vakoss156 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Witam. Właśnie zakupiłem piec heiztechnik 11 kw, w instrukcji pisze że jest wymagany minimalny ciąg 18Pa. Czy komin wysoki na 12 metrów o średnicy 20 cm ocieplony będzie odpowiedni, czy lepiej z mniejszą średnicą, tylko z jaką? Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam.
vernal Opublikowano 13 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Oczywiście, że mniejszy. Średnica powinna być najmniejsza z tych, które taki ciąg zapewnią. Jaki konkretnie to zależy od rodzaju paliwa i paru innych mniej istotnych rzeczy. Są na internecie strony gdzie średnicę można obliczyć podając podstawowe informacje. Pozdrawiam.
vakoss156 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Autor #3 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Oczywiście, że mniejszy. Średnica powinna być najmniejsza z tych, które taki ciąg zapewnią. Jaki konkretnie to zależy od rodzaju paliwa Pozdrawiam. Paliwo to węgiel i drewno.
vakoss156 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor #4 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Witam. Czy fi 160 ocieplony nie będzie miał za dużego ciągu?
Jaro966 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Jeśli planujesz komin ceramiczny, a taki powinien być, to skontaktuj się z producentem jakiegoś systemu, dobierze ci odpowiednią średnicę. Swoją drogą warto pomyśleć o regulatorze ciągu. Rzadko się go stosuje, a jest dosyć pożyteczny.
vernal Opublikowano 15 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Tu zasada jest ogólnie taka z przewymiarowaniem komina: Komin trzeba (niestety) grzać, żeby się nie zniszczył - jak masz duży komin to będziesz grzał duży komin a jak masz mały komin, to będziesz grzał mały komin. To takie proste. Jak ktoś zrobił kocioł o wymaganiach 18 PA na moc 11 kW, to zdrowo coś przekombinował albo nie wie o czym pisze. Komin 160 12m to na 2 razy większą moc wystarcza. Ja też bym dopytał producenta komina i tę informację dopiero na forum skonfrontował.
LubPolKotły Opublikowano 21 Września 2013 #7 Opublikowano 21 Września 2013 Tutaj rodzaj paliwa ma bardzo duze znaczenie,ale ja takze uważam że średnica samego komina powinna być jak najmniejsza, tym bardziej jeżeli palisz w głównej mierze węglem.
sambor Opublikowano 21 Września 2013 #8 Opublikowano 21 Września 2013 Największe znaczenie ma sam kocioł, paliwo dopiero w dalszej kolejności.
automatyk Opublikowano 22 Września 2013 #9 Opublikowano 22 Września 2013 Witam. Właśnie zakupiłem piec heiztechnik 11 kw, w instrukcji pisze że jest wymagany minimalny ciąg 18Pa. Czy komin wysoki na 12 metrów o średnicy 20 cm ocieplony będzie odpowiedni, czy lepiej z mniejszą średnicą, tylko z jaką? Proszę o szybką odpowiedz. Pozdrawiam. jeśli masz już komin na 20cm to super jeśli dopiero będziesz budował to mniejszy około 16cm będzie dobrze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.