amber36 Opublikowano 13 Czerwca 2014 #26 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Wtedy nie zagrzeje CWU z węglowego? Załóżmy że w ramach oszczędności chciałbym odpalić węglowy na weekend, a nie chciałbym aby na grzejnikach było 80C, to chyba lepiej mieć możliwość przemieszać? Odpowiem na stwierdzenia które padły Tak nie zagrzejesz wody z kotła węglowego bo jestem pewien że latem nie będzie Ci się chciało napalić w kotle jak na dworzu będziesz miał 35 C i tak zgodnie z tym że chcesz w nim palić sporadycznie jest bezsensowne takie podłączenie Zakładam że w ramach oszczędności napalisz w kotle to może on również pracować z temperaturą 50 C plus termostaty przy grzejnikach spokojnie to wyregulują i nie będziesz miał za gorąco .
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2014 #27 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Połączenie kotła gazowego z kotłem na paliwo stałe to już tradycyjny problem , wielokrotnie omawiany na forum - należy tyko wpisać hasła w wyszukiwarce i samo wszystko wyskoczy.
amber36 Opublikowano 13 Czerwca 2014 #28 Opublikowano 13 Czerwca 2014 Widzisz Sambor ,te same tematy są wałkowane co chwila a popełniane są takie błędy że włosy na głowie się jeżą , a jak trafi się uparty to nic nie dociera :P
matkor Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #29 Opublikowano 15 Czerwca 2014 może coś Ci pomoże ten schemat . Nawet po przejściu na układ zamknięty, wg tego schematu musiałbym mieć cztery pompy + piąta w kotle gazowym :/ . Jakoś nie chce mi sie wierzyć że musi być aż tyle. Dwa, na mój zmysł fizyczny, ten schemat ma nadmiarowe zawory zwrotne - ten za powrotem zasobnika CWU, czy ten na obiegu bezpośrednium kominka.
matkor Opublikowano 15 Czerwca 2014 Autor #30 Opublikowano 15 Czerwca 2014 (...) jestem pewien że latem nie będzie Ci się chciało napalić w kotle jak na dworzu będziesz miał 35 C i tak zgodnie z tym że chcesz w nim palić sporadycznie jest bezsensowne takie podłączenie W lecie to wogóle kotła węglowego nie będe odpalał, ale w zimie jak odpale, to wolałbym aby jednak grzał i CWU.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.