Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O to chodzi.

Na górze masz naczynie ale instalacja jest tak wykonana, że może to naczynie nie zadziałałać i wtedy tak jakby go nie było.

Buum i tyle.

Opublikowano

słuchajcie mam jeszcze jedną prośbę mam nadzieję, że już ostatnią. Skończyłam już palić w piecu i teraz chcę przełączyć na bojler elektryczny, który zawór muszę zakręcić?

Znacie może jakiś producentów sterowników do bojlera, że mogę ustawić godzinę żeby w tym czasie grzał wodę?

Jak tak to podajcie jakieś linki.

Będę wdzięczna

post-44772-0-96796000-1365936814_thumb.jpg

Opublikowano

Myślę, że żadnego zaworu nie trzeba zakręcać.

Ale można taki co łączy bojler z instalacją c.o.

Jeśli chodzi o grzanie na godziny to kupić trzeba za ok. 15-25 zł czasowy wyłącznik prądu. Taki co się wpina do gniazdka i do niego można wpiąć dowolne urządzenie.

Potem w nim ustwia się dni i godziny kiedy ma się załączać prąd (czyli grzanie wody).

Tylko taki z ustawianiem dni tygodnia trzeba kupić a nie taki z okragłą tarczą i ząbkami.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jeżeli latem nie masz zamiaru korzystać z kotła do podgrzewu wody w boilerze, to lepiej zmknij zawór zasilania CO zasobnika (ten górny, nad grzałką). Będzie pewność, że gorąca woda podgrzana elektrycznie nie wytworzy grawitacji w obiegu grzewczym CWU. Zamykać nic nie musisz, jeżeli masz osobną pompę do boilera i zawór zwrotny za nią.

Do czasowego sterowania grzałką np. coś takiego: http://allegro.pl/programator-czasowy-lcd-wlacznik-timer-3600w-16a-i3098580953.html

Do nabycia w większości sklepów z AGD i elektronarzędziowych.

Opublikowano

nie będę grzała latem wody przy pomocy pieca.

Czyli mam zakręcić ten zawór co idzie do niego rura z ciepłą wodą.

Nie mam pompy do bojlera mam tylko taką na piecu, a to czerwone to jest pompa cyrkulacyjna.

Opublikowano

Nie mam pompy do bojlera mam tylko taką na piecu

Przy 4D być powinna, aby grzać wodę na wysokiej temp a nie tej zmieszanej za 4D. Błędów jest więcej: złe podpięcie naczynia, złe podpięcie 4D, brak termometrów poglądowych (bo na jakiej podstawie ustawiasz 4D?).

Obowiązkowo zamknij zaznaczony niżej zawór.

post-18583-0-29320300-1365949681_thumb.jpg

Opublikowano

przy zaworze 4D mam pompe widać to na zdjęciach wyżej.

Czyli zakręcić to i mogę bez obaw grzać elektrycznym?

Opublikowano

słuchajcie mam jeszcze jedno pytanie. Jak grzałam wodę przy pomocy pieca to ona "dostawała" się do bojlera tą rurą z czerwonym oznaczeniem, a teraz jak podgrzewam elektrycznie to ta woda jest dostarczana tą rurą z niebieskim oznaczeniem czy cyrkulacją?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano

jesli grzejesz wode grzalka elektryczna zakrec sobie obydwa zawory dostarczajace wode z centralnego ogrzewania

(czerwine wajchy w poprzek rury) po lewej stronie bojlera

w tym przypadku zimna woda z wodociagow wplywa tobie do bojlera z dolu

zostaje ogrzana przez grzalke i wyplywa sobie u gory twojego bijlera cieplutka do twojego prysznica

Opublikowano

jesli grzejesz wode grzalka elektryczna zakrec sobie obydwa zawory dostarczajace wode z centralnego ogrzewania

(czerwine wajchy w poprzek rury) po lewej stronie bojlera ,,,,

Majschi mógłbyś być tak uprzejmy, najpierw przemyśleć to co napisałeś a potem sprostować swą wypowiedź na forum.

Opublikowano

słuchajcie zakręciłam 2 zawory jak napisał

majschi i wszystko grzeje, ale dzisiaj odezwał się hydraulik, który to robił, bo wcześniej jak napisałam do niego wiadomość niestety się nie odezwał i dzisiaj mi powiedział, że trzeba zakręcić oba zawory, bo inaczej będę miała ciepłe grzejniki.

Teraz to ja już nic z tego nie rozumiem.

Opublikowano

Chcesz grzać wodę w boilerze prądem, to zamykasz tylko zawór zasilający, który ci zaznaczyłem wyżej. Zrób to i się przekonaj. Nic nie "wybuchnie" i nic "grzało" nie będzie (poza boilerem rzecz jasna).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Słuchajcie mam taki problem, w czasie weekendu majowego sporo u mnie padało. ja w kominie mam włożony wkład kominowy, który idzie do pieca i teraz mam w piecu dosłownie mokro, kominiarz twierdzi, że to wina skraplacza, bo on chciał już go czyścić w styczniu co by kasę wziąć, ten wkład "wystaje" mi przez dach i na górze nie mam takiego kapturka czy to wina tego czy to coś innego.

Z góry dzięki za każdy komentarz ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.