Stefan79 Opublikowano 16 Grudnia 2014 #51 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam Planuję zakup Buderus S112. Proszę o informację jak wygląda zużycie węgla, stałopalność oraz jaka jest temperatura kotła i spalin.
Stefan79 Opublikowano 16 Grudnia 2014 #52 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam Zrobiłem zaślepienie na próbę z kawałka płaskownika - popróbach niestety nie zauważyłem jakieś szczególnej poprawy. Natomiast zainteresowałem się obrotami wentylatora. Fabrycznie ustawione były na ok 50% - ja to miałem zmniejszone do ok 40%. W sobote rano postanowiłem podkręcić do 90% obrotów (zostawiając zapas 10%) No i tego mi było trzeba - kociołek od razu raźniej zaczął sie rozpalać uzyskawszy chwilami nawet 71 st C. W domu sauna :). Teraz spokojnie mogę czekać na mrozy. Teraz pozostało mi poustawiać pozostałe parametry by stałopalność była jak najdłuższa. Miłego Proszę o informację czy masz kocioł w instalacji otwartej, czy zamkniętej. W S112 jest wężownica schładzająca. oraz jak jest z czyszczeniem kotła .
lukastob Opublikowano 16 Grudnia 2014 #53 Opublikowano 16 Grudnia 2014 U mojego ojca zużycie ok 12-15kg/dobe stalopalnosc ok 12h instalacja zamknieta, na razie bez automatycznego zaworu przy wezownicy, parametry domu podawalem w jakims poprzednim poscie. Czyszczenie to chyba najslabszy punkt tego kotla. Po tygodniu sporo sadzy (srednia temp. pracy to 50 -55 st moze dlatego), smoła w komorze zasypowej to norma, trzeba wygasic i przestudzic, poza wymiennikiem plytowym dobrze tez oczyscic ten wentylator i jego komorę.
szulas Opublikowano 16 Grudnia 2014 #54 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam Instalacja otwarta. Czyszczenie - dla spokojności i wg instrukcji raz na tydzień. Nie jest to najmocniejsza strona kotła - najgorsza strona z szamotkami - trudny dostęp no i środkową cegiełkę trzeba ręcznie wsadzać bo zawsze spadnie przy czyszczeniu. Wentylator (jest specjalna klapka - niestety nie po tej stronie ) raz na m-c (nie jest jakoś specjalnie zasyfiona) Z drugiej strony jest sama suchutka sadza - nic się nie skleja nie osadza, miotełka wystarcza tylko dużo pyłu. Zastanawiam sie nad odkurzaczem. Stałopalnośc jak na razie z temp na dworze (-2 do 3 st. C) to 12h i więcej ; temp. ustawiona na kotle 65 st.C, szyber w pełni otwarty. Na próbę od soboty mam groszek - narazie lepszy od orzecha bo mniejsza granulacja - nie zawiesza się i po spaleniu sam popiół. Ogólnie po tygodniu palenia na nowych nastawach - dla mnie rewelka. Raz rozpalony kociołek po południu wysypany popielnik, przerusztowanie, uzupełnione paliwo i do rana i tak w kółko bez wygaszania cały tydzień. Przerwa w sobotę - na czyszczenie i powtórka z rozrywki :). Oby tak dalej.
Stefan79 Opublikowano 18 Grudnia 2014 #55 Opublikowano 18 Grudnia 2014 U mojego ojca zużycie ok 12-15kg/dobe stalopalnosc ok 12h instalacja zamknieta, na razie bez automatycznego zaworu przy wezownicy, parametry domu podawalem w jakims poprzednim poscie. Czyszczenie to chyba najslabszy punkt tego kotla. Po tygodniu sporo sadzy (srednia temp. pracy to 50 -55 st moze dlatego), smoła w komorze zasypowej to norma, trzeba wygasic i przestudzic, poza wymiennikiem plytowym dobrze tez oczyscic ten wentylator i jego komorę. 12-15kg/dobę stałopalność 12h, tzn. że dwa razy palenie po 7,5 kg? ile wynosi jednorazowy zasyp na te 12h? 15kg na dobę to wychodzi ok 75kWh czyli 75/24=3,12kWh na godzinę - taka jest moc chwilowa kotła??? Napisz jak wygląda czystość spalania- dym z komina oraz czy przy pracy kotła czopuch jest gorący (lub jaka jest temp. spalin).
sambor Opublikowano 18 Grudnia 2014 #56 Opublikowano 18 Grudnia 2014 15kg na dobę to wychodzi ok 75kWh czyli 75/24=3,12kWh na godzinę - taka jest moc chwilowa kotła??? To moc średnia , a nie chwilowa :)
lukastob Opublikowano 19 Grudnia 2014 #57 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Podałem takie orientacyjne dane z dni gdy nocne temp były w okolicy 0°C dzień raczej na plusie. Ponadto nie mamy dokładnej wagi a zasyp jest przeważnie nie do pełna tylko po trochu a częściej. Dym ogólnie raczej białawy rzadki lub w ogóle prawie niewidoczny. Temp spalin gdy wentylator pracuje z mocą ok 40-45% dochodzi do 160°C natomiast w okolicach zadanej temp. kotła(przeważnie 50°C) i na podtrzymaniu spaliny 65-80°C, szyber przymknięty na 1/2 zakresu.
szulas Opublikowano 23 Grudnia 2014 #58 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witam Mam "mały " problem. Kupiłem węgiel groszek. I niby wszystko ok, ale w tej chwili piec żyje własnym życiem. Nie wiem czy to kalorycznośc węgla, ale po koleji. Nastowioną temp. mam w tej chwili 61 st.C. Piec dochodzi do tej temp., wentylator sie wyłącza i od tej pory temp. rośnie dochodząc nawet do 100 st C. Szczelina na wlocie ok 3mm (mniej już nie mogę ustawić), szyber przymknięty do połowy. Nie wiem co z tym fantem począć. Może ktoś będzie miał jakąś radę. Miłego
Wołk Opublikowano 23 Grudnia 2014 #59 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Witam. Kolego chyba zamocny węgiel na te temperatury na dworze,spróbuj zwiekszyć pow. wtórne żeby troszke chłodziło wymiennik w przestoju (brak ekonomi -aby nie gotować wody),albo przepalanie. Pozdrawiam.
Wołk Opublikowano 23 Grudnia 2014 #60 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Moze obroty went. zmniejsz do tego wegla
lukastob Opublikowano 23 Grudnia 2014 #61 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Mozna tez sprobowac przymknąć szyber. Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka
gondoljerzy Opublikowano 23 Grudnia 2014 #62 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Sprawdź też szczelność drzwiczek i klapy. Może kocioł zaczął gdzieś łapać lewe powietrze.
userq Opublikowano 23 Grudnia 2014 #63 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Jak jest z przyrostem powierzchni grzewczej tego kotła? 14,5 kW ma 1,1 m2 ale już 20 kW ma skok do 1,7 m2 a 24,5 kW ma minimalnie większą czyli tylko - 1,8 m2. Zastanawiam się jak to jest liczone i skąd wynika taka dysproporcja między znamionową mocą cieplną 20kW a 24,5kW porównując powierzchnię grzewczą? Idąc dalej na przykładzie S111: 13,5 kW ma 1,1 m2 a 16kW też 1,1 m2? Co powoduje zmniejszenie mocy cieplnej jeśli mamy tą samą powierzchnię grzewczą? Będę wdzięczny za wytłumaczenie. Pozdrawiam userq
sambor Opublikowano 23 Grudnia 2014 #64 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Moc cieplna zależy też od wymiarów paleniska kotła - czyli ile paliwa na raz może być spalone. Oczywiście w takich samych warunkach. Powierzchnia wymiennika jest sprawą wtórną.
userq Opublikowano 23 Grudnia 2014 #65 Opublikowano 23 Grudnia 2014 Samej powierzchni rusztu czy też dodatkowo wielkości "otworu" w ścianie grodziowej?
adrian987654321 Opublikowano 24 Grudnia 2014 #66 Opublikowano 24 Grudnia 2014 Wysokość "otworu w ścianie grodziowej" czyli wysokość ruszt - wymiennik wiszący ma jak najbardziej znaczenie.
szulas Opublikowano 28 Grudnia 2014 #67 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam Dzieki wszystkim za zainteresowanie. Po konsultacjach z serwisem Buderusa wydaje sie , ze problem został opanowany. Problem opierał sie o nastawiony czas postoju miedzy przedmuchami. Ja miałem ustawione 25 minut i pracę wentylatora 10s. Teraz ustawiłem czas na 35 minut. Od Swiąt po zmianie nastaw kocioł zaczął pracować w zadanych temperaturach. Na razie spokój. Miłego.
Stefan79 Opublikowano 21 Stycznia 2015 #68 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Mam pytanie - jak sprawował się kocioł przy mrozach- praca kotła i zużycie oraz jak z czyszczeniem? a także jaki węgiel stosujesz - rodzaj węgla i z jakiej kopalni?
lukastob Opublikowano 21 Stycznia 2015 #69 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Właściwie to u nas takich konkretnych mrozów to jeszcze nie było, kiedyś tam było pare dni kolo -10 wtedy zużycie było ok 22-25 kg, stalopalnosc 9-10 h. Czyścić to trzeba co tydzień bo widac ze temp spalin mocno rośnie przy dłuższych przerwach, wentylator można ewentualnie co 2 tyg. Wegiel to groszek ok 40-60mm podobno z Kazimierz Juliusz ale mieszany z grubszym niewiadomego pochodzenia z poprzednich sezonów.
miniox Opublikowano 5 Grudnia 2015 #70 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Witam jak w tym roku sprawuje sie ten piec , jak wyglada w nim palenie drewnem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.