bany13 Opublikowano 19 Marca 2014 #1 Opublikowano 19 Marca 2014 Witam mam pewien problem, otóż po 5 latach leje mi się bojler chciałbym kupić nowy tylko nie bardzo się znam na bojlerach i nie wiem jaki kupić mam piec zębiec swk 14kw i wymuszony obieg wody. Bojler ma mieć 80l tylko czy: 1.Z pojedynczą wężownicą czy z podwójną. 2. Jedno czy dwupłaszczowy . 3.Mam się kierować konkretnymi firmami czy się tym nie przejmować. Proszę o szybką odpowiedź. Ps. Bojler ma słuzyć do ogrzewania domu i wody. Z wody korzystają, cztery osoby.
sambor Opublikowano 19 Marca 2014 #2 Opublikowano 19 Marca 2014 Jedno wężownicowy , poj 80 to trochę dla 4 osób mało, przydałby się 120l Firm na rynku całe multum - Biawar, Galmet, Lemet, ....... Nie podałeś czy ma być wiszący czy stojący, czy pionowy czy poziomy - ale każda z firm ma i taki i taki. Dwupłaszczowy tylko wtedy gdy grzejesz wodę grawitacyjnie a nie przy pomocy pompki.
Gliese581g Opublikowano 19 Marca 2014 #3 Opublikowano 19 Marca 2014 Witam Powiem ci tak tylko i wyłącznie dwuplaszczowy jezeli chcesz miec szybko nagrzana wode Pare miesiecy temu kupilem bojler dwuplaszczowy firmy kospel i po prostu jestem w szoku dziala pieknie i szybko moment mam nagrzana wode cale 140l Ja mam pompe c.o. weberman i nic mi to nie przeszkadza wszystko dziala idealnie trzeba oczywiscie dac odpowietrznik automatyczny na zasilaniu plaszcza Jezeli mial bym kupic bojler z wezownica to tylko i wylacznie stojacy bo poziomy z wezownica sie chowa do dwuplaszczowego oto link do bojlera jaki posiadam http://www.kospel.pl/pl/produkty/wymienniki-i-zasobniki-cwu/43-wp-i-wpz-termo-hit.html Naprawde te bojlery grzeja wode blyskawicznie, wiele osob mi odradzalo bo niby plaszcze pekaja na spawa bo niby sie zapowietrzaja co jest nieprawda po prostu sa lepsze i tyle Moi rodzice maja tez 140l tylko firmy galmet i z podwojna wezownica tez dziala dobrze juz ponad 3 lata ale dwuplaszcz o wiele szybciej nagrzewa wode naprawde roznica jest bardzo duza
KubaSko Opublikowano 19 Marca 2014 #4 Opublikowano 19 Marca 2014 Również mam dwupłaszcza kospela na pompce, na zasilaniu trójnik i odpowietrznik ręczny. Jestem z niego zadowolony.
bany13 Opublikowano 20 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 20 Marca 2014 Dzięki za odpowiedźi. Bojler bedzie wisiał w pozycji poziomej i rzeczywiście chyba kupie 120l z firmy kospel :D
Gliese581g Opublikowano 20 Marca 2014 #6 Opublikowano 20 Marca 2014 Kupuj dwuplaszczowy ale kup sobie 140l dla czterech osob 140l to tak idealnie Wiadomo zalezy kto ile wody zuzywa ja mam 140l na 3 osoby i jest super moi rodzice maja 140l na 4 osoby i tez jest ok Ale ty miales 80l i jesli bylo ok to i 120l bedzie ok Jak juz bedziesz go mial napisz jak ci sie sprawuje Firma kospel robi bardzo dobre bojlery Wiekszy bojler dluzej trzyma ciepla wode w lato Jak w cieple dni grzalem tylko bojler na 80c to dwa dni mam ciepla wode oczywiscie mam elektro zawor ktory po wygaszeniu pieca odcina mi bojler by istalacja C.O. mi nie wychladzala wody uzytkowej
bany13 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor #7 Opublikowano 23 Marca 2014 Dzięki za pomoc bojler już kupiony, jest to kospel ww termo hit 120l. Bojler sprawuje się bardzo dobrze woda nagrzewa się szybko i ogólnie jestem bardzo zadowolony :)
zi1bi Opublikowano 26 Marca 2014 #9 Opublikowano 26 Marca 2014 witam wnet zmieniam piec i podłączam również bojler stojący 100 l. z wężownicą. Nie chcąc demontować bojlera gazowego 80l. jest pomysł aby połączyć oba szeregowo - czyli wyjście wody ciepłej z bojlera na wejście zimnej do gazowca. Pytanie czy to zadziała ? Czy nie będę musiał spuszczać 80 l. wody zanim poleci ciepła - czy może jakąś dodatkową cyrkulację trzeba wstawiać między jednym a drugim bojlerem ? Dzięki za podpowiedzi
Gliese581g Opublikowano 27 Marca 2014 #10 Opublikowano 27 Marca 2014 Witam nie rozumiem co oznacza ze chcesz podłączyć wyjście wody cieplej z bojlera na wejście zimnej do gazowca Jeżeli chodzi ci o to ze chcesz wyjście wody użytkowej podłączyć do gazowca w zasilanie wody użytkowej To będzie wszystko zależało który szybciej się nagrzeje jeżeli 80l to będziesz miał ciepła z niego a 100l będzie służyło jako zapas takie wspomaganie a jeżeli szybciej się nagrzeje 100l a będzie on podłączony jako 2 tak to nazwijmy to oczywiście ze będziesz musiał spuścić wodę z 80 żeby mieć ciepła z 100l Oczywiście nie spuścisz całych 80l ale z 40l zanim woda się wymiesza i będzie leciała letnia Jeżeli chodzi ci o takie podłączenie to najlepiej zrobić cyrkulacje pomiędzy tymi bojlerami chodzi oczywiście o cyrkulacje wody użytkowej żeby się mieszała cały czas i z niej wyjść już jedna rura (trójnik) która będzie zaopatrywała cie w wodę użytkowa Cyrkulacja na pompce C.W.U i będzie elegancko mieszać wodę w dwóch bojlerach na raz nie zależnie od tego który będzie szybciej grzał bo będzie wtedy ogrzewane jednocześnie cale 170l wody
Gliese581g Opublikowano 27 Marca 2014 #11 Opublikowano 27 Marca 2014 ja to widze tak sorry ze w paint ale tak na szybkiego :D
Gliese581g Opublikowano 27 Marca 2014 #12 Opublikowano 27 Marca 2014 Oczywiście rysunek to tylko przykład bo można to zrobić na sto rożnych sposobów
Gliese581g Opublikowano 27 Marca 2014 #13 Opublikowano 27 Marca 2014 A i jeżeli chodzi o samo podłączenie bojlerów pod c.o. to nie podłączał bym ich po przez łączenie wężownic w tak zwana pętelkę tylko tak jak na rys. powyżej ponieważ w takim podłączeniu będziesz miał zawsze możliwość odcięcia każdego bojlera z osobna od całej instalacji c.o. np. za pomocą zaworów kulowych zawsze może się przydać taka opcja Sorry ze tak spamuję ale nie wiem dlaczego nie mam możliwości edycji postów :(
zi1bi Opublikowano 28 Marca 2014 #14 Opublikowano 28 Marca 2014 dzieki serdeczne bedzie mi to robił hydraulik ale nic nie wspominał o cyrkulacji miedzy bojlerami więc dla pewności podałem temat na forum i teraz bede miał punkt zaczepienia już w samym montażu jeszcze raz dzieki
Gliese581g Opublikowano 28 Marca 2014 #15 Opublikowano 28 Marca 2014 Jak byś mógł to po zabiegu napisz jak ci podłączył i jak się to sprawuje zawsze się przyda dodatkowe info :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.