Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ocena Instalacji Co+Cwu+Podłogowe

zarybia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W tej chwili mam podłączoną instalację jak na schemacie.

Zastanawiam się jednak nad miejscem podłączenia ogrzewania podłogowego. Czy jest ono poprawne? Konkretnie chodzi mi o to czy podłogówka nie powinna być odłączona przed zaworem 4-drogowym? Przed pompą ogrzewania podłogowego jest zawór 3-drogowy jeśli tego nie widać na moich bazgrołąch. Czujnik temp. do pompy podłogówki jast przymocowany na trójniku 1" zaznaczone na schemacie.

Pozdrawiam.

post-59990-0-44585100-1414229130_thumb.jpg

Opublikowano

Hydraulicznie prawie poprawnie - tylko po co zawór różnicowy na inst  grzejników - to nie zadziała.

Natomiast czujnik podłogówki przenieś za pompę podłogówki - on ma mierzyć temp wody zasilającej podłogę.

Opublikowano

Przeniosę i sprawdzę jak to działa.

Ale jeśli pompa nie chodzi to za pompą od podłogówki mam niską temperaturę i ta niska temp będzie się utrzymywać do włączenia pompy. Wtedy pompa musiała by się włączać przy niskiej temp. (np. 22-25stopni) Problemem może być wygaszanie, wtedy może nastąpić wychłdzanie podłogówki jeśli próg załączania będzie taki niski? Nie wiem czy dobrze rozumiem.

Myślałem żeby przenieś czujnik na trójnik bezpośrednio przy piecu i ustawić temp załączania np. 45 stopni, zestaw mieszający i tak mi zmniejszy temperaturę. Chętnie posłucham co o tym myślicie ?

A co do zaworu różnicowego :) Nie wiem, został tam zamontowany przez instaltora.

Opublikowano

Myślałem żeby przenieś czujnik na trójnik bezpośrednio przy piecu i ustawić temp załączania np. 45 stopni, zestaw mieszający i tak mi zmniejszy temperaturę. Chętnie posłucham co o tym myślicie ?

Źle myślisz, ustaw ten sterowni aby startował od np 30C i wystarczy , i przenieś go w to miejsce co podawałem, on ma mierzyć temp podłogi a temp kotła,

Opublikowano

Dzięki. :)

Dzisiaj spróbuję.

Możesz mi jeszcze powiedzieć o co chodzi z tym zaworem różnicowym, że jest niepotrzebny?

I co z moim pomysłem aby zasilanie i powrót z zestawy mieszającego podłogówki podłączyć przed zaworem 4-drogowym? Czy jest to zbędne przerabianie?

Opublikowano

Zawór różnicowy działa przy pracy grawitacyjnej a takowej za zaw 4-D raczej nie będzie.

Podłogówka mocno wychładza wodę w instalacji , więc przy podłączeniu bezpośrednim może znacząco wpływać na temp powrotu i ochronę kotła .

Dlatego co ci trochę wiedzą robią tak jak masz, a inni robią źle lub mają małe podłogówki np 2-3 pętle.

Pozdr.

Opublikowano

Przeniosłem czujnik temp. załączania podłogówki nad pompe. Woda w piecu 60 stopni. Na czujniku 22 stopnie.
Pompa CO ruszyła, CWU również.  Jeśli ręcznie załącze pompe podłogówki chociaż na minute temeratura na czujniku wzrasta i już się utrzymuje do wygaszenia. Wydaje mi się że problemem jest długa droga wody do mieszacza podłogowego, grawitacyjnie nie "pociśnie" tam ciepła woda i pompa się nie włączy. Jedynie chwilowe ręczne włączenie pompy w momencie dojścia pieca do zadanej podwyższa temperature.

W załączniku zdjęcie z telefonu z kotłowni.

Widać na nim:

Pompy CO i CWU działają.

Pompa przy mieszczu podłogówki nie działa. Temperatura na powrocie wzrosła do 30 stopni( z powrotu CO), temperatura na zasilaniu za pompą 22 stopnie(nie rośnie).

Dziękuję i pozdrawiam :)

post-59990-0-25727900-1414315950_thumb.jpg

Opublikowano

Masz zły zawór mieszający podłogi do tego "zestawu". Powinieneś mieć zawór termostatyczny i wówczas możesz pompę podłogi włączać czujnikiem zamontowanym na wyjściu kotła.

Do zaworu jaki masz w tej chwili potrzeba siłownika elektrycznego i sterownika, który go obsłuży.

Opublikowano

Widzę że brak zaworu zwrotnego na obiegu podłogówki,możesz go zamontować na powrocie , przed odejściem na zaw 3-D,  

popraw to,  gdyż będą zakłócenia w pracy obiegów, a filtr skośny powinien być przed pompą podłogówki a nie na  powrocie z instalacji

O samym zaworze 3-d to kolega już napisał.

Opublikowano

Nie. To jest zawór dla CWU i ma za wysokie "widełki" nastaw. Ma też niewygodną konfigurację przyłączy, aby go tak po prostu podmienić z tym, który jest teraz.

Do podłogi musi być np. ESBE VTA 522 20-43 z kVs 3,2 lub mniejszym dla mniejszej podłogi, ale o tych nastawach temperatur.

Opublikowano

Może mi ktoś wyjaśnić różnice pomiędzy zaworem termostatycznym 3-drogowym a ten który jest u mnie zamonowany?

Zestaw mieszający został zakuiony już poskręcany, wydawało mi się że jest to prawidłowy zakup do ogrzewania podłogowego.

1. wymienić zawór 3-drogowy na termostatyczny, (ESBE)

2. zawór zwrotny na powrocie

3. niewiem czy sie da i gdzie przenieś filtr.

Opublikowano

Nie. To jest zawór dla CWU i ma za wysokie "widełki" nastaw. Ma też niewygodną konfigurację przyłączy, aby go tak po prostu podmienić z tym, który jest teraz.

Do podłogi musi być np. ESBE VTA 522 20-43 z kVs 3,2 lub mniejszym dla mniejszej podłogi, ale o tych nastawach temperatur.

Nie proponuj serii 322/522 z tymi zaworami są kłopoty na podłogówce, z resztą ESBE ich nie zaleca do podłogi , do podłogi  VTA 372 do ok 100m2 / powyżej VTA 572

Opublikowano

Może mi ktoś wyjaśnić różnice pomiędzy zaworem termostatycznym 3-drogowym a ten który jest u mnie zamonowany?

Zestaw mieszający został zakuiony już poskręcany, wydawało mi się że jest to prawidłowy zakup do ogrzewania podłogowego.

1. wymienić zawór 3-drogowy na termostatyczny, (ESBE)

2. zawór zwrotny na powrocie

3. niewiem czy sie da i gdzie przenieś filtr.

Zawór który obecnie posiadasz jest zwykłym zaworem mieszającym, aby utrzymać na wyjściu  temp zadaną należy do tego zaworu dodać siłownik obsługujący ten typ i sterownik z czujnikiem kontrolującym temp na wyjściu zestawu, aby woda miała np 30C.

Zawór termostatyczny ro bi to samo bez udziału siłownika i sterownika, jest ustawiany na daną temp i taka wychodzi na instalację podłogi.

W zależności od wielkości podłogi zawór może być 3/4" lub 1".

zawór zwrotny jest potrzebny do eliminacji wpływu innych obiegów np teraz na zdjęciu w poście #7 masz temp na powrocie wyższą niż na zasilaniu a tego trzeba uniknąć.

Filtr służy do ochrony pompy przed zanieczyszczeniami i powinien być pomiędzy zaw 3-D i pompą.\

Co do poprawności zakupionego sprzętu to, czy zastanawiałeś się dlaczego czasem jest tak tanio - np na serwisie nazywanym Alledrogo? 

I tu masz odpowiedź to nie jest tanio, są braki , trzeba dokupić to, tamto 

Opublikowano

Nie proponuj serii 322/522 z tymi zaworami są kłopoty na podłogówce, z resztą ESBE ich nie zaleca do podłogi , do podłogi  VTA 372 do ok 100m2 / powyżej VTA 572

Na czym polegają te kłopoty, bo w katalogach widzę te zawory w zastosowaniu do podłogi.

Opublikowano

Tanio nie było :( sam ten zestaw mieszający to ponad 1000zł. Za  reszte instalacji też mało nie zapłaciłem...

Trzeba będzie poprawić. Instalator coś tam mówił o tym filtrze ale uznał że firma ferro jeśli co takiego sprzedaje to potrafi to złożyć poprawnie.

Dzięki za wyjaśnienie :)

Mirek na rysunku troche brakuje, zaworów odcinających, możliwość napełniania instalacji z CWU, cyrkulacji....

Opublikowano

Na czym polegają te kłopoty, bo w katalogach widzę te zawory w zastosowaniu do podłogi.

Wczoraj na forum w innym temacie był podobny problem - za mały przepływ w podłogówce z zaw 3-D  VTA 372

A to cytat z katalogu ESBE

Serie VTA320/VTA520 to najlepszy wybór w przypadku instalacji do ciepłej wody użytkowej wymagających 

zabezpieczenia przed oparzeniami* na linii tam, gdzie na bateriach zainstalowano dodatkowe urządzenia do regulacji 
temperatury. Tę serię zaworów można także stosować w instalacjach do ciepłej wody użytkowej wyposażonych 
w układ cyrkulacji ciepłej wody.Serie VTA320/VTA520 mogą być wykorzystywane 
w zastosowaniach związanych z ogrzewaniem podłogowym pod warunkiem zwrócenia szczególnej uwagi na wymagania 
związane z zakresem temperatur i przepływem."

Moim zdaniem nie warto, chyba że dla małych podłóg VTA320 do max 50m2 (  4- 5  pętli ),  a VTA 520 do 2x wiekszych
Opublikowano

Tanio nie było :( sam ten zestaw mieszający to ponad 1000zł. Za  reszte instalacji też mało nie zapłaciłem...

Trzeba będzie poprawić. Instalator coś tam mówił o tym filtrze ale uznał że firma ferro jeśli co takiego sprzedaje to potrafi to złożyć poprawnie.

Dzięki za wyjaśnienie :)

Mirek na rysunku troche brakuje, zaworów odcinających, możliwość napełniania instalacji z CWU, cyrkulacji....

I wszystko jasne - Ferro to dystrybutor skośnookich produktów 

A zestaw z zaw 3-D termostatycznym ESBE  i pompą elektroniczną grundfossa nie powinien kosztować więcej niż 1100zł

( pompa 550, zaw 3-d VTA570  300, filt, zaw, zwrotny 80, zaw odcinające 80, rob 50 =1060zł )

A w twoim przypadku trzeba dodatkowo dołożyć siłownik - ok 200zł i sterownik -ok 200zl, to jednak opłaci się  taki VTA 572 http://allegro.pl/term-zawor-mieszajacy-esbe-vta-572-20-43-c-1-gz-i4722545374.html

Opublikowano

Wczoraj na forum w innym temacie był podobny problem - za mały przepływ w podłogówce z zaw 3-D  VTA 372

A to cytat z katalogu ESBE

Serie VTA320/VTA520 to najlepszy wybór w przypadku instalacji do ciepłej wody użytkowej wymagających 

zabezpieczenia przed oparzeniami* na linii tam, gdzie na bateriach zainstalowano dodatkowe urządzenia do regulacji 
temperatury. Tę serię zaworów można także stosować w instalacjach do ciepłej wody użytkowej wyposażonych 
w układ cyrkulacji ciepłej wody.Serie VTA320/VTA520 mogą być wykorzystywane 
w zastosowaniach związanych z ogrzewaniem podłogowym pod warunkiem zwrócenia szczególnej uwagi na wymagania 
związane z zakresem temperatur i przepływem."

Moim zdaniem nie warto, chyba że dla małych podłóg VTA320 do max 50m2 (  4- 5  pętli ),  a VTA 520 do 2x wiekszych

VTA 522 1" - Kvs 3,2

VTA 572 1" - Kvs 4,5

VTA 322 1" - Kvs 1,6

VTA 372 1" - Kvs 2,3

Dlaczego VTA 522 3,2 (wg ciebie do 100 m2) ma być gorszy od VTA 372 2,3 (wg ciebie też do 100 m2)?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.