Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem z podlogowka a dokladnie mowiac gdy woda osiagnie temperature wieksza niz jest zadana regulatorem temperatury podlogi to zawor powrotny zamyka sie i woda z powrotu powinna mieszac sie z ta ciepla z zasilania ale tak niejest za bardzo nawet jak zaczna sie mieszac jakims cudem to i tak podloga jest zimna mam wrazenie ze woda niema sily krazyc po rurkach ..instalacja jest odpowietrzona i gdy np odkrece(wykeram caly) ten zawor regulujacy temp podlogowki tak ze on nie moze sie zamknac to podloga grzeje jak marzenie ale jedzie taka temperatura jaka idzie z pieca bez mieszania z zimna czyli lipa..wstawiam rysunek pogladowy schematu podlaczenia

schematoz0.th.jpgthpix.gif

Opublikowano

Jedna pompa dla obiegu ogrzewania grzejnikowego i podłogowego to zły pomysł. Jedna pompę zainstaluj na powrocie z grzejników a drugą na zasilaniu podłogówki bezpośrednio za zaworem trójdrogowym.

Opublikowano

Tak nie bedzie nigdy dzialac. Tam nie ma zawory trojdroznego.

Przy galeziach rownoleglych /grzejniki i podlogowka/,woda pojdzie tam gdzie jest mniejszy opor tj.przez grzejniki.

Czasami stosuje sie zasilanie podlogowki z powrotu z grzejnikow, i to jest szeregowe. Wtedy robi sie obejscie galezi grzejnikowej,ktore dopuszcza czesc wody goracej do podlogowki z pominieciem grzejnikow,gdy woda z grzejnikow jest za zimna. Po co tam tyle zaworow zwrotnych, sa bezuzyteczne w takim ukladzie. Woda z powrotu,z czesci ssacej,nigdy nie doda

sie do zasilania,czes tloczaca,by ja schlodzic . Chyba, ze jest cos pokrecone w opisie i rysunku./ mowa o wykreconym calkowicie zaworze?/

Opublikowano
Jedna pompa dla obiegu ogrzewania grzejnikowego i podłogowego to zły pomysł. Jedna pompę zainstaluj na powrocie z grzejników a drugą na zasilaniu podłogówki bezpośrednio za zaworem trójdrogowym.

tak sobie wlasnie myslalem ze ta pompa moze byc problemem

Tam nie widac zawory trojdrogowego, a poza tym same 2 pompy nie zalatwia sprawy zbyt wysokiej temperatury w podlogowce.

Lepiej tak jak podalem wyzej / 1 pompa/

Opublikowano

A czy napisałem w swoim poście, że zawór tam jest ? Faktem jest, że powinien tam być, a za nią pompa obiegowa ogrzewania podłogowego. Zawór trójdrogowy będzie mieszać ciepłą wodę z kotła z powracającą wodą z podłogówki uzyskując w ten sposób właściwą temperaturę wody na zasilaniu podłogówki.

Druga pompa musi być dla drugiego obiegu grzejnikowego.

Opublikowano

Digitrax

Ja nie cytuje twojego postu tylko Stopy, wiec sie nie zlosc.

Opublikowano
a czy byl by ktos w stanie naniesc zmiany na ten moj super schemacik i narysowac to tak jak powinno byc prawidlowo?

post-2387-1226356558_thumb.jpg