Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jaki piec? do pieca nie potrzeba p艂aszcza, co innego jakby艣 kocio艂 chcia艂 zbudowa膰;)

Szeroko艣ci i og贸lnie wielko艣ci paleniska nie bierze si臋 ot tak z "widzimisi臋" podobnie jak odleg艂o艣膰 pomi臋dzy 艣ciankami kot艂a, szeroko艣膰 kana艂贸w spalinowych (dymnic) i wiele innych czynnik贸w dobrego kot艂a jest uzale偶niona od jego mocy nominalnej z jak膮 ma pracowa膰 oraz od tego co b臋dzie stanowi艂o opa艂 w takim kotle.

Wi臋c mo偶e zacznij od pocz膮tku, podaj jakie艣 za艂o偶enia jaki艣 rys pogl膮dowy jak ty to widzisz i co chcia艂by艣 osi膮gn膮膰 buduj膮c samodzielnie kocio艂, czy chodzi ci tylko o ograniczenie koszt贸w inwestycji czy mo偶e masz inne powody?

Przede wszystkim czy ma to by膰 kocio艂 dolnego czy g贸rnego spalania

Opublikowano

ogolnie chodzi o kociol

mam mialowca chce zbudowac samemu jak najmniejszych wymiarow

ogolnie mial ekogroszek mozliwosc dolaczenia podajnika

nie chce mi sie chodzic do kotlowni 2 razy dziennie

moc 30 kw bedzie chodzic na 50 stopniach celcjusza

mialowy chodzi na 52

z moich obliczen mialowiec ma przerwe ok 4 cm miedzy sciankami

palenisko mam 33 cm na 33 cm

ogolnie pracuje jako spawacz i mam sprzet w domu liczylem koszt blachy 350 zl arkusz 6 mm 1000x2000

Opublikowano

jak sie oblicza moc pieca

obecnie mam 2,5 m2

pionowe odpr spalin i plomienica

mam garaz 140 m2 i dom 100m2

zimom przy mrozach 5 wiader bud czarnych 20 l 2 razy dziennie

chodzi o zmniejszenie spalania

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano

Widz臋 偶e nachapa艂e艣 si臋 przy tym k膮t贸wk膮, znam to.

Szkoda tylko 偶e robi膮c sobie sam kocio艂 idziesz w GS to mija si臋 troch臋 z celem ale... tw贸j wyb贸r.

Robisz b艂臋dy ale nie b臋d臋 o tym pisa艂 aby艣 sobie w艂os贸w nie rwa艂 z g艂owy ;) jednak grubo艣膰 p艂aszcza ogranicz do 3cm.

Mam tylko pytanie odno艣nie spawania MAG, czym spawasz i czy nie boisz si臋 ze spawy si臋 odkleja (jest tam kupa rdzy) ja mia艂em nieprzyjemn膮 przygod臋 z MAG wiec co wa偶niejsze spawy robi臋 elektrod膮 lub 艂膮cze obie metody (jest to bardziej pracoch艂onne ale chyba pewniejsze)

呕ycz臋 sukcesu

Przemo

Opublikowano

oto i one

jak sie to podoba

narazie palenisko i blacik jak przywioze piec wrzuce przed przerobka

post-44587-0-65973100-1354828716_thumb.jpg

witaj!!!

A jak spawasz? .to te偶 w tych sanda艂kach? :P :D :lol:

Pozdrawiam i 偶ycz臋 sukcesu.

henryk1953

Opublikowano

Sanda艂ki tu maj膮 chyba najmniejsze znaczenie, jak kto艣 lubi wyzwania to mo偶e nawet i boso spawa膰 :)

Jest pewna wada o kt贸rej lepiej Ci teraz powiedzie膰,mianowicie widz臋 偶e szykujesz kocio艂 do mia艂u wi臋c te kana艂y napowietrzaj膮ce powinny by膰 co najmniej trzy na stron臋 ale ja bym to zrobi艂 tak 偶e by艂y by to np.profile prostok膮tne zawieszane na 艣cianie tak aby w razie potrzeby mo偶na je by艂o wyj膮膰 wyczy艣ci膰 lub wymieni膰 gdyby uleg艂y przepaleniu lub zasmo艂owaniu albowiem temu k膮townikowi nie wr贸偶臋 d艂ugiej i bezawaryjnej pracy.

Zastanawiam si臋 co to za el na ostatniej fotce?

Opublikowano

(....)

Zastanawiam si臋 co to za el na ostatniej fotce?

Przecie偶 napisa艂:

(...) i blacik

czy偶by szykowa艂o si臋 jakie艣 po艂膮czenie kot艂a CO z kuchenk膮, bo wygl膮da to jak miejsce na fajerki?

Opublikowano

Ja te偶 nie widz臋 tych fotek. Post ze zdj臋ciami by艂 podw贸jny, wi臋c mo偶e aktualna jest jaka艣 korekta?

Opublikowano

spawam w sandalach w dresie co w tym dziwnego

spawy sie nie odkleja scherman z podajnikiem 200 A prad spawania

nie chce mi sie zmieniac na kapcie robocze szkoda czasu

jakie bledy robie

te katowniki mam w piecu juz 12 lat sie nie przepalily ani nic podobnego'

koledzy zgadli pieco kuchnia palone wszystkim

zdjecia wrzucam jeszcze raz

jestem spawaczem z zawodu ogolnie spawam 8h dziennie

post-44587-0-28206700-1354916011_thumb.jpg

post-44587-0-15795200-1354916061_thumb.jpg

post-44587-0-17881800-1354916111_thumb.jpg

post-44587-0-29613800-1354916161_thumb.jpg

post-44587-0-87546000-1354916211_thumb.jpg

post-44587-0-87172700-1354916260_thumb.jpg

post-44587-0-79004300-1354916310_thumb.jpg

pytanko czemu dac 3 cm miedzy scianami a nie 4 cm

nie bedzie sie woda gotowac

Opublikowano

"Widz臋 偶e nachapa艂e艣 si臋 przy tym k膮t贸wk膮, znam to.

Szkoda tylko 偶e robi膮c sobie sam kocio艂 idziesz w GS to mija si臋 troch臋 z celem ale... tw贸j wyb贸r"

co to jest GS i jakie bledy robie

Opublikowano

spawam w sandalach w dresie co w tym dziwnego

spawy sie nie odkleja scherman z podajnikiem 200 A prad spawania

nie chce mi sie zmieniac na kapcie robocze szkoda czasu

jakie bledy robie

te katowniki mam w piecu juz 12 lat sie nie przepalily ani nic podobnego'

koledzy zgadli pieco kuchnia palone wszystkim

zdjecia wrzucam jeszcze raz

jestem spawaczem z zawodu ogolnie spawam 8h dziennie

post-44587-0-28206700-1354916011_thumb.jpg

post-44587-0-15795200-1354916061_thumb.jpg

post-44587-0-17881800-1354916111_thumb.jpg

post-44587-0-29613800-1354916161_thumb.jpg

post-44587-0-87546000-1354916211_thumb.jpg

post-44587-0-87172700-1354916260_thumb.jpg

post-44587-0-79004300-1354916310_thumb.jpg

pytanko czemu dac 3 cm miedzy scianami a nie 4 cm

nie bedzie sie woda gotowac

Grzeziu nie spinaj si臋 tak :) nikt Ciebie przecie偶 nie krytykuje, bynajmniej nie ja. Je偶eli tak ci wygodnie to wedle mnie mo偶esz boso i w kr贸tkich spodenkach spawa膰 albowiem to nie ma 偶adnego znaczenia dla spawanego materia艂u. 2,5-3cm to optymalna przestrze艅 mi臋dzy 艣ciankami i robi si臋 tak w艂a艣nie aby si臋 nie gotowa艂o, chodzi o to aby woda szybko omywa艂a 艣cianki i sz艂a w instalacj臋. je偶eli dasz zbyt szeroki p艂aszcz to woda swobodnie przep艂ynie najkr贸tsz膮 drog膮 i b臋d膮 miejsca zastoju gdzie miejscowo b臋dzie podgotowywa艂o wod臋. Pozatym sprawno艣膰 wymiany jest tym wy偶sza im wy偶sza pr臋dko艣膰 przep艂ywu po obydwu stronach 艣cianki czyli od strony spalin te偶 te kanaly nie powinny by膰 zbyt obszerne i ka偶dy kolejny powinien si臋 zaw臋偶a膰 w stosunku do poprzedniego chodzi o to 偶e spaliny wych艂adzaj膮c si臋 trac膮 na obj臋to艣ci i aby odebra膰 z nich energi臋 trzeba je przeciska膰 przez coraz to w臋偶sze kana艂y.

Je偶eli chodzi o k膮towniki to s膮 przyspawane do p艂aszcza wi臋c oddaj膮 ciep艂o i raczej si臋 nie przepal膮 ale z czasem si臋 tak zafajdaj膮 sadz膮,smo艂om i b贸g wie czym jeszcze 偶e ich nie przeczy艣cisz tym bardziej 偶e je zadekowa艂e艣 od g贸ry.

O jako艣膰 twoich spaw贸w si臋 nie martwi臋 ale spawanie na szczelno艣膰 to inne spawanie ni偶 spawanie konstrukcyjne sam si臋 o tym przekona艂em, byle zanieczyszczenie powoduje porowato艣膰 spawu kt贸rej go艂ym okiem nie wida膰 ale jak kocio艂 nabijesz to zaczyna poci膰.

Bynajmniej ja musia艂em si臋 od nowa uczy膰 spawania ;)

GS to kocio艂 g贸rnego spalania , a b艂臋dem by艂o zadekowanie k膮townika oraz poziomy ruszt wodny (w og贸le ruszt wodny)

Pozdrawiam i ch臋tnie bym zobaczy艂 post臋py z prac.

Opublikowano

ogolnie material spawany powinien byc piaskowany jak nie to szlifowany do bialego lepiej sie spawa i jakosc spoin lepsza

zrobilem dolne drzwiczki zajelo mi to 5 h

zrobie foty to wrzuce

mam tez krotki material zasady bud piecy lecz za wiele nie pisza jak ktos chce to przesle mailem

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.