Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wyższa Temp

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Mam pytanie odnośnie temp kotła mam zadane 55C a temp która osiąga piec jest 70C czemu aż taka róznica

Opublikowano

witam

Mam pytanie odnośnie temp kotła mam zadane 55C a temp która osiąga piec jest 70C czemu aż taka róznica

co to za kocioł jaki opał?
Opublikowano

Metal fach sd duo bio 19kw Eko groszek

zadana temp. 55 stopni

podtrzymanie.postój 15min

podtrzymanie podajnik 5s

wybieg dmuchawy 1s

antyblokadaa 5s

moc trybTestowy 20%

podawanie100%- 2,8s

wstępne podawanie 25s

zapalanie 0s

dmuchawa+zapalarka 10m

próba ognia 5m

moc stratowa 60%

dopalanie 1m

Opublikowano

no ok a przelatuje na postoju czy w trakcie pracy ??? jeśli podczas pracy zanim przejdzie w postój to by wynikało że jest zbyt mały odbiór ciepłą

Opublikowano

przelatuje to znaczy?? tempe w postoju jeżeli oto chodzi już taka jest najpierw była 64 a teraz jest 74

Opublikowano

pytam kiedy przelatuje z temperaturą ??? na postoju czy jak skończy palić po cyklu pracy?

Opublikowano

gdy rozpaliłem zatrzymało rozplanie na 55C po jakims czasie było 64 teraz jest już 74 i tak się już utrzymuje nie zależnie czy na postoju czy podczas podawania przedmuchu

Opublikowano

wydłuż czas przerwy tak aby nie gasł a jak najdłużej nic kocioł nie robił

Opublikowano

to znaczy podtrzymanie postoj dam na 20min będzie git jutro się tak to odezwę czy cos to dało Pozdrawiam i dziękuje a czy te wysokie temp wynikają z czujnika spalin bo uszkodziłem go

Opublikowano

A masz jakieś mniej kaloryczne paliwo (ekogroszek) na teraz by się nadał .

Opublikowano

Niestety nie mam innego eko a czy może być to jednak wina czujnika spalin bo dałem na te 20min i tylko o jeden stopien spadło

Opublikowano

1. Za wysoka moc kotła wynikająca z przerwy i czasu podawania oraz nadmuchu.

2. Brak proporcjonalnego odbioru ciepła do wytworzonej mocy czyli np. tylko 1 czy 2 grzejniki aktualnie są załączone.

Opublikowano

to jakie mam ustawienia mam zastosować wcześniej takiego problemu nie było nie grzeje Jeszce domu tylko woe użytkową

Opublikowano

Niestety nie mam innego eko a czy może być to jednak wina czujnika spalin bo dałem na te 20min i tylko o jeden stopien spadło

Jeżeli jest możliwość pracy sterowania procesem spalania bez czujnika spalin (wyłączanie go w sterowniku ) to nie.
Opublikowano

Więc obniż temperaturę na sterowniku do żądanej czyli jak masz teraz 70 to zejdź na sterowniku 40 (czy ile się da) wtedy tymczasowo temperatura spadnie na koło 60 .Zakup nowy czujnik zamontuj i jak będą nadal takie przeciągnięcia temperatury będziemy szukać ,napisz po wymianie .

Opublikowano

Sprawdź jeszcze czy bagnety od czujników steru są wszystkie na swoim miejscu (te sprawne)

Opublikowano

a jak sprawdzić np czy piec ma wystarczająco w sobie wody bo gdzieś czytałem że to też może powodować

Opublikowano

no nie no pytanie zabija ... układ masz otwarty czy zamknięty?

Opublikowano

to się nie zastanawiaj tylko lej do układu az się przeleje i tyle ,natomiast prawdopodobieństwo że wkotle nie masz wody jest albo znikome albo szczytem głupoty i bez urazy ale dla twojego bezpieczeństwa od razu proponuję ci przejść na gaz bo takie pytanie dyskryminuje od razu ze stanowiska palacza to jest elementarz uruchamiania kotła, zadając pytanie czy masz wodę w kotle naprawdę obawiam się o twoje życie .....

Opublikowano

nie chodziło mi oto że jej tam w ogóle nie ma tylko że jest jakiś ubytek mam czujnik spalin zaraz go wymienie i sprawdzę czy coś się zmieni

Opublikowano

oki tylko takie pytanie palacza nigdy w życiu nie powinno paść

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.