Pilus Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #151 Opublikowano 19 Listopada 2017 Fakt nie pomyslalem ze ten ruszt jest rozbieralny...
Pilus Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #152 Opublikowano 19 Listopada 2017 Tam jest dużo miejsca i praktycznie każdy palnik z rynku wejdzie , a ruszt wodny bezpośrednio nad palnikiem to bzdura- jego nie powinno być nad palnikiem, najwyżej pod palnikiem. Ten kocioł jest bardzo dobry ba przeróbki - można go zabudować szamotem i będzie cacy. Jedyną przeszkodą może być głębokość - palnik nie może być zbyt blisko tylnej ścianki.- powinno być min 10cm odległości. A jaki jest sens zeby ruszta byly pod palnikiem?
sambor Opublikowano 19 Listopada 2017 #153 Opublikowano 19 Listopada 2017 Jak wodne to nawet lepiej , że są pod palnikiem a nie nad, jak żeliwne to też nie przeszkadzają.
Pilus Opublikowano 19 Listopada 2017 Autor #154 Opublikowano 19 Listopada 2017 Moze zalezy od tego na jakiej wysokosci sa ruszta nad palnikiem,ja mam w swoim kotle palnik pod rusztami i nie narzekam ale w tym przypadku ruszta sa zeliwne takze nie ma problemu ;)
Piotr0000 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #155 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam Panowie i Panie:) Przed chwilą zarejestrowałem się na forum bo i mnie naszła chęć na przerobienie mojego miałowca na pelet. Posiadam taki model pieca: http://gielniak-energosystem.pl/kociol-uk-gsm.php 21KW. Jestem z niego bardzo zadowolony. Spalanie od 8 sezonów na poziomie 3 Ton miału. Powierzchnia mieszkania to 120m2. Od góry grzeją teściowie. Ściany 80cm cegła, dom nieocieplony. Niestety mam dość słabej jakości miału oraz popiołu i kurzu. Co myślicie o przerobieniu tego pieca na pelet? Ma on ruszta wodne i palnik musiałby wylądować nad nimi w drugich drzwiach od dołu. Chce założyć palnik miejscowego producenta KONESER model Dragon. Palnik z ruchomymi rusztami czyszczącymi ok 20KW. Co myślicie o przeróbce tego pieca. Na co zwrócił uwagę. Miał ma stosunkową słabo kaloryczność więc liczę na zwiększenie spalania max do 4 ton peletu. Myślicie, że jest to możliwe czy liczyć się z większa różnicą w spalaniu. Z góry dziękuję za pomoc:)
gmaj22 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #156 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Teoretycznie przy porównywalnej sprawności, w porównaniu z miałem spalisz o 1/3 więcej peletu, zaś 2/3 więcej pelletu w porównaniu z ekogroszkiem. Przyjąłem: groszek ok. 25 MJ/kg, miał 20 MJ/kg, pellet 15 MJ/kg
HarryH Opublikowano 9 Stycznia 2018 #157 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Właśnie rzecz w tym,że sprawność jest nieporównywalna.
gmaj22 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #158 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dlatego o tym wspomniałem :) Pozostaje tylko odnieść to do sprawności konkretnych kotłów/palników.
Piotr0000 Opublikowano 9 Stycznia 2018 #159 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Teoretycznie przy porównywalnej sprawności, w porównaniu z miałem spalisz o 1/3 więcej peletu, zaś 2/3 więcej pelletu w porównaniu z ekogroszkiem. Przyjąłem: groszek ok. 25 MJ/kg, miał 20 MJ/kg, pellet 15 MJ/kg A pelet nie ma ok 19MJ/kg? Miał zgodnie z dekleracją kopalni miał ok 24MJ/kg. A biorąc pod uwagę sprawność można prognozować? Sprawność kotła deklaruje producent na 86% ale oczywiście przy opale węglowym.
besix Opublikowano 10 Stycznia 2018 #160 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Nie można porównywać palenia miałem w kotle zasypowym , do spalania pelletu w przystosowanym do tego palniku z pełną kontrolą dawki paliwa , powietrza i konkretnego zapotrzebowania ( modulacja mocy palnika do potrzeb). Paliłem miałem , teraz pale pelletem i oprócz nieporównywalnej czystości , braku problemu z popiołem , mam komfort prawie jak przy gazie. Koszty ogrzewania będą wyższe w większe mrozy, natomiast w okresach przejściowych, lub przy temperaturach w okolicy 0 stopni są porównywalne.
kazik Opublikowano 10 Stycznia 2018 #161 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ciekawe jak taka przeróbka zwykłego kotła ma się do ustawy smogowej, Ja mam podobny problem i za jakiś czas chciałbym zamontować palnik na pellet do swojego kotła węglowego.
Gość witek1234 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #162 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Pewnie nijak, bo ustawodawca przy swej krótkowzroczności nie przewidział jak zwykle takiej możliwości. A może przewidział ale po co kombinować, ustawa mówi o 5 klasie i tego beton będzie się trzymał. Kazik, my mamy jedyne wyjście: zakupić taki palnik, nie będzie zadymy więc nie będziemy rzucać się w oczy i nosy. Przecież każdej chałupy nie sprawdzą bo po pierwsze nie ma takiej możliwości po drugie oni tam wiedzą że ta ustawa to mydlenie oczu i bubel jak zwykle. Kto nie podpadnie kopcąc wściekle , uchowa się na 100% . Ja sam myślę o kipi. Ale po urzędach nie będę chodził zasięgnąć informacji czy dadzą zgodę czy nie.Jak życie uczy, lepiej żeby mnie nie mieli w dokumentach, taki głupi już nie jestem by się ujawniać, historia nieraz pokazała jak to się kończyło.
Piotr0000 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #163 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dzisiaj dzwoniłem do ochrony środowiska i miła Pani powiedziała mi, ze np. o dotację nie mam co się starać bo piec musi mieć jako całość normę 5. Przeważnie wskazują modele pieca. Piec w normie 5 jest mega drogi w porównaniu do przeróbki np. miałowca. Chciałbym Was jeszcze zapytać czy na 124m2 wystarczy palnik 16kw czy iść w ponad 20Kw. Piec mam 21 Kw ale to miałowiec więc wiadomo jest przewymiarowany jakieś 30-40%. Waham się między dwoma palnikami opisanym w pierwszym poście dragonem od mojego sąsiada:) oraz kostrzewą bio 1. Jak myślicie, który palnik będzie lepszy. Kostrzewa chyba nie ma mechanicznego automatycznego czyszczenia ten dragon ma. Dragon 3500zł plus zbiornik, kostrzewa teraz ma promocję pełny zestaw z pojemnikiem , czujnikami, nakładką ceramiczną 4100zł- 16Kw.
Gość witek1234 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #164 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Mnie osobiście przypadł do gustu KIPI , o innych nie zasięgałem opinii, ale taki by wystarczył dla Ciebie o mocy 16kW. Chociaż koledzy którzy je użytkują twierdzą że jednak lepszy jest ten 20 kW. Chyba mają na myśli oprogramowanie.
Piotr0000 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #165 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź. Kipi sporo droższy. Może ktoś ma doświadczenie z tym Koneser dragon jego zaleta to cena oraz mechaniczne automatyczne czyszczenie, dodatkowo serwis mam na miejscu ?
besix Opublikowano 10 Stycznia 2018 #166 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ja do miałowca wstawiłem Kostrzewę PB-1 16kW, na moje 130 m2 jest z bardzo dużym zapasem mocy , na szczęście sterownik pozwala na elestyczne jej obniżenie w zależności od potrzeb , ten palnik przy dobrym pellecie daje radę , przy gorszym zanieczyszczonym , jak zrobi się spiek , trzeba zrzucać ręcznie. Kipi pewnie by dał radę , ale mi nie pasuje w sterownikach od Kipi brak możliwości ustawienia niższej mocy niż 5kW a do grzania samej CWU w lato to stanowczo za dużo.
Piotr0000 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #167 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Taki mi właśnie zaproponowano w promocji teraz. Ten miejscowy dragon ma ruchome reszta to by mi ułatwiło palenie tańszym peletem. Co do sterowania to tam jest od 4Kw do 40kw sterowanie. Ale jak ustawisz 5 Kw to szybciej nagrzeje wodę i wyłączy czyż nie?. Długo używasz tego palnika? Jak porównujesz koszty z paleniem miałem?
MaciejS01 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #168 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Nie bardzo rozumiem czemu ma być na cwu mniejsza moc. Ja mam palnik revo pellasa i jestem zadowolony. U mnie przy grzaniu cwu palnik się odpala idzie mocą Max ja ma ustawione 16 kw jak dojdzie do zadanej czyli temp cwu +15* to schodzi z moca jak trzeba to do 5kw nigdy nie było problemu żeby to było zbyt wiele chyba że kolega ma strasznie mały zbiornik. U mnie chyba to coś koło 100-150 litrów stojący. Wysłane z mojego LG-M160 przy użyciu Tapatalka
besix Opublikowano 10 Stycznia 2018 #169 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Jak ustawię w lato min moc 5 kW to nie zdąży zagrzać wody w zbiorniku , bo przekroczy górną histerezę i się wygasi . Potem pracująca pompa wychładza kocioł i znów rozpalanie . Czyli dwa rozpalenia na zagrzanie zasobnika . Jak ustawię 2- 2,5 kW to spokojnie zagrzeje i dopiero się wygasi . Ot taka mała różnica. W zimie nie ma problemu bo najczęściej grzeje wodę razem z CO. Mam ten palnik od roku , więc nie zbyt długo, ale do miału za skarby bym nie wrócił, mam spory popielnik i od października do Świąt tylko raz wysypałem popiół na trawnik :) Dokładne koszty będę znał po sezonie , ale na dziś wychodzi około 470 kg /mies pellet po 700 zł tona.
palacz66 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #170 Opublikowano 10 Stycznia 2018 To ustaw tak żeby pompa się wyłączała i będzie po problemie!
sambor Opublikowano 10 Stycznia 2018 #171 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Ciekawe jak taka przeróbka zwykłego kotła ma się do ustawy smogowej, Ja mam podobny problem i za jakiś czas chciałbym zamontować palnik na pellet do swojego kotła węglowego. To ciekawe pytanie, gdyż są same palniki na pellet, które mają klasę 5 czystości spali nie zależnie od kotła , wtyedy jedynym brakiem w stosunku do klasy 5 całego kotła jest sprawność wymiennika, będzie pewnie niższa niż w klasie 5
gmaj22 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #172 Opublikowano 10 Stycznia 2018 A co z emisją pyłów? Tu konstrukcja wymiennika ma niebagatelne znaczenie, choć samych pyłów z pelletu na pewno mniej niż z groszku.
Piotr0000 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #173 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Panowie robie przegląd palników i moje grono powiększyło się do kilku dość popularnych:) 1. Kipi Rot Power 26KW, 2.Pellas X Hybrid Mini 26Kw, 3.Defro bio pell 3 15Kw. Poprosiłbym o uporządkowanie od 1-3:) Zależy mi na ruchomych rusztach. Mieszkanie jak pisałem 124m2 piec miałowiec 21Kw Gielniak mocno przewymiarowany bo miałowiec:). Zastanawiam się jeszcze nad mocą palnika czy 26Kw to nie za dużo. Czy to może mieć negatywny wpływ jak będzie palnik mocno przewymiarowany? Myślę, że 15Kw będzie w sam raz ale mogę tez kupić 26Kw.
palacz66 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #174 Opublikowano 10 Stycznia 2018 16kw Kipi spokojnie ogarnie temat w 124m2.Mozesz sobie ustawić moc max. na 20kw jak będzie trzeba to i na 26kw. Jeszcze jakbyś opisał instalacje swoją było by fajnie.
Piotr0000 Opublikowano 10 Stycznia 2018 #175 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Prosta instalacja piec miałowy, 1 pompa na zasilaniu. Bojler 120l poziomy. A wielkość pieca nie ma znaczenia. Nie chciałbym aby się okazało, ze palnik chodzi na maxa i spala więcej opału niż lekko przewymiarowany palnik. Choć zapotrzebowanie mojego domu to ok 10Kw więc 16Kw tez jest lekko przewymiarowany ale w stosunku do pieca mu brakuje przy 16Kw.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.