alf Opublikowano 5 Grudnia 2012 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) Czy może coś takiego się kiedys pojawi ? Gdyby np. taki Bruli zbierał jeszcze dane z ciepłomierza :rolleyes: Dla mnie byłoby cudo :rolleyes: Zaznaczam, że w tygodniu jestem poza domem. A gdyby tak sam sterownik dobierał ustawienia na podstawie ciepłomierza ? Edytowane 5 Grudnia 2012 przez alf Cytuj
Gość mak Opublikowano 6 Grudnia 2012 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2012 A jakie ustawienia sterownika chciałbyś dobierać od danych z tego ciepłomierza? Ciepłomierz liczy ilość energii czyli róznica temperatur x przepływ. Sterownik, zależy od rodzaju, pilnuje temperatury zadanej według krzywej lub temperatury pomieszczenia. Jaką daną z ciepłomierza chcesz wykorzystać w sterowniku? Dla mnie to "zawracanie kijem Wisły" podobnie jak sam ciepłomierz w instalacji z domowym kotłem, ale kilku fanów ciepłomierzy na forum jest. Cytuj
alf Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor #3 Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Zawracać kijem Wisły nie będę, słyszałem, że prawie wyschła :P Już w kilku postach wyraziłeś swój negatywny stosunek do ciepłomierzy, czytałem. Powiedzmy że to takie moje zboczenie, czy hobby, lubię takowe zabawy. Faktycznie dla samego sterownika dane z ciepłomierza bez znaczenia. Zadałem pytanie dlatego, bo jestem z dala od domu, a chciałbym mieć podgląd na pracę kotła. Wiem że Bruli takową możliwośc daje, a skoro mam już zamontowany ciepłomierz, to owe dane z niego też by mi się przydały. Nie istotne do czego. Pytanie w jaki sposób mieć zdalny dostęp do ciepłomierza ? Edytowane 6 Grudnia 2012 przez alf Cytuj
Vlad24 Opublikowano 6 Grudnia 2012 #4 Opublikowano 6 Grudnia 2012 A jakie ustawienia sterownika chciałbyś dobierać od danych z tego ciepłomierza? Dobre pytanie! Spróbuje odpowiedzieć. Np moc chwilowa - zanim tabuny zimnej wody dotrą do kotła i wypełnią go do wysokości czujnika temp kotła, sterownik będzie mógł wykryć nagły skok zapotrzebowania i przygotować wcześniej palnik do pracy. Nie dochodziło by do dużych spadków temp kotła, a tym samym nie destabilizowało by modulacji mocy, z poziomu minimalnego do maksymalnego. To samo w przypadku nagłego zmniejszenia zapotrzebowania. Zwykły czujnik temperatury do tego nie wystarczy, gdyż zazwyczaj zmianie ulegają przepływy. Inna możliwość do wykorzystania, to bardziej dokładne czujniki temperatury. Z ktorych sygnały mażna by wykorzystać do sterowania spalaniem, tzn tak dobierać parametr nadmuchu, przy stałym parametrze podawania, by moc chwilowa liczona przez ciepłomierz była najwieksza. Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2012 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Do nadmuchu wentylatora to raczej potrzebny jest sygnał o jakości spalania np z sondy lambda. Natomiast ciepłomierz podaje wiedzę o jakości paliwa.. Pozdr. Cytuj
alf Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor #6 Opublikowano 6 Grudnia 2012 O jakości paliwa, czyli dość istotną wiedzę. Cytuj
alf Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor #7 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Obecnie niektóre sterowniki wykorzystują pomiar temp. spalin do ustawienia parametrów spalania. Temp. spalin przed czyszczeniem kotła 215 st., po wyczyszczeniu 180 st. Co na to sterownik ? Cytuj
sambor Opublikowano 6 Grudnia 2012 #8 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Tak o jakości i to ważna rzecz, natomiast mniej istotne jest ile potrzeba ciepła do ogrzania budynku - to tylko prywatna wiadomość dla użytkownika, który może to zmienić np przez zamknięcie grzejników, ocieplenie budynku lub zmianę temp w budynku. Cytuj
Vlad24 Opublikowano 6 Grudnia 2012 #9 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Co na to sterownik ? jego mniej interesuje wartość liczbowa, a bardziej szybkość narastania temperaturu, czyli jej trend. Na tej podstawie da się ocenic stan nawęglenia palnika, lub z innej strony nadmiar tlenu w spalinach którynz kolei mierzy sonda. Cokolwiek to mierzy, efekt wląsciwie dobrannych parametrówprzekłada się bezpośrednio na temperaturę wody wylotowej, a m samum moc chwilową kotła. A ją z kolei jest w stanie zmierzyć ciepłomierz, tylko, że z pewnym przesunieciem w czasie, bo niestety nie jest tak szybki jak sonda ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi