Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzanie Się Grzejnika

KubaSko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Mam mały problem z zapowietrzaniem się drabinki w łazience. Zaznaczyłem grzejnik na schemacie. Na wszystkich grzejnikach odpowietrzniki ręczne, na rozdzielaczach też. Nie ma problemu z działaniem instalacji wszystko ładnie grzeje oprócz tej jednej felernej drabinki która się zapowietrza. Może jakieś pomysły co do przyczyny takiego stanu rzeczy. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdr

post-42382-0-00467000-1362605396_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Zbyt małe ciśnienie w górnej części grzejnika spowodowane za niskim poziomem naczynia otwartego.

Proponuję wkręcić odpowietrznik automatyczny do drabinki lub podnieść naczynie otwarte do góry ile się da ;)

Opublikowano

Witam. Dziękuję za zainteresowanie. Czyli pozostaje mi zamontować odpowietrznik ponieważ naczynie mam pod samym skosem na strychu. A swoją drogą to dziwne to niskie ciśnienie, norma przewiduje 0,3m nad najwyższym punktem instalacji a u mnie jest 2x wyżej, poza tym drabinka jest najbliższym grzejnikiem od rozdzielacza w instalacji (ok.3 m) w linii poziomej.

Opublikowano

0,3m nad najwyższym punktem instalacji ale w układzie grawitacyjnym a nie pompowym, w którym naczynie powinno być zamontowane wysokość podnoszenia pompy x 0,7 .

Opublikowano

0,7xh jeśli pompa jest na powrocie instalacji, przed naczyniem wzbiorczym ( naczynie po stronie tłocznej pompy). Jeśli pompa jest za naczyniem wzbiorczym tak jak u mnie to podnosi ciśnienie w instalacji, wiadomo że z każdym metrem rury będzie to ciśnienie spadać ale drabinka akurat jest bardzo blisko pompy i rozdzielacza.

Opublikowano

Czyli pozostaje mi zamontować odpowietrznik

Tak, odpowietrznik automatyczny. To jest najłatwiej wykonać.

Ta drabinka "zbiera" powietrze z całej instalacji.

Napisz czy montaż odpowietrznika pomógł.

Opublikowano

Emus dzięki za pomoc wydaje mi się że to na pewno będzie to co mówisz. Drabinka zbiera pęcherzyki powietrza z całej instalacji z racji swojego najwyższego położenia. Zamówiłem taki odpowietrznik http://allegro.pl/odpowietrznik-grzejnikowy-automatyczny-1-2-i3068557450.html jest estetyczny i mam nadzieję że spełni swoją funkcję, jeszcze nigdy nie stosowałem odpowietrzników higroskopijnych. Dam znać jak się ma sytuacja jak go zamontuje. Pozdrawiam

Opublikowano

Pospieszyłeś się z tym zamówieniem odpowietrznika. Szkoda, że nie skonsultowałeś tego na forum.

Ten odpowietrznik byłby lepszy:

http://allegro.pl/od...3042579954.html

Opublikowano

jest estetyczny i mam nadzieję że spełni swoją funkcję, jeszcze nigdy nie stosowałem odpowietrzników higroskopijnych. Dam znać jak się ma sytuacja jak go zamontuje.

Będziesz zadowolony i zapomnisz o jego istnieniu. Odpowietrznik garnuszkowy w łazience "waliłby po oczach". Jest dobry ale do kotłowni i tam gdzie odprowadza się duże ilości powietrza.

Pamiętaj, że wersja higroskopijna działa bardzo "wolno". Po zamontowaniu odkręć go na max do trybu ręcznego a gdy pojawi się woda zakręć na max. Wtedy masz pozycję "automat". W połowie drogi jest pozycja STOP. Im wyższa temp grzejnika tym szybsze odpowietrzanie.

Zamontuj go i daj mu czas na działanie.

Opublikowano

Zamontuj i napisz jak działa. podobno te wkładki z włukien celulozy trzeba wymieniac co trzy lata,u siebie mam na pionach te jak je nazwał kiminero "garnuszkowe" od kilkunastu lat i nadal działają.kilka miesięcy temu kupiłem Diamonda grzejnikowego wkrecanego zamiast korka,wiedziałem że to lipa ale innych nie było w sklepie i faktycznie czasem kapie,

Opublikowano

Dzięki koledzy za porady jak tylko go zamontuje dam znać jak działa, no i za 3 lata napiszę czy jeszcze jest dobry :) Właśnie dlatego wybrałem higroskopijny bo ten garnuszkowy nie bardzo by pasował do łazienki,a jeśli chodzi o zapowietrzanie to nie ma z tym tragedii raz na tydzień trochę powietrza się zbierze więc myślę że taki w zupełności wystarczy. Nie wiedziałem że diamond robi higroskopijne.

Opublikowano

Witam

Wczoraj zamontowałem w/w odpowietrznik. Odczekałem jeden dzień i jak dla mnie rewelacja. W grzejniku zero powietrza, może to dość krótki okres czasu na wysuwanie opinii ale jestem naprawdę zadowolony. Jakby coś się w przyszłości działo napiszę. Wielkie dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.