Heniek1234 Opublikowano 14 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Część, Pytanie dotyczy konkretnie grzałki Kospel 2 KW. Zamontowałem do bojlera, ustawiłem prawie na maksimum, ale termostat się nie włącza, mimo że na bojlerze pokazuje 1/3 temperatury. Niestety ten bojler nie ma skali Celsjusza (Kospel 120 WP), po prostu na tarczy zamiast skali jest czerwona grafika - im bardziej w prawo tym cieplej. Dziś odpaliłem piec, podgrzałem bojler na 55-60 stopniach, po godzinie wskazówka w 1/3 to myślę włączę grzałkę, niech dogrzeje. A tu zonk, termostat w grzałce uznał, że temperatura jest wystarczająco wysoka. Tak więc pytanie proste - czy ktoś wie na ile pozwala mniej więcej termostat w grzałce Kospel ? Zdjecie grzałki w tym linku: http://www.aldom-ogrzewanie.pl/KOSPEL-Grzalka-z-termostat-GRBT-2-kW/631/
Remi Opublikowano 14 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2014 A ten termometr z ta skala jest w ogolę dobry na tym zbiorniku :D ?? Woda z kranu jaka leci ?
sambor Opublikowano 14 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Kospel w swoich zasobnikach stosuje 2 wielkości termostatu do 70C lub do 77 C, który jest u ciebie ??? Czyli ma max czerwonego to może być 70C lub 77 C w zależności od typu termostatu, ja podejrzewam że masz termostat do 70C Pozdr.
Heniek1234 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dzięki za wyjaśnienie. U mnie grzałka włącza się na 15 sekund, potem 30 sekund przerwy. Ustawienie prawie na maksimum. Jak myślicie, dobry rezultat czy coś jeszcze ocieplić (tylko co ?)
sambor Opublikowano 15 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pytanie podstawowe po co tak grzać ? Im wyższa temp CWU tym wyższe straty ciepła zasobnika, dodatkowo myjesz się w wodze o temp 45C, ew do kąpieli trochę cieplejsza do zmieszania z zimną. Obecnie są tendencje aby CWU nie przekraczała 60C. Tylko w funkcji włączonej antylegionelli ma ponad 65C
Remi Opublikowano 15 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dokładnie szkoda na straty ciepła chyba ze owiniesz bojler ładnie wełną z 20cm :) Ja u siebie mam w lecie np ustawione cwu na 45°C a w zimie na 50°C i wystarcza w zupełności, jak dla domowników i tak z gorącą jest woda czasem :) Raz w tygodniu ze przegrzewa zbiornik na 70°C na antylegionella i tyle
Heniek1234 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor #7 Opublikowano 17 Stycznia 2014 NIestety nie wiedziałem, że skala graficzna to taki badziew. Zresztą podobnie z grzałką - też tylko pogrubione kreski niebieska i czerwona, bez wskazania jaka to temperatura. Tak więc jedyny pomysł na jaki wpadłem, to na piecu ustawić 50 stopni, poczekać 2 godziny, zamknąć bojler i włączyć grzałkę. Dzięki charakterystycznemu cyknięciu termostatu wiem mniej więcej gdzie jest 50 stopni na grzałce. Odnośnie izolacji - bardziej mnie martwi izolacja rur CWU - u mnie pompy CWU nie ma, jednak już usunąłem rączki zaworu z wyjścia i powrotu CWU, bo to chyba jedyne miejsca gdzie jest duża strata ciepła. Rury są owinięte pianką, niestety w niektórych miejscach tylko jedną, co da się wyczuć. Przymierzam się do wykonania profili z blachy celem zasłonięcia idących w piwnicy rur CWU (z wełną mineralną pod blachą). Może wtedy grzałka mniej będzie pracowała. Zresztą najbardziej wkurza mnie to w nocy (niepotrzebne grzanie rur CWU), ale przecież zaworu nie zakręcę, a z tego co czytałem nie opłaca się ustawiać sterownika czasowego (np. że grzałka zaczyna podgrzewać dopiero od 5 rano). Macie jakieś doświadczenie w temacie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.