alf Opublikowano 14 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam. Obecnie mam za mały piec w domu, ale wolałbym wymiany dokonać wiosną. Problem jest taki, że piecyk nie utrzymuje temp. do rana. Czy pomogło by, gdybym go załadował na noc mieszanką węgla i koksu ? Nigdy nie paliłem koksem więc mam prośbe do doświadczonych, czy to pomoże wydłużyć o jakiś czas cykl palenia. Mam piecyk Ogniwo 17 kw z rusztem wodnym. Pozdrawiam Cytuj
automatyk Opublikowano 14 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam. Obecnie mam za mały piec w domu, ale wolałbym wymiany dokonać wiosną. Problem jest taki, że piecyk nie utrzymuje temp. do rana. Czy pomogło by, gdybym go załadował na noc mieszanką węgla i koksu ? Nigdy nie paliłem koksem więc mam prośbe do doświadczonych, czy to pomoże wydłużyć o jakiś czas cykl palenia. Mam piecyk Ogniwo 17 kw z rusztem wodnym. Pozdrawiam a jaki maszmetraz do ogrzania ile w niego wchodzi wegla ? i jakiego? Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 14 Grudnia 2008 #3 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witaj, Wydłuży Tobie czas spalania, jednak nie powiem o ile dłużej procentowo. Koks daje wysoką temperaturę rozłożoną w dłuższej jednostce czasu w porównaniu z innym rodzajem opału stałego. Jednak musisz zapewnić odpowiedni dostęp powietrza do spalania bo koks spali się tylko z zewnątrz bryły a wewnątrz pozostanie nie dopalony i można go wyrzucić z popiołem. Osobiście uważam porównując ceny dobrego węgla i koksu że nie warto kupować koksu. Ale to jest moje prywatne zdanie. Pozdrawiam Piotr Cytuj
Mancio Opublikowano 14 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam. Obecnie mam za mały piec w domu, ale wolałbym wymiany dokonać wiosną. Problem jest taki, że piecyk nie utrzymuje temp. do rana. Czy pomogło by, gdybym go załadował na noc mieszanką węgla i koksu ? Nigdy nie paliłem koksem więc mam prośbe do doświadczonych, czy to pomoże wydłużyć o jakiś czas cykl palenia. Mam piecyk Ogniwo 17 kw z rusztem wodnym. Pozdrawiam Witam , ja posiadam piec 23 kW SAS NWT dolnego spalania, z rusztami wodnymi. Paliłem koksem parę dni ale po pierwsze koks w takim piecu źle się spala, poza tym koks dostawał się pomiędzy ruszta i blokował dźwignię rusztów ruchomych. Przedtem w domu był piec żeliwny koksowy stąd wziął się koks. W tej chwili palę bez wygaszania mieszanką węgla i mułu koksowego(miału) z dodatkiem trocin. Dorzucam co 12h , obecnie 10 kg dzień/12-15 noc. Dom stary nieocieplony 3x70m Cytuj
alf Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor #5 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Kupie troche koksu i sprobuje, zobaczymy co to pomoze. Piecyk ma dmuchawe wiec powinno sie palic. Wegiel mam kupiony jako mial z KWK Knurow, ale jest w tym 80 procent groszku. Kupowalem mial zeby wiecej weszlo do pieca. Mial energetyczny pewnie bylby najlepszy, tylko gzie go dostac ? Tak czy owak dzieki za odpowiedz. Pozdrawiam. Cytuj
miko64 Opublikowano 28 Maja 2011 #6 Opublikowano 28 Maja 2011 czy może ktoś mi doradzić jaki piec mam kupić mam na oku viadrusa u24 kilara eco Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi