zbychu74 Opublikowano 4 Lutego 2013 #1 Opublikowano 4 Lutego 2013 Witam zakupiłem piec termet GCO-DP-21-03(21/21) w wyniku pomyłki przysłano mi piec GCO-DP-21-03(24-24) sprzedawca twierdzi,że te piece są identyczne tylko są zblokowane elektronicznie i jeżeli będzie uruchomienie zerowe to serwisant może ten "większy"kocioł doprowadzić do parametrów" mniejszego"poprzez regulację Większy 7kw-24kw a mniejszy 6kw-21 Cytuj
sambor Opublikowano 4 Lutego 2013 #2 Opublikowano 4 Lutego 2013 Tak można zmniejszyć moc max tego kotla Cytuj
zbychu74 Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor #3 Opublikowano 4 Lutego 2013 A czy moc minimalną da się zmiejszyć do 6kw? Cytuj
zbychu74 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor #5 Opublikowano 5 Lutego 2013 Producent zapewnia ,że się da ale mam wątpliwości czy przy uruchomieniu zerowym autoryzowany serwisant dokona stosownych regulacji.Co o tym sadzisz? Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lutego 2013 #6 Opublikowano 5 Lutego 2013 Jeżeli jest to serwisant co zna się na rzeczy a nie tyko na przystawianiu pieczątek to na pewno sobie z tym poradzi, Cytuj
sawo Opublikowano 5 Lutego 2013 #7 Opublikowano 5 Lutego 2013 nie da się obniżyć mocy minimalnej ,bo jeden i drugi kocioł (21 kW i 24 kW) mają taką samą moc min tj 7 kW ,mają dysze o tej samej średnicy , tylko inne maksymalne ciśnienie gazu w palniku ,minimalne jest takie same , sprawdzałem ciśnienia i rozmiar dysz wg instrukcji serwisowej . 6 Kw mają kotły z otwartą komorą spalania . Cytuj
zbychu74 Opublikowano 5 Lutego 2013 Autor #8 Opublikowano 5 Lutego 2013 Czyli te dwa piece są identyczne! Wysłałem e-mail do producenta do działu technicznego i spec fabryczny odpisał mi ,ze da się zmniejszyć moc np.do 6kw. Wiem ,że moc max. da się ograniczyć bez problemu.Nie wiem co o tym myśleć. Cytuj
sambor Opublikowano 5 Lutego 2013 #9 Opublikowano 5 Lutego 2013 Jeżeli producent ci to mówi i forum też potwierdza to przestań o tym myśleć. Tylko jak już pisałem potrzebny dobry serwis, napisz do producenta, którego serwisanta z twoich okolic polecają. Pozdr. Cytuj
sawo Opublikowano 6 Lutego 2013 #10 Opublikowano 6 Lutego 2013 serwisant w ramach pierwszego uruchomienia ,nie obniży Ci mocy minimalnej ,bo to wiązało by się z wymianą dysz i ponowną regulacją ciśnień na palniku ,a to do niego nie należy (chyba że odpłatnie)tylko po co obniżać moc? stracisz na wydajności ciepłej wody.Wymiana dysz spowoduje obniżenie mocy minimalnej i maksymalnej .może też powodować problemy z zapłonem podczas pracy na CO .obniżenie mocy min o 1 kW praktycznie nie ma znaczenia dla pracy na CO ,ale obniżenie o 3 kW na ciepłej wodzie jest zauważalne .Szczególnie zimą gdy woda zimna ma bardzo niską temperaturę ,wydajność CW spada nawet o 2 litry na minutę. Cytuj
zbychu74 Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor #11 Opublikowano 6 Lutego 2013 Dziękuję wszystkim za dyskusję.Temat uważam za zakończony. Pozdrawiam Zbigniew Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi