Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Na Eko-Groszek I Nie Tylko, Potrzebny Do Piątku!

dmi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"Straszne głupoty piszesz o tych stratach"

poczytaj:

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/sprawnosc-cieplna/

http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/straty-kominowe/

Nie rozumiem dlaczego mówisz że głupoty pisze ?

"rzeczą normalna jest,że w okolicy 30%mocy znamionowej spaliny będą w granicy 100st.C"

jest to rzeczą normalną w porządnych piecach... a nie w każdym piecu tak jest....

"Nie wrzucaj też do jednego wora wszystkich kotłów pod nazwą Pleszew, bo w powiecie masz producentów ok.170... i jak wszędzie jeden robi troche lepiej a drugi trochę taniej itd."

czytaj uważnie ja napisałem kotły typu Pleszew

nie musisz mówić że ktoś robi kotły lepiej a ktoś gorzej...

chodzi o konstrukcję kotła z rusztem wodnym....

jeśli któraś firma typu Pleszew robi ruszt wodny na odpowiedniej wysokości to podaj nazwę tego producenta

"

Mała ekoenergia z oryginalnym napowietrzeniem drogi Panie ma otwór 11,5x15cm przy górze szczelin co daje ok.172cm2 otworu na wysokości napowietrzenia złoża węgla. Jak będziesz miał nawiercona głowicę, to sobie zmierz na jakiej wysokości i jakie będa wówczas wyniki takiego liczenia

Mały ewmar ma natomiast 10x14cm i tam faktycznie w strefie napowietrzania jest taki wymiar, czyli 140cm2"

Drogi Panie mała ekoenergia ma wymiary dokładnie 10,5cm na 13,1cm co daje 137cm2.

Co do tego konkretnego sztokera, wolałem wczesniejszy model z wymiennikiem pionowym, był moim zdaniem lepszy i sprawniejszy, ten widziałem dzisiaj na zywo i ma faktycznie dośc nisko ruszta wodne i 2półki poziome, tutaj bym zatem został przy tych polecanych 120m2 do ogrzania.

Ja nie musiałem go oglądać na żywo. To piec typu Pleszew tak jak Ci mówiłem. To że tam jest 170 firm to nie znaczy że ruszt wodny w każdej firmie jest na innej wysokości. A wymiennik pionowy ma OEP+ i tutaj nie ma co dyskutować - wymiennik pionowy jest wg mnie najlepszy. Ale dużo roboty przy czyszczeniu i dlatego kolesiowi poleciłem RBR-a.

Opublikowano

Drogi Panie mała ekoenergia ma wymiary dokładnie 10,5cm na 13,1cm co daje 137cm2.

Co do tego konkretnego sztokera, wolałem wczesniejszy model z wymiennikiem pionowym, był moim zdaniem lepszy i sprawniejszy, ten widziałem dzisiaj na zywo i ma faktycznie dośc nisko ruszta wodne i 2półki poziome, tutaj bym zatem został przy tych polecanych 120m2 do ogrzania.

Ja nie musiałem go oglądać na żywo. To piec typu Pleszew tak jak Ci mówiłem. To że tam jest 170 firm to nie znaczy że ruszt wodny w każdej firmie jest na innej wysokości. A wymiennik pionowy ma OEP+ i tutaj nie ma co dyskutować - wymiennik pionowy jest wg mnie najlepszy. Ale dużo roboty przy czyszczeniu i dlatego kolesiowi poleciłem RBR-a.

Sztoker to nie piec typu pleszew, bo coś takiego jak typ pleszew nie istnieje, to Twój wymysł a piece to są poza tym do pieczenia chleba.

początku nie komentuję, nie ma czego

Z wodnym atesty i przyzwoite wyniki mają choćby kotł p.Tilgnera (ekoenergie aktualnie), Grobelnego (palniki ardeo), firmy Simar (palniki ardeo).....tam m.in. te ruszta są wyżej.

z ekoenergią, co Ty chcesz mi wmówić,że co innego używałem i miałem na magazynie?

Pod zły adres trafiłeś. Bardzo zły.

popatrz dobrze na fotki ekoenergia a ewmar

post-1687-0-10656200-1412885700_thumb.jpg

post-1687-0-14189200-1412885726_thumb.jpg

Opublikowano

Wiesz co, tutaj masz taki dość prosty kalkulator kolegi Juzefa

Wklep dane swojego domu, podaj linka z wynikiem, coś czuję,że 12ką to oblecisz

dobór mocy kotła - kliknij w ten napis

Bawisz się w słowa zamiast merytorycznie odnieść się do tematu. (piec vs kocioł - naprawdę śmieszne  :)

Jeśli komuś coś zarzucasz to miej na tyle siły aby swoje zdanie uargumentować. (statry kominowe)

Typu Pleszew - tak coś takiego nie istnieje. To mój wymysł. Ale dużo osób rozumie co mam na myśli. Nie każdy musi to chcieć zrozumieć.

Tilgner Groblenego, firmy Simar  - bardzo dobra firma. A pozostałe 167 ?

"z ekoenergią, co Ty chcesz mi wmówić,że co innego używałem i miałem na magazynie?"

wmówić ? po prostu wymiary które podałeś to Twój wymysł sam sobie je zmierzyłeś i tyle... to się nie dziw że ktoś pisze że źle mówisz...

jak jesteś profesjonlaistą (zamiast piec mówisz kocioł) to korzystaj też z rysunków technicznych i wymiarów podanych na nich... a nie linjką coś zaznaczasz...

popatrz dobrze na rys . techniczny

post-59298-0-85669700-1412886281_thumb.jpg

Opublikowano

Chłopie, to stary rysunek techniczny w dodatku to co Ty uważasz za prawdziwy wymiar jest wymiarem odlewu korpusu a nie odlewu paleniska i jego napowietrzenia.

Czy Ty ten kocioł masz o którym piszesz, czy tak sobie klepiesz bez ładu i składu.

Weź miarkę jaką chcesz i zmierz wymiar na wysokości otworów napowietrzających, jak zmierzysz, to czekam na wyniki i przeprosiny.

Jak nie rozumiesz, że w tym palniku wyjście sie rozszerza ku górze, co widac na zdjęciu, to co ja Ci mam jeszcze opowiadać?

Czytaj, myśl, zobacz co napisał Reded, zastanów się nad tamtym wpisem.

Życzę Tobie zadowolenia z wyboru, możesz liczyć na pomoc użytkowników i wsparcie na forum, tutaj miałeś rację. Dalej szkoda ciągnąc dyskusję, bo niczego nie wnosi, robi sie niesmaczna.

Życzę miłej nocy

Opublikowano

Nie mam go - jak będę miał to zmierze i napiszę.

Dla mnie to ma znaczenie ta dolna część (wymiary dolne) bo przez tą "gardziel"  przechodzi paliwo. I wiem, że przechodzi mniej paliwa (powierzchnia około 140cm2 a nie te 170cm2 jak piszesz) i. A to że na górze tam gdzie jest napowietrzenie paliwo rozłoży się na większej powierzchni to bardzo dobrze ze względu na lepszy proces spalania wegla. Nie zmienia to jednak faktu że paliwo wchodzi przez gardziel o pow. około 140cm2 i potem się delikatnie rozkłada ale to już na samej górze. Tak więc cała gardziejl nie ma pow. 170cm2 i ten ewmar wcale jakoś lepszy od małej ekoenergii nie jest... zastanów się przez chwilę nad tym co napisałęm...

Miałem tą dużą ekoenergię i widziałem ile węgla paliło się na tym olbrzymie - zupełnie nie potrzebnie.

Opublikowano

Zostańmy zatem przy tym, Twój kocioł też ma pionowy kanał, jeżeli chodzi o zasady budowy opiera sie na podobnych zasadach co konstrukcje Seko-bawaria, protech-trio.

Chłopaki Ci pomogą na początku, jest trochę userów coali także tutaj, zagląda także Grzegorz czy Wiesław, więc pomogą w przygodzie na początku.

Wcześniejszy Sztoker-15 miał pionowa budowę jako jedyny z gamy i było to coś, co ten model wyróżniało, nie widziałem żadnej podobnie skonstruowanej jednostki, obecnie to zmieniono i tyle.

Nie mam zamiaru Ci też udowadniać,że coś jest inne, to nie ma sensu, najważniejsze, abyś był zadowolony z wyboru a cała reszta ma drugorzędne znaczenie.

Opublikowano

Wiem, że ma pionowy kanał. Ogólnie jestem zdania że pionowe kanały sa najlepsze. Tak jak OEP+. Ale ze względu na to że procedura czyszczenia jest upierdliwa zdecydowałem się na RBR.

Ja ten piec i ten sterownik wybrałem po to żeby nic nie robić. Podłączyć go ustawić automat i w końcu zająć się swoim problemami. Nie mam zamiaru przesiadywać w kotłowni kolejny miesiąc. Ja tam jakoś specjalnie nie miałem ochoty wgryzać się w temat spalania węgla itp.  Tylko ten piec z Pleszewa co miałem mnie do tego zmusił. Na tamtym zakupie jestem 4 tys. w plecy. I dlatego jak zobaczyłem że koleś chce kupować piec ad-hock i to jeszcze z tym rusztem to po prostu musiałem mu napisać kilka słów od siebie żeby nie popełnił takiego błędu jak ja popełniłem.

Skama też brałem pod uwage bo był w rankingu ale z powodu braku ecoala odpadł w pierwszej kolejności.

Druga sprawa to że na RBR-a jest 5 lat gwarancji a na SKam-p jest tylko 3 lata gwarancji.

Poza tym nie jestem pewien ale skam-a robią z cieńszych blach .

Gdybyś wybrał tego skam-a to weź sobie sterownik cobra albo najlepiej bruli...

Opublikowano

Mała ekoenergia przyszła ;)

21_zps31351f47.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.