pasik1002 Opublikowano 31 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 witam usłyszałem od pewnego hydraulika ze odpowietrzenie kanalizacji jest zbędne wystarczy tylko napowietrzenie czy jest to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 ja osobiście wykonuje odpowietżenie każdego pionu w nowo powstałych domach Uważam to za zoś niezbednego do prawidłowo funkcjonującego domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tak powinno być ale w przypadku tylko jednego wywietrznika dachowego na innych pionach powinny być napowietrzniki , inaczej może być kłopot ze spływem wody w rurach np od umywalek. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zioleks Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Testowałem u siebie kwestię napowietrzania w pionie nie wyprowadzonym ponad dach i okazało się że mojej kanalizacji bardziej niż napowietrzenie potrzebne było odpowietrzenie - woda nie chciała schodzić z umywalek a przy spuszczaniu wody w wannie i kibelku bulgotało w umywalce. Przedłużyłem podejście do pralki na strych i problemy zniknęły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaSko Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #5 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Tylko wyciągnij ponad dach odpowietrzenie, widziałem kiedyś w zimę belkę konstrukcji dachu przy wypuszczeniu odpowietrzenia na strych - masakra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiminero Opublikowano 1 Kwietnia 2013 #6 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Testowałem u siebie kwestię napowietrzania w pionie nie wyprowadzonym ponad dach i okazało się że mojej kanalizacji bardziej niż napowietrzenie potrzebne było odpowietrzenie - woda nie chciała schodzić z umywalek a przy spuszczaniu wody w wannie i kibelku bulgotało w umywalce. Przedłużyłem podejście do pralki na strych i problemy zniknęły. Wszystko zależy od warunków indywidualnych przebiegu rur kanalizacyjnych, średnicowania oraz miejsc i sposobów podpięcia przyborów. Główne piony kanalizacyjne, czyli te przechodzące między kondygnacjami, powinny mieć wywiewki. Napowietrzacz jest urządzeniem jednokierunkowym i zapobiegnie powstawaniu podcisnienia w pionie jednak z nadciśnieniem sobie nie poradzi. Na przykład gdy z jednego pionu "schodzi" woda z wyższej kondygnacji, to w pozostałych pionach mamy niewielkie nadciśnienie, ponieważ woda "pcha" powietrze przed sobą. Pytanie czy bariera wodna w syfonach wystarczy by zapobiec ucieczce sprężonego w ten sposób gazu? Przykład powyżej pokazuje, że niekoniecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasik1002 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 a czy odpowietrzenie może iść tak jak na rysunku rura kanalizacyjna to ta czarna piska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majschi Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #8 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 witam uważam że jest to dopuszczalne i będzie to działać jedyny mankament to kapanie skroplin na zewnątrz budynku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.