Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Koledzy podpowiedzcie mi jak to ustrojstwo na zamieszczonym zdjęciu działa bo wypiłem sobie piwko i uruchomiła mi się chęć poprawy pracy grzejników na parterze?

post-41422-0-89115000-1359141773_thumb.jpg

Próbuję kręcić tym pokretłem poprzez wyciągnięcie tego białego plastiku do siebie (czerwona strzałka) i w ten sposób mogę w osi tego plastiku kręcić w lewo i prawo o dowolną ilość stopni. Przy kręceniu tym plastikiem rusza się ta śruba zaznaczona na żółto.

Kręcenie tym cudem działa w trybie losowym na grzejniki aluminiowe i jedne grzejniki działają aż miło a jeden jak na złość jest ledo ciepły. Oczywiście woda pchana jest przez pompkę i zarówno na 2 i 3 efekt na chłodnych grzejnikach jest ten sam.

pozdrawiam

Edytowane przez piastun
Opublikowano

To jest zawór termostatyczny z nastawą wstępną, brakuje tutaj głównego czyli głowicy. W kązdym razie to czym kręcisz, to nastawa wstępna, im niższa cyfra tym bardziej ograniczony przepływ przez grzejni przekręć na 7 lub jeszcze dalej tak, na N lub podobny symbol. Zasadniczo przepływ powinien być wyregulowany, im bliżej pompy tym niższa cyfra, ale również im mniejszy grzejnik, im większym im dalej od pompy tym cyfra wyższa.

Opublikowano

Jeśli w środku ten trzpień jest wciśnięty a na to wygląda to musisz go rozruszać bo on blokuje przepływ przez zawór. Porównaj z grzejnikami które grzeją.

Opublikowano

Ten trzpień jest wyciśnięty i wystaje na 2-3mm. Może coś jest źle wyregulowane z tymi przepływami bo na grzejniku najbliższym kotła nastawa 2-3 daje lepsze efekty niż 7 na grzejniku bardziej oddalonym. Powiem jedno połowa grzejników jest stara żeliwna i grzeje aż miło (są na piętrze) a te na parterze :) nowoczesne aluminiowe mnie delikatnie mówiąc denerwują :P

pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Bo przez grzejniki żeliwne woda ma mniejszy opór przepływu i dlatego grzeją lepiej i szybciej. Musisz je skryzować aby mniej wody przepływało przez te grzejniki. Proces czasochłonny bo trzeba kryzować po jednym grzejniku o jeden zakres (ten co najlepiej grzeje) i odczekać choć jeden dzień aby się przepływy wyrównały.

Czy na wszystkich grzejnikach ten trzpień wystaje jednakowo?

Edytowane przez gersik
Opublikowano

Ale chodzi Ci o skryzowanie grzejników żeliwnych czy aluminiowych?

Na grzejnikach żeliwnych mam zwykłe zawory kórymi reguluję temperaurę i czy tymi zaworami mam regulować przepływ wody?

Opublikowano (edytowane)

Ale chodzi Ci o skryzowanie grzejników żeliwnych czy aluminiowych?

Na grzejnikach żeliwnych mam zwykłe zawory kórymi reguluję temperaurę i czy tymi zaworami mam regulować przepływ wody?

dokręcając zawór na grzejnikach żeliwnych, ograniczysz przepływ, tym samym zwiększysz przez grzejniki aluminowe.

Jeśli zawór jest uszkodzony tj. ten trzpień jes wciśnięty i nie wraca z powrotem, to w zasadzie nastawa wstępna czy kryzowanie grzejników nic nie poprawi. Spórbuj najpierw wyciągnać ten trzpień szypcami, możliwe, że sprężyna która odpowiada za odbicie już się zutylizowała, więc a latem wymiana.

Edytowane przez arthi