piterr83 Opublikowano 7 Października 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Witam Pięć lat kociol chodził bez zarzutu. Tej jesieni przy pierwszej próbie odpalenia jednak podajnik nie chiał zadziałać. Uruchomił się dopiero po manualnym naciśnieciu przycisku na sterowniku. Jednak w różnych odstępach czasów podajnik się wyłączą i znowu trzeba go manulanie załączyć. W czasie wyłączenia podajnika na sterowniku wyświetla się błąd "AL3" Niewykonanie obrotu przez koło napędzające podajnik lub awaria kontaktronu. Mam pytanie gdzie mam szukać tego kontaktronu? Zauważyłem tylko w podajniku dwa magnesiki. Jeden przymocowany do obudowy podajnika a drugi do koła obracającego w podajniku. Szczelina między tymi magnesami to ok 4mm. Czy ten kontrakton jest w magnesie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuwu Opublikowano 7 Października 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Tak, to właśnie to, odkręć, wyczyść i przykręć ponownie. U mnie odległość pomiędzy nimi wynosi około 1 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterr83 Opublikowano 9 Października 2013 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Rozkręciłem sterownik geco. Jest tam kondensator 1.0 mikroFK GMF MPX. Jedna nózka jest podlączona a druga wisi sobie w powietrzu. czy to moze byc przyczyna wylaczajacego sie podajnika? Jak tak to w które miejsce mam podpiąc drugą nóżkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektoras Opublikowano 13 Października 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 Miałem taką awarię w moim SAS EKO ze sterownikiem GECO i dawałem do naprawy do Krakowa. a dodatkowo okazało się że uszkodzony jest kontaktron to także wymieniałem. Po kilku miesiącach ponownie wymiana kontraktronu. Na razie palę na dodatkowym ruszcie z regulatorem ciągu bez podajnika i automatyki. Ale sprawdzałem i wszystko OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterr83 Opublikowano 18 Października 2013 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2013 niestety wczoraj właśnie od strony tego miejsca gdzie jest ów żółty kondensator poleciał dymek... szybko wyłączyłem piec... gdzie najlepiej na terenie śląska naprawić taki sterowniki i mniej więcej jaki koszt takiej naprawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektoras Opublikowano 18 Grudnia 2013 #6 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 piterr83 napisz jak z tą awarią sterownika - co było???? Jak rozwiązałeś to? Z tego co pisałeś to stawiam na podobną awarię jak u mnie (opisywałem ją na forum). Gośc co naprawiał GECO mówił że się przegrzewają w czasie użytkowania po 3-5 latach. U mnie wytrzymał od nowości 8sezonów i padł. Czekam na inf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.