ekapek Opublikowano 27 Listopada 2012 #1 Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Witam, mój układ obecnie wygląda tak: - główna linia od pieca a w niej odnogi: *linia grawitacyjna co *linia z pompką co *linia do zbiornika wyrównawczego *linia z pompką cwu -linia kończy się zaworem termostatycznym 3d z którego biegną linie do rozdzielaczy podłogówek - do zaworu jest podpięta odnoga z powrotu podłogówek Piec 37kw, ekogroszek, 23 grzejniki, 100m2 podłogówki. W grzejnikach głowice termostatyczne (oprócz łazienek i 1 pokoju w którym jest sterownik pokojowy) Obecnie zastanawiam się nad zamontowaniem do tego zaworu 4d - czy jest on tutaj potrzebny? Mój hydraulik twierdzi, że jest zbędny i jego instalacja jest oczywiście dobrze zrobiona... a ja średnio się orientuję w temacie Edytowane 27 Listopada 2012 przez ekapek Cytuj
vernal Opublikowano 27 Listopada 2012 #2 Opublikowano 27 Listopada 2012 Skoro hydraulik tak mówi to może ma rację. Widzę, że nie stwierdziłeś żadnych problemów więc o co chodzi? Cytuj
ekapek Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor #3 Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja nie stwierdziłem - grzejniki grzeją, podłogówka grzeje i tyle moje sprawdzania. Chciałbym jednak mieć to optymalnie zrobione stąd konsultacja z innymi Cytuj
vernal Opublikowano 27 Listopada 2012 #4 Opublikowano 27 Listopada 2012 To zmierz temperaturę wody wracającej do kotła, wrzuć schemat jeśli jest oraz można zjęć parę wrzucić. Na pewno koledzy znajdą jakieś mankamenty ;) Cytuj
sambor Opublikowano 27 Listopada 2012 #5 Opublikowano 27 Listopada 2012 Widzę, że nie stwierdziłeś żadnych problemów więc o co chodzi? Bo to jest podejrzane - tyle złych instalacji wokoło a jedna działa bez problemów, i jeszcze rozsądny hydraulik - Czy ta instalacja wykonana jest w Polsce? ;) Cytuj
ekapek Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor #6 Opublikowano 27 Listopada 2012 Tak w Polsce, oto schemat - rysuję z pamięci i mam nadzieję, nic nie zepsułem: Cytuj
sambor Opublikowano 27 Listopada 2012 #7 Opublikowano 27 Listopada 2012 Aby dobre ulepszyć polecałbym dodatkowo zawór 3-d na powrocie na kocioł dla ochrony kotła przed zimnym powrotem. Pozdr. Cytuj
daro84 Opublikowano 28 Listopada 2012 #8 Opublikowano 28 Listopada 2012 czy wystarczy zawór termostatyczny np. taki http://www.womix.pl... czy też lepiej jakby był z siłownikiem i sterowaniem? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi