Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Domek 30M2 Jak Ogrzać C.o I C.w.u

cezary16111

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam to mój perszy post na tym forum.

Mam problem z wyborem ogrzewania domku (30m2) który będzie zamieszkany całoroczne.

W domku chciałbym założyć ogrzewanie podłogowe, komin jest w środkowej cześć. Nie mam dostępu do gazu ziemnego ale za to mam Darmowe drewno.

Myślałem o kominku z płaszczem wodnym (grzanie podłogówki i wody użytkowej) albo zwykły bez płaszcza i rozprowadzenie ciepłego powietrza ale jak nagrzać wodę użytkową

Mogę zrobić mała kotłownie w dodatkowym pomieszczeniu

A.bmp

Opublikowano

Myślę że na tak małej powierzchni podłogówka jest zbędnym wydatkiem, a w połaczeniu z kominkiem bedzie trudne do regulacji - raczej piec akumulacyjny. Problemem jest wówczas grzanie wody, choć myślę że użycie "podkowy" zdałoby egzamin.

Opublikowano

Kominek jak najbardziej tak. Jeśli wody idzie mało to może elektryczny przepływowy ogrzewacz wody, jeśli więcej to może powietrzna pompa ciepła taka tylko do tej c.w.u. - są dostępnej już od kilku tys. zł.

Opublikowano

e sorki dopiero doczytałem ze nie 300 a 30m2 tak to na taką powierzchnię jak najbardziej kominek się sprawdzi i nie będzie problemu ,a zasobnik proponuje cos w stylu galmet sgws np. 120l i będzie smigac

Opublikowano

A ja proponuje zatopić w tej wylewce betonowej kable grzewcze, do tego sprosty sterownik pokojowy ze strefami czasowymi, dwie taryfy i grzać prądem. CWU tak samo zasobnik pionowy odpowiedni do ilości os i grzać w drugiej tar. Kasy której nie wywalisz na kominek i instalację do niego starczy na kilka lat grzania prądem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję za podpowiedzi.

myślałem jeszcze o czymś taki, obok tego domku stoi duży dom gdzie jest już instalacja c.o i c.w.u i pomyślałem żeby wziąć ciepłą wodę użytkowa z dużego domu a mały ogrzewać tylko kominkiem.

W dużym domu jest stary piec mało wydajny ale narazi nie ma funduszy na wymianę.

W piwnicy sa jeszcze grzejniki i myślałem jeszcze żeby zdjąć jeden ,a na jego miejsce dać wymiennik płytowy.

W małym domku jest rozsypując się piec kaflowy z zamontowana podkowa i to grzało wodę c.w.u w bojler z wężownica

Wiec tak chciałbym w małym domku ocieplić ściany, wymienić okna i drzwi ocieplić poddasze, zamontować zwykły kominek a ciepła wodę pociągnąć z dużego domu

Woda będzie potrzebna dla 2 osób, domek będzie gdzieś na 10 lat możne się dorobię kiedyś większego :)

Opublikowano

no to dobry pomysł zasobnik do starej instalcji przeciągną do nowego domku a ogrzewanie kominkiem na pewno da radee

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.