Skocz do zawartości

Pilus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tam jest dużo miejsca i praktycznie każdy palnik z rynku wejdzie , a ruszt wodny bezpośrednio nad palnikiem to bzdura- jego nie powinno być nad palnikiem, najwyżej pod palnikiem.

Ten kocioł jest bardzo dobry ba przeróbki - można go zabudować szamotem i będzie cacy.

Jedyną przeszkodą może być głębokość - palnik nie może być zbyt blisko tylnej ścianki.- powinno być min 10cm odległości.

A jaki jest sens zeby ruszta byly pod palnikiem?

Opublikowano

Moze zalezy od tego na jakiej wysokosci sa ruszta nad palnikiem,ja mam w swoim kotle palnik pod rusztami i nie narzekam ale w tym przypadku ruszta sa zeliwne takze nie ma problemu ;) 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Panowie i Panie:)

Przed chwilą zarejestrowałem się na forum bo i mnie naszła chęć na przerobienie mojego miałowca na pelet. Posiadam taki model pieca:

http://gielniak-energosystem.pl/kociol-uk-gsm.php 21KW. Jestem z niego bardzo zadowolony. Spalanie od 8 sezonów na poziomie 3 Ton miału. Powierzchnia mieszkania to 120m2. Od góry grzeją teściowie. Ściany 80cm cegła, dom nieocieplony. Niestety mam dość słabej jakości miału oraz popiołu i kurzu. Co myślicie o przerobieniu tego pieca na pelet? Ma on ruszta wodne i palnik musiałby wylądować nad nimi w drugich drzwiach od dołu. Chce założyć palnik miejscowego producenta KONESER model Dragon. Palnik z ruchomymi rusztami czyszczącymi ok 20KW. Co myślicie o przeróbce tego pieca. Na co zwrócił uwagę. Miał ma stosunkową słabo kaloryczność więc liczę na zwiększenie spalania max do 4 ton peletu. Myślicie, że jest to możliwe czy liczyć się z większa różnicą w spalaniu. Z góry dziękuję za pomoc:)

Opublikowano

Teoretycznie przy porównywalnej sprawności, w porównaniu z miałem spalisz o 1/3 więcej peletu, zaś  2/3 więcej pelletu w porównaniu z ekogroszkiem. 

Przyjąłem: groszek ok. 25 MJ/kg, miał 20 MJ/kg, pellet 15 MJ/kg

Opublikowano

Właśnie rzecz w tym,że sprawność jest nieporównywalna.

Opublikowano

Dlatego o tym wspomniałem :) Pozostaje tylko odnieść to do sprawności konkretnych kotłów/palników.

Opublikowano

Teoretycznie przy porównywalnej sprawności, w porównaniu z miałem spalisz o 1/3 więcej peletu, zaś  2/3 więcej pelletu w porównaniu z ekogroszkiem. 

Przyjąłem: groszek ok. 25 MJ/kg, miał 20 MJ/kg, pellet 15 MJ/kg

A pelet nie ma ok 19MJ/kg? Miał zgodnie z dekleracją kopalni miał ok 24MJ/kg. A biorąc pod uwagę sprawność można prognozować? Sprawność kotła deklaruje producent na 86% ale oczywiście przy opale węglowym.

Opublikowano

Nie można porównywać palenia miałem w kotle zasypowym , do spalania pelletu w przystosowanym do tego palniku z pełną kontrolą dawki paliwa , powietrza i konkretnego zapotrzebowania ( modulacja mocy palnika do potrzeb).

Paliłem miałem , teraz pale pelletem i oprócz nieporównywalnej czystości , braku problemu z popiołem , mam komfort prawie jak przy gazie.

Koszty ogrzewania będą wyższe w większe mrozy, natomiast w okresach przejściowych, lub przy temperaturach w okolicy 0 stopni są porównywalne. 

Opublikowano

Ciekawe jak taka przeróbka zwykłego kotła ma się do ustawy smogowej, Ja mam podobny problem i za jakiś czas chciałbym zamontować palnik na pellet do swojego kotła węglowego.

Opublikowano

Pewnie nijak, bo ustawodawca przy swej krótkowzroczności nie przewidział jak zwykle takiej możliwości. A może przewidział ale po co kombinować, ustawa mówi o 5 klasie i tego beton będzie się trzymał. Kazik, my mamy jedyne wyjście: zakupić taki palnik, nie będzie zadymy więc nie będziemy rzucać się w oczy i nosy. Przecież każdej chałupy nie sprawdzą bo po pierwsze nie ma takiej możliwości po drugie oni tam wiedzą że ta ustawa to mydlenie oczu i bubel jak zwykle. Kto nie podpadnie kopcąc wściekle , uchowa się na 100% . Ja sam myślę o kipi.

Ale po urzędach nie będę chodził zasięgnąć informacji czy dadzą zgodę czy nie.Jak życie uczy, lepiej żeby mnie nie mieli w dokumentach, taki głupi już nie jestem by się ujawniać, historia nieraz pokazała jak to się kończyło.

Opublikowano

Dzisiaj dzwoniłem do ochrony środowiska i miła Pani powiedziała mi, ze np. o dotację nie mam co się starać bo piec musi mieć jako całość normę 5. Przeważnie wskazują modele pieca. Piec w normie 5 jest mega drogi w porównaniu do przeróbki np. miałowca. 

Chciałbym Was jeszcze zapytać czy na 124m2 wystarczy palnik 16kw czy iść w ponad 20Kw. Piec mam 21 Kw ale to miałowiec więc wiadomo jest przewymiarowany jakieś 30-40%. Waham się między dwoma palnikami opisanym w pierwszym poście dragonem od mojego sąsiada:) oraz kostrzewą bio 1. Jak myślicie, który palnik będzie lepszy. Kostrzewa chyba nie ma mechanicznego automatycznego czyszczenia ten dragon ma. Dragon 3500zł plus zbiornik, kostrzewa teraz ma promocję pełny zestaw z pojemnikiem , czujnikami, nakładką ceramiczną 4100zł- 16Kw.

Opublikowano

Mnie osobiście przypadł do gustu KIPI , o innych nie zasięgałem opinii, ale taki by wystarczył dla Ciebie o mocy 16kW. Chociaż koledzy którzy je użytkują twierdzą że jednak lepszy jest ten 20 kW. Chyba mają na myśli oprogramowanie.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Kipi sporo droższy. Może ktoś ma doświadczenie z tym Koneser dragon jego zaleta to cena oraz mechaniczne automatyczne czyszczenie, dodatkowo serwis mam na miejscu ?

Opublikowano

Ja do miałowca wstawiłem Kostrzewę PB-1 16kW, na moje 130 m2 jest z bardzo dużym zapasem mocy , na szczęście sterownik pozwala na elestyczne jej obniżenie w zależności od potrzeb , ten palnik przy dobrym pellecie daje radę , przy gorszym zanieczyszczonym , jak zrobi się spiek , trzeba zrzucać ręcznie. Kipi pewnie by dał radę , ale mi nie pasuje w sterownikach od Kipi brak możliwości ustawienia niższej mocy niż 5kW a do grzania samej CWU w lato to stanowczo za dużo.

Opublikowano

Taki mi właśnie zaproponowano w promocji teraz. Ten miejscowy dragon ma ruchome reszta to by mi ułatwiło palenie tańszym peletem. Co do sterowania to tam jest od 4Kw do 40kw sterowanie. Ale jak ustawisz 5 Kw to szybciej nagrzeje wodę i wyłączy czyż nie?. Długo używasz tego palnika? Jak porównujesz koszty z paleniem miałem?

Opublikowano

Nie bardzo rozumiem czemu ma być na cwu mniejsza moc. Ja mam palnik revo pellasa i jestem zadowolony.

U mnie przy grzaniu cwu palnik się odpala idzie mocą Max ja ma ustawione 16 kw jak dojdzie do zadanej czyli temp cwu +15* to schodzi z moca jak trzeba to do 5kw nigdy nie było problemu żeby to było zbyt wiele chyba że kolega ma strasznie mały zbiornik. U mnie chyba to coś koło 100-150 litrów stojący.

Wysłane z mojego LG-M160 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak ustawię w lato  min moc 5 kW to nie zdąży zagrzać wody w zbiorniku , bo przekroczy górną histerezę i się wygasi . Potem pracująca pompa wychładza kocioł i znów rozpalanie . Czyli dwa rozpalenia na zagrzanie zasobnika .

Jak ustawię 2- 2,5 kW to spokojnie zagrzeje i dopiero się wygasi . Ot taka mała różnica. W zimie nie ma problemu bo najczęściej grzeje wodę razem z CO.

Mam ten palnik od roku , więc nie zbyt długo, ale do miału za skarby bym nie wrócił, mam spory popielnik i od października do Świąt tylko raz wysypałem popiół na trawnik :)

Dokładne koszty będę znał po sezonie , ale na dziś wychodzi około 470 kg /mies pellet po 700 zł tona.

Opublikowano

To ustaw tak żeby pompa się wyłączała i będzie po problemie!

Opublikowano

Ciekawe jak taka przeróbka zwykłego kotła ma się do ustawy smogowej, Ja mam podobny problem i za jakiś czas chciałbym zamontować palnik na pellet do swojego kotła węglowego.

To ciekawe pytanie, gdyż są same palniki na pellet, które mają klasę 5 czystości spali nie zależnie od kotła , wtyedy jedynym brakiem w stosunku do klasy 5 całego kotła jest sprawność wymiennika, będzie pewnie niższa niż w klasie 5

Opublikowano

A co z emisją pyłów? Tu konstrukcja wymiennika ma niebagatelne znaczenie, choć samych pyłów z pelletu na pewno mniej niż z groszku.

Opublikowano

Panowie robie przegląd palników i moje grono powiększyło się do kilku dość popularnych:) 1. Kipi Rot Power 26KW, 2.Pellas X Hybrid Mini 26Kw, 3.Defro bio pell 3 15Kw. Poprosiłbym o uporządkowanie od 1-3:) Zależy mi na ruchomych rusztach. Mieszkanie jak pisałem 124m2 piec miałowiec 21Kw Gielniak mocno przewymiarowany bo miałowiec:). Zastanawiam się jeszcze nad mocą palnika czy 26Kw to nie za dużo. Czy to może mieć negatywny wpływ jak będzie palnik mocno przewymiarowany? Myślę, że 15Kw będzie w sam raz ale mogę tez kupić 26Kw.

Opublikowano

16kw Kipi spokojnie ogarnie temat w 124m2.Mozesz sobie ustawić moc max. na 20kw jak będzie trzeba to i na 26kw. Jeszcze jakbyś opisał instalacje swoją było by fajnie.

Opublikowano

Prosta instalacja piec miałowy, 1 pompa na zasilaniu. Bojler 120l poziomy. A wielkość pieca nie ma znaczenia. Nie chciałbym aby się okazało, ze palnik chodzi na maxa i spala więcej opału niż lekko przewymiarowany palnik. Choć zapotrzebowanie mojego domu to ok 10Kw więc 16Kw tez jest lekko przewymiarowany ale w stosunku do pieca mu brakuje przy 16Kw.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.