ecoolerek Opublikowano 12 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Witam piec już zamontowany hegam ekoterm 26KW + sterwonik ST-37 teraz muszę się nauczyć w nim palić jakieś porady mile widziane : aktualne ustawienia : temperatura zadana 48 podawanie: 7s przerwa podawania 47 wentylator na 50% otwarty na 1,5 cm pompa załącza się na 48 stopni jakaś korekta bo piec staje na chwilę ale myślę ze do tego dojdę mam słaby opał z taniopal niby w czerwonych workach a szajs zostaje sporo spieku i nie daje takiej temp. i popiołu dużo co polecacie aby kupić bo to mi się kończy ale wracając do ustawień jakaś korekta ?? chce aby się piec wyłączał na dłużej co prawda dom duży 330 m i wody tez dużo w instalacji
leszkowaty Opublikowano 12 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2013 zacznij od zmiany temperatury załączania pompy (~~40^) jeśli będziesz miał taka sama temperaturę zadana jak załączania się pomp to kaloryfery raz będą a raz nie bada grzały (bo temperatura zadana spadnie o histerezę i wtedy pompa nie "pcha" a jak osiągnie zadana to pompa przepchnie chłodna wodę z kaloryferów i temperatura znowu spadnie (i tak na okrągło)
ecoolerek Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2013 tak już ustawiłem i miałem cały czas niska temp około 40 na piecu non stop wiec zmieniłem na to co napisałem ale już idę zmienić jak napisałeś wiec wracam do ustawienia fabrycznego :) może dodatkowo zmienić ustawiania podawania bo nie mam takiej górki, a i długo dogrzewa do zadanej jak pisałem powyżej
TIMON120777 Opublikowano 12 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2013 to że długo pracuje nie jest złe ważne aby osiągał zadaną i w popiele nie było niedopalonego węgla lekkie spieki lepsze niż lekkie niedopałki jak nie masz kopca skróć przerwę o sekundę lub dwie ten sterownik jest prosty i intuicyjny kilka dni i będziesz klikał na pamięć
ecoolerek Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 12 Grudnia 2013 złapane z forum "Ustawienia pieca 14s podawania 45s przerwy nadmuch 37% 9min pracy do osiągnięcia temperatury 12min podtrzymania w skali jednej godziny podajnik pracuje 3,5min więc wychodzi na to że najmniej spalania i najwiecej mocy wychodzi przy opcji 3 co na pierwszy rzut oka wynika że najwięcej podaje ale za to najszybciej dogrzewa i w skali jednej godziny czas podrzynania jest dłuższy niż czas pracy czas pracy podajnika przy opcji nr3 84min/24h No i trzymałbym się opcji 3 przy jednoczesnym wyregulowaniu nadmuchu tak, by popiół był jak najbliżej ideału :-)" czy zastosować się do tej metody ??
Robercikus Opublikowano 13 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2013 Spróbować możesz, ale każdy kocioł jest inny i inne warunki jego pracy... zatem nie można sztywno kopiować czyichś ustawień. Trzeba zawsze sobie indywidualnie wszystko ustawiać i kontrolować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.