Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zależności Podłączenia Regulatora Pokojowego - Prośba O Łopatologię.

Maciety

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie techniczne,

Podłączenie regulatora pokojowego - 2 warianty:

- sterowanie pompą CO na zasilaniu

- sterowanie mieszaczem

Wyłączona ochrona powrotu zaworu 4D (sterownik pieca PLUM  800R2)

Zawór 4D z siłownikiem

Po podłączeniu termostatu pokoj. do mieszacza pompa pracuje zgodnie ze wskazaniami pieca ( nastawy manualne)czyli w interwałach powiedzmy 10 min. Temperatura osiągnięta w pomieszczeniu termostat przymyka mieszacz na krótko, piec po osiągnięciu t. zadanej idzie w nadzór. Czyli teoretycznie ta wersja jest chyba optymalna. Pozostaje kwestia sterowania pompą – w ujęciu kosztów prądu.

Tylko co z ustawieniami, czy min. temp. mieszacza powinna się równać ustawionej temp. powrotu? (opcja ustawiana w ochronie powroty zaw. 4D) Czy w tym wypadku konieczne jest ustawienie min. temperatury pieca na 50stC-zgodnej z temp powrotu???

Wyjaśnijcie mi to koledzy….to jest ciekawa zależność…. Której nie mogę „objąć”

Teoretycznie po podłączeniu  termostatu pokoj. do pompy – temperatura osiągnięta w pomieszczeniu wyłącza  pompę, wzrasta temp. pieca po przekroczeniu zadanej piec idzie w nadzór, ale co z mieszaczem? Pozostaje otwarty cały czas aby „puścić „ ciepło na układ? W trybie pieca PRACA jest on otwarty aby ogrzać dom a po wyłączeniu pompy wzrasta temp w układzie i piec idzie w nadzór i teoretycznie powinien też być otwarty???

Jeśli byłaby włączona opcja ochrony powrotu zaworu 4D to dopiero będzie mieszacz się otwierał po uzyskaniu temp powrotu czyli 50stC. priorytetem jest wygrzanie pieca (praca na krótko) i dopiero po osiągnięciu zadanej temp. powrotu (50stC) mieszacz się otwiera. Potem puści ciepło w układ . Pompa (przy podłączeniu czujki temp. pokojowej do pompy)pracuje cały czas..  Spadnie temp. powrotu - siłownik przymknie mieszacz  aby dogrzać piec. I tak w kółko.

Pytanie powstało po porannych obserwacjach pieca. Wczoraj włączyłem -dla testów- ochronę powrotuzaworu 4D, i wynikły ciekawe kwiatki. (na załącznikach) Teoretycznie mieszacz powinien być otwarty bo jest osiągnięta temp zadana pieca, a tu dziwnym trafem zawór zamknięty (praca na krótko) a temp powrotu b . niska…. O co kamon???Pompa pracuje cały czas (czujka pokojowa podłączona pod pompę) i mieli czynnik i zimno w domu…

W wypadku ( powiedzmy przejście ogrzewania z temp.18st.C na 20st.C-zakres nocny /dzienny)braku ochrony porwoty zaw 4D mieszacz otwarty, pompa pracuje – czujka pokojowa daje sygnał o konieczności grzania a piec szaleje ( pracuje z max wydajnością) bo: próbuje uzyskać temp wyłączenia czujki 20sC, jest niedogrzany bo wszystko idzie na układ, a po osiągnięciu temp zadanej na czujce 20stC wyłącza się pompa, rośnie temperatura, mieszacz się zamyka…a temp bezwładnie rośnie na piecu do nawet 86stC!

Wyjaśnijcie mi to koledzy…. 

post-56353-0-94725700-1386930816_thumb.jpg

post-56353-0-27424400-1386930824_thumb.jpg

Temp powrotu to jedno a minimalna temp C.O za mieszaczem to drugie. U mnie temp powrotu to 48 a minimalna temp na grzejniki po zamknięciu mieszczą to 38. Jak temp spadnie to zawór lekko się otwiera i daje ciepło na instalacje. Priorytetem jest jednak temp powrotu jeśli zejdzie poniżej 48 to zawór się zamyka i dogrzewa powrót. Uwaga u mnie pompa pracuje ciągle.

ok, miaem (jw) ączona ochronę powrotu zaw. 4D - i dziwne rzeczy zaczęły się dziać...temp. na piecu 70stC a kaloryfery zimne....po około 50-60min. doszedł do 70stC....Dziwne, pomyślałem o sterowaniu, bo paliwa nie zmianiałem...Wiem iż powrót to priorytem ale w tym wypadku...sam nie wiem co nie gra....

To jest proste:

1. Albo czujnik powrotu pokazuje nieprawdziwą temperaturę (bo dynda w powietrzu albo wadliwie zamontowany, chłodzony powietrzem dookoła itp)

2. Czujnik temp. powrotu dobrze wskazuje ale temp. powrotu rzeczywiście taka niska (bo np. pomimo zamknięcia 4D woda sobie jeszcze gdzieś krąży, np. przez cwu albo do sąsiada i z powrotem, pomyśleć że ręka to termometr i pomacolić tę rurę albo coś takiego).

Jaką rurą jest zrobiony krótki obieg dla kotła?

Może obieg kotłowy na grawitacji słabo działa przy twoim zaworze 4 drogowym.

Jeśli nie ma pompy na krótkim obiegu to bez dużych przekrojów rurek ciężko to uzyskać .

U mnie zdarzyło się po krótkiej przerwie w dostawie prądu że właśnie ta pompka nie wystartowała i temp. powrotu miałem bardzo niską .

Ja wyłączyłem ochrone powrotu bo sterownik często siłownikiem przymykał zawór .

Podniosłem temp. zadaną kotła na 65 stopni i powrót jest w większości w granicach 53 - 58 stopni .

A czujniki temp. C.O , powrotu i kotła mam rurkowe dotykowe .

Posmarowałem pastą do chłodzenia procesorów komputerowych i docisnąłem do rurek opaską ściskającą po czym owinąłem kilka warstw folią aluminiową do pieczenia .

I na koniec założyłem otulinę piankową do rurek miedzianych w instalacjach grzewczych.

Efekt : małe przekłamania i szybka reakcja na zmiany temperatury .

Verlan, czujnik powrotu jeszcze raz poprawię i dodam pastę termo ( aczkolwiek robiłem to 3 dni temu bez pasty), wykonanie instalacji miedź średnica ok 20mm.. teoretycznie instalacja ok, bez CWU!

post-56353-0-60722700-1386937084_thumb.jpg

Dudus1234, 

tak to wygląda jak na zdjęciu. 

post-56353-0-13572500-1386937306_thumb.jpg

A macałeś rurę na powrocie?

Jak masz rurki 22 to ochrona powrotu działać nie będzie, za cienkie rurki i woda się nie chce mieszać.

Albo pompka tam musi być dodatkowa albo rury grubasy 5/4 cala minimum. Najczęściej jednak w tej sytuacji odpina się ochronę powrotu i daruje instalatorowi/projektantowi, że nie kuma co robi, przez co robi źle a kasiorę bierze.

Z termometrem to tak się robi jak napisał duduś, tylko trzeba mieć folię do pieczenia ;)

Jak widzę po zdjeciach to za małą średnicę rurek masz .

Napisz czy masz zastosowaną pompę na powrocie czyli na krótkim obiegu ?

Jakią średnicę rur przy zaworze 4 D masz ?

Ile kolanek jest miedzy wyjściem a powrotem (wejściem) pieca uwzględniając zawór 4 d po drodze.

Jak duży jest jest ten zawór ?

dudus1234, wrócę dzisiaj do domu i pomierzę średnice oraz ilości kolan.

Pompę mam  tylko na zasilaniu. Wysokość instalacji ok10m, czyli teoretycznie powinna grawitacja działać.

Ile kolanek jest miedzy wyjściem a powrotem (wejściem) pieca uwzględniając zawór 4 d po drodze. - krótki obieg???

post-56353-0-78383800-1386941093_thumb.jpg

myślałem że: wysokośc słupa wody (10m) wymusza obieg - grawitacyjnie...czyli pompa na zasilaniu "pcha" czynnik w górę a grawitacja w dół..mylę się?

Typowy proble z ecomaxem w typowym montażu.

Moim zdaniem szkoda na to nerwów i kasy. Można ten czujnik zamontować na zasilaniu, by w razie reklamacji nikt się nie czepiał logów, lub zawór mieszający w sterowniku wybrać jako 3D. Oczywiście poinformować i podziękować instalatorowi za "dobrze" wykonaną pracę.

....Andrzej_M_ to robiła "firma" montażowa....jak sądziłęm wiedzą co robią...a tuuu du..sza! Podpowiesz jak powinno byc a niewłocznie to poprawię! Chodzi o umiejscowienie czy sposó montażu???

Poprawiałem już czujke na powrocie, bo wskazywała niższą temp niż w rzeczywistości. Poprawie ja jeszcze raz z pastą termo.

Vlad24, poinformuję a juści! Nawet ściągnę ich i poprosze o naprawę tego co spieprzyli.

Jeden czujnik mam za pompą CO na zasilaniu a drugi przy powrocie przed piecem. METODA MONTAŻU NIESTETY TAKA SAMA. MOżesz powiedzieć wiecej o "tym problemie"?

umiejscowienie ok?

Nie potrawie Ci odpowiedzieć, ponieważ nie znam tego sterownika. Przepraszam, ale nie mam dziś ochoty zajmować się tym problemem.

Jedynie co mogę Ci doradzić, oczywiście jak masz ochotę trochę czasu spędzić w kotłowni.

To odłącz ten siłownik (elektrycznie) od zaworu mieszającego i kręć zaworem ręcznie. Obserwuj wskazania czujników temperatur.

W ten sposób zobaczysz (w realu) jak działa zawór mieszający w Twoim układzie hydraulicznym.

Kol vernal już to napisał - min 5/4' obieg kotłowy, lub pompa kotłowa. Jak instalacja jest z przewagą podłogówki, to w zasadzie zostaje tylko pompa kotłowa.

Jak oni ci to sfinansują, to mozna przerabiać. Jak sam będziesz musiał zapłacić, olej to.

Bez przeróbki, można temp powrotu podnieśc odpowiednią regulacją przepływów instalacji. Dajesz większy przepływ w bliższych i mniejszych grzejnikach, drabinkach łazienkowych. Wtedy ta cieplejsza woda mieszając się z zimną podniesie ogólną t powrotu.

Ok, jestem wróciłem do żywych, więc odkopuje temat. Co do krótkiego obiegu podaje dane (dla Dudus1234): średnica rur 3cm, kolanka 90° -3szt. , 2 zawory kulowe, zawór 4 D (HEL WITA). Czy te średnice mogą dławić powrót? jeśli faktycznie jest potrzebna pompa na powrocie ...cóż...

Poprawiłem mocowania czujników - demontaż i ponwny montaż za pomoca opasek dociskowych potem folia aluminiowa i na koniec izolacja z otuliny poliuretanowej - fakt temp. powrotu się ustabilizowała!!! 

Vlad w moim przypadku są to tylko kaloryfery bez podłogówki

podtrzymuję temat. Ktoś chętny do pomocy i wyjaśnienia problemu???

Temp powrotu ustabilizowana na ok 39st.C. - nizależnie od akyualnej na piecu.

Dzisiaj przy dochodzeniu do temp. dziennej ( po obniżce nocnej) piec rozgrzał czynnik do 82st.c. Wydaje mi się że mam żle ustawiony siłownik mieszacza!

a jaką masz ustawiona temp powrotu. Piszesz ze wraca 39. Pytanie jaką jest ustawiona na sterowniku?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.