mietek440 Opublikowano 7 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Kocioł jest w trakcie rozpalania . Co zrobić gdy po zakończeniu trybu praca kocioł po raz pierwszy wchodzi w tryb podtrzymania a na palniku jest znikoma ilość żaru niewystarczająca dla podtrzymania ? Pomóżcie bo już mnie to trochę :angry: . Jeszcze trochę i zamieszkam w kotłowni . Jak bardzo mogę wydłużyć tryb praca tak aby nie wygasł w podtrzymaniu ?
redo10000 Opublikowano 8 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2014 A skąd wiesz że wygaśnie? Czy po rozpaleniu i zakończeniu trybu praca wygasa ci piec? U mnie w piecu na ruszcie pod koniec podtrzymania jest ciemno, nie ma dmu i wydaje się ze wygasło.Kiedy jednak dmuchawa się załączy zawsze rozpali ogień.
mietek440 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor #3 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Na palniku pozostało kilka drobin prawie wypalone żaru , do końca podtrzymania pół godziny .
hektoras Opublikowano 9 Stycznia 2014 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jak wyżej doradzał kolega redo wypóbuj i pozostaw aż sam sie ustawi gdyby wygasł całkowicie to zwiększ czasy przedmuchu w podtrzymaniu ale delikatnie po troszeczku z wyczuciem. Czytałem że inni użytkownicy Grobelnego także mieli problemy z ustawieniami palenia na początku ale po doradach inych forumowiczów dochodzili do pełni satysfakcji dlatego poszukaj na tym forum o problemach z paleniem lub spalaniem ogólnie ale najlepiej w takim jak twój piec . Ja czytam to forum regularnie od 2=3 lat i zawsze coś ciekawego się doszkolę, douczę, a i dla przyjemnego hobby.
mietek440 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Autor #5 Opublikowano 9 Stycznia 2014 mam sterownik Cobra mogę ustawić tylko pauzę dla pracy , obroty min i max dmuchawy , moc minimalna kotła
Pieklorz Opublikowano 9 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 9 Stycznia 2014 W wersji tłokowej, aby nie gasło - podnoś moc minimalna kotła, ona ma wpływ na uzupełnienie paleniska. Przy tłokach od min.6% do jakiś 12%.... jak nie pomaga - dokupic innego paliwa i wymieszać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.