ron26 Opublikowano 17 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam Odziedziczyłem dom który ma instalację grawitacyjną z rur czarnych. Suteryny rury 5/4 cala, piony 1 cal gałązki 3/4 cala. Mam dylemat czy wymienić piec założyć pompę i wymienić grzejniki na aluminiowe, czy wywalić wszystko i zrobić wszystko w miedzi. Instalacja działa dobrze. Proszę o opinię i radę,
majschi Opublikowano 17 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 17 Stycznia 2014 witam Jeśli nie przeszkadzają CI rury na wieszku to możesz je zostawić z pewnością przeżyją kolejne 40 lat
Juzef Opublikowano 17 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Instalacja działa dobrze. Sam sobie odpowiedziałeś. Tzn. tak: pociągnięcie instalacji miedzią nie zwróci Ci się w kosztach ogrzewania za twojego żywota. Po prostu to nie da oszczędności żadnych, a może dać straty i problemy. Stary budynek + stara instalacja to zwykle świetnie dobrana para. Poczytaj na ten temat i nie miej mnie za jakiegoś miłośnika starych, grubych rur. To wszystko ma uzasadnienie w fizyce.
ron26 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Rur nie widać bo są pochowane w ścianach. Budynek ocieplony styropianem 10 i wymieniłem okna.
sambor Opublikowano 17 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Witam Odziedziczyłem dom który ma instalację grawitacyjną z rur czarnych. Suteryny rury 5/4 cala, piony 1 cal gałązki 3/4 cala. Mam dylemat czy wymienić piec założyć pompę i wymienić grzejniki na aluminiowe, czy wywalić wszystko i zrobić wszystko w miedzi. Instalacja działa dobrze. Proszę o opinię i radę, To się chłopie ciesz - poprawianie dobrego nie jest wskazane, gdyż można przegiąć pałę i będzie źle. Pozdr.
ron26 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 18 Stycznia 2014 A jak podłącze piec gazowy to jak to będzie się sprawdzać?
Gość Digitrax Opublikowano 18 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Piec to możesz w kuchni postawić do wypieków ciast :) Kocioł gazowy z małymi wyjątkami wymaga ciśnienia minimum 1,5 bara a w obiegu CO otwartym trudny o taki. Możliwe, że będzie wtedy potrzebny dodatkowy wymiennik ciepła + pompa.
Jaro966 Opublikowano 18 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Kocioł gazowy potrzebuje jakiegoś minimalnego ciśnienia? A po co?
majschi Opublikowano 18 Stycznia 2014 #9 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Większość kotłów gazowych wymaga minimalnego ciśnienia 0,6 bar, poniżej tej wartości wyskakuje błąd Nigdy nie zastanawiałem się po co tak jest może ktoś inny wyjaśni Jeśli chcesz podłączyć kocioł gazowy do instalacji grawitacyjnej wystarczy odciąć naczynie i w jego miejsce wstawić odpowietrznik automatyczny
ron26 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor #10 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Czy jak jest instalacja z grubych rur ,czy będę miał większe zużycie gazu?
arthi Opublikowano 18 Stycznia 2014 #11 Opublikowano 18 Stycznia 2014 Nie, nie ma wpływu. Powinieneś też znaleźć kocioł gazowy, który może pracować w układzie otwartym, pozostawiając stary kocioł.
ron26 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor #12 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Dziękuję za rady . Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.