SLAIDERKA Opublikowano 26 Listopada 2013 #1 Opublikowano 26 Listopada 2013 Witam, z trudem walczę z ustawieniami mojego pieca kotspaw ze sterownikiem tech 37 mam pytanie i prośbę czy może jest na forum osoba ze śląska która mogłaby mi pomóc na żywo w ustawieniach ewentualnie może znacie jakiegoś dobrego serwisanta z którego usług można by skorzystać? w domu same baby :-) żadna nie techniczna .....niestety dziękuję\
SLAIDERKA Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 1 Grudnia 2013 jestem z jaworzna na razie jest lepiej pali już nie 80 ale trochę powyższej 40 kg na dobę mam takie ustawienia: co 53 czas pracy 47s czas przerwy 01:48 siła nadmuchu 36 praca w podtrzymaniu 10 s przetrwa w podtrzyamniu 9 m wentylator w podtrzymaniu czas pracy 15 sekund czas przerwy 1 minuta moc przedmuchu 25 mam zawór 4 dr. palę miałem 24 kj piec dość szybko i bez problemowo dochodzi do temperatury , przechodzi w podtrzymanie i jest w nim ok 12 minut, i chyba mam nadal źle dobrane parametry podtrzymania bo jak spada to ciągle podaje i tem spada o 6-7 stopi i dalsze dojście do zadanej to kolejne 12 minut, czy siła i moc przedmuchu to to samo ? często piszecie to przedmuch powinien wynosić ok. 30 %? będę wdzięczna za pomoc
marcin2003 Opublikowano 1 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Siła a moc to tosamo zalezy co na sterowniku jest napisane a nawiekszosci sa procenty i dlatego tak jest
Robercikus Opublikowano 1 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 1 Grudnia 2013 A jak wygląda popiół, bo coś mi się wydaje, że za dużo tego podawania w stosunku do przerwy. Popiół ma być szarym proszkiem, a u Ciebie całkiem możliwe, że takim nie jest.... Określ, czy są w nim niedopalone drobiny miału...? 40 kg to u mnie nie spalał kocioł nawet jak termometr na zewnątrz pokazywał minus 35 stC.
SLAIDERKA Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #6 Opublikowano 1 Grudnia 2013 no właśnie.... w popiele jest dużo spieków dodatkowo mam zawalone palenisko tradycyjne tzn uzyspuje się do niego bo go mam z przodu
Robercikus Opublikowano 2 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 2 Grudnia 2013 W podtrzymaniu kocioł ma jedynie podtrzymywać żar na palniku, po to, by w trybie pracy miał od razu dobry start. Też mam sterownik st 37, chociaż kocioł nieco inny. Myślę, że spróbuj ustawić trochę częstsze podawanie i krótsze, ze stosownie krótszymi okresami przerwy. Tak, żeby całość cyklu zamykała się w ok 1 min. Mnie serwisant kiedyś pouczał, by ustalić sobie przerwę na jakimś poziomie i manipulować tylko czasem podawania. Sprawdziło się. Kocioł pracuje na 7 s podawania i 50 sek przerwy. Palę jednak dość dobry węgiel. Sugerowałbym u Ciebie na początek 50 sek przerwy i 12 sek podawania. Nadmuch zostaw póki co, jak jest. Podtrzymanie ustaw co 10 min z podawaniem na jakie 10 sek i przedmuchem z 15. Skoro temp w czasie podtrzymania spada w 12 min, to znaczy, że dom tyle ciepła potrzebuje. Podtrzymaniem tego nie nadrobisz, a kombinacje w tej kwestii spowodują tylko zwiększenie zużycia opału i zasyfienia kotła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.