Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cofanie Się Dymu

DARIO66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam problem z cofającym się dymem z pieca. Wiem ze duży wpływ ma wilgotność, wiatr, i ciśnienie atmosferyczne. Jak sobie poradzić przy dużej wilgotności powietrza 90% z rozpaleniem pieca i podtrzymaniem palenia ? 

Opublikowano

Czy próbowałeś doprowadzić więcej powietrza do kotłowni np przez otworzenie okna?

Można też zbadać wstępnie ciąg w kotle przez wstawienie do komory spalania zapalonej świeczki - kierunek odchylenia płomienia pokaże czy jest ciąg i czy się zwiększa np przy otwieranym oknie.

Opublikowano

Z całym szacunkiem,pytanie jak do wrózki,musisz podac wiecej danych

piec ,czy kocioł,jakiego typu,jakiej mocy jak palone?

wielkośc komina,czy czyszczony,czy sprawdzona szczelnośc komina i wyczystek?

czy doprowadzone powietrze z zewnątrz?

czy problem wystepował zawsze , czy dopiero się ujawnił?

czy jesteś pewny że wiatr cisnienie i wigotnośc są odpowiedzialne za problemy?

tu masz do poczytania o ciągu http://www.kominek.org.pl/technologie/artykul/zobacz/prawidlowy-ciag-w-kominie.html

Jesli wszyskie metody zawiodą w skrajnych przypadkach stosuje sie wentylatory wyciągowe,ale w 90% przypadkach przyczyna jest bardziej prozaiczna.

Opublikowano

A jaki masz przekrój komina ?

Opublikowano

Coprawda jajogłowi twierdza iz ciśnienie atm. ma znaczny wpły w na cug w kominie, ja zaś powiadam że nie jest tak. Róznice +3- minus 5% jeżeli sa to nie sa zauważalne zaś pamiętajmy że ciśnienie w chałupie i na zewnątrz jest takie samo, a cug to tylko różnica temperatur.

A że sie dymi ??? Może byc cofka wiatrowa albo tzw. letnia. Ja zapalam najpierw gazetę i zaraz idzie cug jak trza! Albo jak trzeba!

Zakładam ze komin czysty i nie za mały. Hejj!

Opublikowano

A skąd taka duża wilgotność powietrza? (90%) w kotłowni to dużo. Wrzuć jakieś zdjęcia. Czym palisz? Może mokrym opałem i komin w środku jest zawilgocony.

Pozdro dla długo nie widzianego na forum Bacy 350. Junak przygotowany do sezonu? Bo to już lada chwila.

Opublikowano

Coprawda jajogłowi twierdza iz ciśnienie atm. ma znaczny wpły w na cug w kominie, ja zaś powiadam że nie jest tak. 

To wszystko tak naprawdę zależy przede wszystkim od kotła. Jeżeli "projektant" poszedł po bandzie i zrobił tak wymiennik, że spaliny są mocno schłodzone to rzeczywiście wystarczy trochę niższe ciśnienie, cieplejsze  czy wilgotniejsze powietrze i problem gotowy. Jeżeli jeszcze zafundował w kotle kilka "ciasnych zakrętów", jakieś małe i długie płomieniówki a na koniec czopuch jak hangar dla samolotu a przy tym nie zrobił np. klapy skróconego obiegu to użytkownikowi  pozostaje tylko sznur... Lepiej mieć kocioł który puszcza w komin ciut więcej ciepełka ale za to zawsze łatwo się rozpala, nie dymi na chałupę i na zewnątrz i nie zmusza do zatanawiania się jakie akurat dzisiaj ciśnienie. Zawsze można jak ktoś chce wstawić jakiś zawirowywacz, tylko czasami warto się zastanowić czy dla 1-2 % oszczędności warto ?  

Opublikowano

Pierwsze i najważniejsze pytanie powinno brzmieć: Czy w tej kotłowni jest kratka wentylacji i nawiew? Kotłownia bez dopływu powietrza atmoserycznego działać nie może i tak jak i bez prawidłowo działajacej wentylacji. Cofanie spalin też moze być zwiazane z brakiem nawiewu i niskim ciagiem, ale kominiarze jednym tchem wymieniają osiem przyczyn co pozwoliłem sobie skopiować i wkleić:

• zatkany, zablokowany kanał dymowy
  • problemy związane z działaniem innego komina w tym samym budynku, w tym np. wyciągu (okapu) kuchennego
  • niewłaściwa wentylacja
  • zły dobór urządzenia w stosunku do przekroju kanału dymowego komina w tym zbyt duży rozmiar paleniska otwartego
  • niewłaściwy sposób zakończenia komina
  • zbytnie wychładzanie komina
  • zbyt niska wysokość komina
  • zła lokalizacja wylotu komina w stosunku do płaszczyzn dachu oraz innych przeszkód w terenie.

Problemowi kol. DARIO66 najlepiej jak by przyjrzał się dobry kominiarz (takich co biorą kasę i przystawiają pieczątki w ksiązce buddowy lepiej unikać) który wykona pomiary i przyjrzy się systemowi spalinowo wentylacyjnemu całościowo. I znajdzie przyczynę napewno.

Opublikowano

Witaj Guitar.

Zainteresowany sie zaczadził .Hej!

Jaśka sprzedałem 2 late temu a teraz mi żal. Ale jest w Przemyślu i jeszcze go odkupię. Hej!

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.