przy załączeniu pompy znowy zaczeło walić. kulka wyglada na idealne okrągła i nie była specjalnie brudna. czy przy tej kulce jest może jakaś spręzynka ? bo u mnie nie bylo.