maniek130 Opublikowano 16 Września 2013 Autor #76 Opublikowano 16 Września 2013 Zmartwie cię włączyłem tryb. zima i nic nie rusza
automatyk Opublikowano 17 Września 2013 #77 Opublikowano 17 Września 2013 jest u mnie hydraulik twierdzi ze zbędny jest inny rozdzielacz ze tymi Rotametry sobie wyreguluje obieg i będzie inna temp za taki tekst to weź go wywal za drzwi ,poparzenia i choroby spowodowane gorąca podłoga da się zaleczyć choć nie zawsze ,natomiast popekana podłogę od temperatury można jedynie skuć wraz z instalacjami i remoncik od nowa
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #78 Opublikowano 17 Września 2013 Pompa nie chce ruszyć bo jest źle podpięta czy padła sobie jak na złość Bo mam kabel od sterownika CO i CWU itp.Czy to ma jakieś znaczenie do której pompy podłącze i czy wystarczy mi kupić teraz rozdzielacz tylko do grzejników i mówi że jak dodatkowy obieg na grzejniki to pompa 3 musi być
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #79 Opublikowano 17 Września 2013 Zmartwie cię włączyłem tryb. zima i nic nie rusza Maniek ty mnie straszysz że twoje centralne nie rusza ? :rolleyes:masz taki ster to pobierz instrukcję i czytaj FuzzyLogic FL300L-3P - Metal-Fach
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Września 2013 #80 Opublikowano 17 Września 2013 Jeżeli ta niedziałająca pompa nie jest na sztywno połączona przewodem z sterownikiem, tylko za pomocą wtyku komputerowego typu męskiego, to podłącz tę pompę bezpośrednio do gniazdka elektrycznego za pomocą odpowiedniego kabla komputerowego. Zobacz czy działa pompa, a przede wszystkim zobacz jak działa instalacja CO. Oczywiście nie zapomnij pozdrowić instalatora.
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #81 Opublikowano 17 Września 2013 Maniek ty mnie straszysz że twoje centralne nie rusza ? :rolleyes: masz taki ster to pobierz instrukcję i czytaj FuzzyLogic FL300L-3P - Metal-Fach Ja mam ten sterownik FL310 RTC ANIMUS a przeglądałeś te instrukcje bo ja nic z niej nie wiem może ty znasz się bardzo dobrze to rozumiesz ja jestem tępy a mój hydraulik jeszce bardziej :wacko: Dlatego pytam czy jest różnica który kabel podłączony bo on podłączył kabel jak dobrze pamiętam odwrotnie CO do pompki CWU i jak z tymi rozdzielaczami starczy dokupić taki do grzejników tylko i popkę
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #82 Opublikowano 17 Września 2013 Pompa nie chce ruszyć bo jest źle podpięta czy padła sobie jak na złość Bo mam kabel od sterownika CO i CWU itp.Czy to ma jakieś znaczenie do której pompy podłącze i czy wystarczy mi kupić teraz rozdzielacz tylko do grzejników i mówi że jak dodatkowy obieg na grzejniki to pompa 3 musi być Bez zdjęć przewodów podłączeń i ustaleniu jaki masz ster to nie damy rady ,nie słuchaj się debila-hydraulika ,albo poszukaj innego ,takiego co zna się na C.O. i obsłudze kotłów z podajnikiem ,albo dawaj duzo zdjęć i informacji "naumiesz się" my będziemy podpowiadać,a co do rozdzielenia grzejników od podłogówki to niestety mus i nie warto już na ten temat dyskutować ,przerabiaj dopóki zimy nie ma,pompy na radzie 2 wystarczą niech twój hydraulik słucha się Ciebie przecież Ty mu płacisz prawda .
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #83 Opublikowano 17 Września 2013 Ja mam ten sterownik FL310 RTC ANIMUS a przeglądałeś te instrukcje bo ja nic z niej nie wiem może ty znasz się bardzo dobrze to rozumiesz ja jestem tępy a mój hydraulik jeszce bardziej :wacko: Dlatego pytam czy jest różnica który kabel podłączony bo on podłączył kabel jak dobrze pamiętam odwrotnie CO do pompki CWU Studiuj informacje tu masz pobierz : http://www.metalfachtg.com.pl/download/user-manual-for-fuzzy-logic-310lg-rtc.pdf
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #84 Opublikowano 17 Września 2013 Oto kilka zdjęć z jego wczorajszego tańca
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #85 Opublikowano 17 Września 2013 przełozylem kable i co wyszło ze teraz pompa CO działa ale CWU teraz nie działa
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #86 Opublikowano 17 Września 2013 Oto kilka zdjęć z jego wczorajszego tańca Włożył pompkę do c.w.u . a była niepotrzebna bo wodę baniak grzał prawda .Teraz będzie tylko ciągnąć dodatkowy prąd .Tamta była w wersji angielskiej ,ta jest po Polsku : http://www.metalfach.../fl310lgrtc.pdf
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #87 Opublikowano 17 Września 2013 wodę grzało ale nie grzało CO i w isntrukcji strona 4 Środowisko regulacji wymagane są dwie pompy nigdy nie grzało tego i tego mam takie coś jak test urzadzen i podlaczone urzadzenia dzialaja poprawnie gdy właczam test CO włacza się pompka CO gdy tesr CWU dziuła pompka CWU
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #88 Opublikowano 17 Września 2013 wodę grzało ale nie grzało CO i w isntrukcji strona 4 Środowisko regulacji wymagane są dwie pompy nigdy nie grzało tego i tego Twój sterownik może obsługiwać 3 pompy i cyrkulację . Podłącz pompy pod wskazane gniazda z tyłu lub z boku sterownika ,te są zasilające z prądem L (czarny to centralne ,brązowy to ciepła woda), drugą żyłę z przewodu jednego i drugiego podłączasz pod N niebieski jak masz trzy żyłowy przewód to żółty to uziemienie PE podłączasz pod uziemienie
sambor Opublikowano 17 Września 2013 #89 Opublikowano 17 Września 2013 wodę grzało ale nie grzało CO i w isntrukcji strona 4 Środowisko regulacji wymagane są dwie pompy nigdy nie grzało tego i tego Może jest ustawiony priorytet grzania CWU, jak grzeje CWU to nie grzeje CO. Poczekać lub zmienić.
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #90 Opublikowano 17 Września 2013 sprawdzilem TESTEM i wszytko działa poprawnie priorytet jest wyłączony
sambor Opublikowano 17 Września 2013 #91 Opublikowano 17 Września 2013 Może jest włączony tryb LATO - wtedy pompa Co nie działa.
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #92 Opublikowano 17 Września 2013 dla udowodnienia tryb reczny
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #93 Opublikowano 17 Września 2013 Masz załączony tryb ręczny a gdzie są ikony w kółku CO i CWU ,On -S wskazuje że dopiero rozpalasz i temperatury na kotle za niskie
sambor Opublikowano 17 Września 2013 #94 Opublikowano 17 Września 2013 A sprawdziłeś pompę CO na innym kablu lub podłączyć zamiast pompy żarówkę do 60W - tylko to przychodzi mi do głowy.
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #95 Opublikowano 17 Września 2013 Masz załączony tryb ręczny a gdzie są ikony w kółku CO i CWU ,On -S wskazuje że dopiero rozpalasz i temperatury na kotle za niskie tak zgadza się dopiero rozpalam za jakieś 30 min zdam relacje zamieniłem kable OD CWU do CO i pompy oby dwie chodzą sprawdziłem TESTEM sterownika i też działają sprawdzałem kontrolką prąd dochodzi i wychodzi
Animus Opublikowano 17 Września 2013 #96 Opublikowano 17 Września 2013 a na sterze nie wiać tych ikonek w kółku zaznaczyłem :
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #97 Opublikowano 17 Września 2013 piec sie zagrzał i dalej to samo pompa CO nie ruszyła jest tylko ikona CWU A najjlepsze jest to że powrot zrobil sie cieply a zasialanie na rozdzielaczu jest zimne przy grzejnikach tez cieply powrot zimne zasilanie
maniek130 Opublikowano 17 Września 2013 Autor #98 Opublikowano 17 Września 2013 Problem rozwiązany zresetowałem piec i wszytko zaczęło działać prawidłowo tylko teraz piec cały czas pracuje za nim nagrzeje to wszytko w następnym tyg będzie montaż rozdzielacza na grzejniki Pozdrawiam i wreszcie się udało pewnie będzie kolejny problem gdy nowy rozdzielacz będzie i pompa do niego
maniek130 Opublikowano 18 Września 2013 Autor #99 Opublikowano 18 Września 2013 a problemem było wyłączony w sterowniku siłownik mieszacza ale mam takie pytanie bardzo często się załącza piec bo szybko spada temp zadana czy to może być to że dom nie był grzany i te ciepło wszytko obecnie ucieka szybko
Animus Opublikowano 19 Września 2013 #100 Opublikowano 19 Września 2013 mam takie pytanie bardzo często się załącza piec bo szybko spada temp zadana czy to może być to że dom nie był grzany i te ciepło wszytko obecnie ucieka szybko Tu może być kilka przyczyn za mała moc nastawiona ,słaby opał,duży pobór -zimne świeżo wybudowane mieszkanie,w ciągu kilku dni zużycie powinno się ustabilizować po rozruchu centralnego ,
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.