Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem przyszła paczka z miałem sianym z Kareny i na weekend znowu będę testowa aż się nauczę lub rozgryzę ten piec . I będę Perfekcyjnym Palaczem Domu :D

Opublikowano

najlepiej jak bys mial 3 takie paczki bo na jednej 30kg to ciezko cos zobaczyc. wedlug mnie ten mial jest w miare spoko ale zbyt szybko sie wypala i szybciej traci cieplo ale za to potrzebuje mniej czasu zeby piec nabral zadanej temp. ja na skladzie niedaleko mnie co jest kupie luzem z 4 worki 30kg zapakuje sobie mialu wzbogaconego nie wiem czym ale tak pisalo jest po 560zl tona

Opublikowano

Wojciechu co do tych łamanych gnatów to masz rację. Ale rozwiązać można to poprzez dodawanie do ekogroszku tak ok. 1/3 miału. Ja teraz mieszam odkupiony ekogroszek (jest bardzo drobny nawet można powiedzieć jakby z miałem) z groszkiem z Leroya Barter (znacznie większa frakcja i to jednolita) No i przez to się lepiej wypala nie żużluje bo ten barter ma spiekalność =4 czyli bardzo niską. Ponownie namawiam Cię na zakup próbny. Możesz spróbować samego lub zmieszać z miałem kupionym u Ciebie na miejscu (tylko też koniecznie wypróbuj). Zobaczysz jak będzie chodził. Z tego co tu czytam i widzę na zdjęciach, przekrojach piecy to muszę zobaczyć jakie są w nich zmiany ale tak na własne oko bo mi sie wydaje że ta moja szufladka/tłoczysko jest w porównaniu z aktualnymi jednak inaczej rozwiązana. Jak zobaczę to zdam relację i uwagi w tym zakresie co wpływają wg mnie na podawanie a tym samym na palenie w takich piecach jak nasze.

PS. Warunki na drodze ("9" Rz-Kro/Barw.) - tragedia, TRAGEDIA i jeszcze raz tragedia. Nikt się tym nie przejmuje ale winnych jak nigdy nie było tak i teraz też nie będzie prawdopodobnie.

Opublikowano

Witam, a więc tak piec mam SAS ECO 17 kW z 2012 roku zamontowany w zeszłum roku we wrześniu. Palę w nim od początku października 2012r. do teraz.

Jesli chodzi o kod dostępu to tak jak pisał wcześniej Wojciech to właśnie ten numer: 5162

A w menu co pan z serwisu kazał mi zmienić z 7 na 0 to sie nazywa dokładnie "IMPULS WZROSTU" i powiem szczeże że od wczoraj od rana do teraz narazie wszystko chodzi nie wywala błędu ale nie ma co sie narazie cieszyć za krutki czas minął poczekamy zobaczymy.

Dziś dzwoniłem do gościa z Siemianowic Śl. (dostałem namiar od kolegi z pracy) sprzedaje węgiel i zamówilem na prubę u niego 1t. odsiewu z groszku niby ma to kaloryczność 25 000 kJ/kg 1t.-450zł z transportem, w poruwnaniu z ekogroszkiem za który płacę 760zł to wielka różnica. Zobaczymy jak się będzie palił.

Opublikowano

Jaross doradzałbym żeby ten miał był jak najmniejszej spiekalności a to przy odsiewkach często bywa z tym różnie. Ale zobaczymy jak napiszesz po paleniu nim. Cena z tego co piszesz to bardzo atrakcyjna. Dzięki za inf. o piecu.

Opublikowano

Kumpel bierze od niego non stop właśnie ten odsiew i mówił mi że spieków nie ma fajnie się wypala. Jutro mają mi go przywieźć to zobaczymy co to jest i czy warto było bo kasa naprawdę nie duża.

Opublikowano

Jaros jak dobry towar to wchodzę w ciemno i biorę 5 ton . Tylko ciekawe po ile mi sprzeda

Opublikowano

Jaross nie wiem czy przywiozą Ci jutro bo Polska sparaliżowana a przynajmniej moja część czyli południowo-wschodnia Polska. Miasto Chełm jest sparaliżowane przez Tiry jadące na Ukrainę

Opublikowano

Nie moge kupic tego groszku z LeroyMerlan z prostej przyczyny musial bym po niego jechac ze 100km bo kolo CK nie ma tego sklepu jeszcze ,a czy ten mial siany o ktorym teraz piszecie to on jest wysylany w kazde miejsce w Polsce ?? On jest workowany ??

Opublikowano

Narazię Wojtek debatujemy na ten temat

Opublikowano

Witam, mi ten towar mają przywieźć z Siemianowic Śląskich czyli 20 km ode mnie więc nie będzie problemu z przywozem bo mają go na miejscu. Jak go przetestuję to napewno napiszę na forum.

Opublikowano

Wojciech zorientuj się w leroy przez telefon (np. w najbliższym sklepie internetowym leroy-a) jaki jest koszt transportu do Ciebie bo u mnie jak kupowałem przy zakupach ponad 1000zł w promieniu chyba 30km od sklepu transport był bezpłatny. Ja zapłacilem zaliczkowo ok.30% resztę kierowcy który przywiózł samochodem z opuszczaną rampą. Paletę z 1T zafoliowaną podnieśliśmy wózkiem ręcznym z podnośnikiem i po opuszczeniu przewieźliśmy po kostce w odpowiednie miejsce. I tak wszystkie palety. Dostawę to nie można było za jednym razem bo samochód miał mniejszą nośność i można było wziąść teoretycznie tylko ok.2t (lub 2,5T nie pamiętam) toteż podzieliłem zakup na 3 zlecenia po 1,6T aby mieć ponad 1000zł i nie przekroczyć ciężaru. A i tak dostawa była kiedy chcieli (nie zależało mi bo byłem czasowy) a raz wziął z innymi zleceniami z mojego kierunku a drugim razem resztę (3,2T) i także miał dodatkowo piec do miejscowosci przed moją. Więc jak widzisz zorientuj się tam i gdybyś nie kupił teraz - to jak będzie promocja w Leroy to możesz kupować tam. Nie spiesz się z zakupem bo jednak węgle idą z ceną w dół. Potwierdzone to już na 3składach w mojej okolicy.

Opublikowano

Cześć wszystkim , powiedzcie mi jak można zminimalizować powstawanie sadzy na tych półkach w piecu? teraz dużo piec stoi w podtrzymaniu i osadza mi się sadza .

Opublikowano

Chyba nic nie da rady zrobic trzeba czyscc czesciej ja na groszku mialem mniej na sianym miale mam wiecej i otwieralem ta przyslone na dole i ja zamykalem wiekszej roznicy nie zaobserwowalem. Kupilem na probe mial na miejscowym skladzie przesiewany z groszku niby ma 2600 kalorycznosc. Powiem tylko tyle ze temu z Karenu troche brakuje do niego. Podam przykladowe dane temp na piecu mam 50 stopni z karenu po wylaczeniu sie nagrzewal sie do 54 -55 a na tym do 61 !! i cena teraz jest po 590 zl luzem 1 zl worek i transport gratis :) tanio worki na allegro sa jak by kogos interesowalo. Wypala sie na popiolek nie spieka sie. Juz chyba wiem co kupie :)

Opublikowano

Też ostatnio paliłem miałem z pobliskiego składu i mam ustawione na 60 stopni a po zakończonej pracy dobiło do 70 C. a miał jest w przedziale 24-26 Mj, A co do spieków to robiły się takie małe pestki żużlu ale wiatraczek był na max 24 % a podawanie 4.40 tylko tyle ze popiołu było 10 % takie wiadro po tynku 25 l było pełne po spaleniu 100 kg miału . A jęzor ognia to wypalał mi z półek sadzę

Opublikowano

Do Jarossa :

Jak się pali tym miałem to Ci mieli przywieźć ?

Opublikowano

Oj coś cisza. Pewnie każdy gania po składach z opałem i szuka dobrego miału lub ekogroszku do naszych żarłoków , bo zima nie odpuszcza

Opublikowano

Witam, nie pisałem nic bo dopiero dziś mam czas siąść do kompa. Jeśli chodzi o miał co kupiłem to palę nim już prawie tydzień ale na razie kombinowałem bo był za mokry i dwa razy w nocy mi się zablokował w podajniku (zbił się na dole przy szufladzie i się zawiesił) i żeby nie było problemów to mieszałem go z groszkiem który mam suchy i jakoś idzie. Teraz trochę go podsuszyłem w kotlowni i za parę dni zacznę palić samym miałem i wtedy zobaczymy. Na obecną chwilę widzę że ma lepszą kaloryczność niż mój ekogroszek z nadmuchem musiałem zejść do 25% (wcześniej miałem 30%) bo mi ogień szalał po całym piecu. Ale dużo więcej syfu zostaje niż po groszku, muszę zobaczyć na spokojnie jak będzie szedł na samym miale. Zacznę od czwartku palić miałem i wtedy policzę ile idzie na dobę i ile zostaje w popielniku i wtedy coś więcej napiszę.

Opublikowano

Uff juz myślałem ze nikt nie odwiedza tego forum. Pogoda sprzyja na takie eksperymenty bo warunki sa zimowe. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

Ja tak jak pisalem wczesniej pozostaje przy miale sianego z ekogroszku z mojego pobliskiego skladu. Rozmawialem z nim troche on ma tez piec z tlokowym podajnikiem i mowil mi ze bardzo duzo kombinowal z roznymi paliwami i ten mial dla naszego pieca jest optymalny. Faktycznie nasza Polska wiosna zaspala i mamy sroga zime powiem tyle ze w takich warunkach wychodzi mi ok 19 kg na dobe, faktycznie mi tez sie troche blokowal w zasobniku bo kupowalem go z pod plandeki ale i tak byl mokrawy i sie nie chcial dobrze sypac. co 2 dni oprozniam pojemnik z popiolem. Ten mial jest z ekogroszku mieszanego z 3 kopalni podobno wtedy jest nabardziej optymalny bo jak by byl z jednej palil by sie za bardzo nie wiem czy to prawda ale niby tak ma byc

Opublikowano

Słyszałem o tym ze podczas odsiewu węgla z różnych kopalń robią tzn sprzedaja miał o ogólnej klasie kaloryczności np:24-26 Mj i popiół max do 10 % ale gorzej jest z siarką bo zazwyczaj jest ona po wyżej 1 % .

Opublikowano (edytowane)

Witam, pale już moim miałem no i nie jestem zadowolony na dobę wyszło mi ok 30 kg masakra, do tego rano i wieczorem wyrzucam z popielnika. Przeliczając zużycie ekoroszku który płacę po 760 zł (jak wezmę go luzem to bedzie 100zł taniej) i miału po 450 zł którego idzie prawie drugie tyle to się nie opłaci.

Jeszcze myślę o kupnie dobrego miału i przetestowanie go.

Mam prośbę do tych którzy palą miałem o podanie ustawień pieca bo ja na moim paląc miałem mam tak:

podawanie co 3,20 min

nadmuch 25%

przerwa podrzymania 90 min

wentylator w podtrzymaniu 25 sek. co 30 min.

Edytowane przez Jaross
Opublikowano

Ja pale mialem ustawienia mam podobne do Twoich z tym ze u mnie wentylator dziala ok 65sek przy duzych wiatrach mam zamknieta klapke ta co jest przy drzwiach od popielnika jak wiatru nie ma duzego to ja delikatnie otwieram. Ja pale mialem przesiewanym z ekogroszka po 590zl luzem zastanawiam sie tylko czy delikatnie nie zmniejszyc szczeliwy w podajniku o niecaly cm ?? Bo w sumie duzo go wpada bo jest drobno uziarniony i sie dosc duzo go tam pietrzy ale jak sie ruszy pogrzebaczem w to co napalniku jest co cale sie zarzy

Opublikowano

Właśnie się zatanawiam nad zmniejszeniem tej szczeliny bo jak mam teraz 45mm to dość duzo podaje na raz i jest duża warstwa na palniku a moje parametry to podawanie co 4.40 nadmuch 24 i podawanie w podtrzymaniu 40 min a spalanie tak ok 30 kg tylko ze popiołu jest tak z 10kg ze 100 kg

Nie chce mi sie teraz w Wielkim Tygodniu grzebac przy podajniku by zmniejszyć otwór

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.