marcinek Opublikowano 19 Marca 2007 #1 Opublikowano 19 Marca 2007 Prosze o odpowiedz na nurtujace mnie pytanie. Jakiej firmy wybrac grzejniki stalowe. Czy może mi ktoś powiedzieć cos dobrego o grzejinikach Weberman? Z góry dziekuje. :) Cytuj
Kadafi Opublikowano 4 Kwietnia 2007 #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 To ja się dołacze i zadam kolejne pytanko.Ma może ktoś namiary na jakiś programik do obliczania wymiarów/mocy w/w grzejników.W wakacje planuje przerabiać instalanje na Cu i zmiane grzejników z żeliwnych. Cytuj
heso Opublikowano 8 Kwietnia 2007 #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Nie polegałbym na programikach. Tam sie liczy i tak plus-minus, na oko. Grzejnikow daj jak najwiecej, oczywiscie w granicach rozsądku. Dobre ogrzewanie nie zalezy od tego, jakie są grzejniki, tylko ile ich jest. Im masz wiecej, tym mniejszą temperaturę możesz w nich utrzymywać, a to jest korzystne dla oszczędnego grzania, bo na piecu też wtedy możesz mieć nie za wysoką temperaturę, wtedy palenie jest ekonomiczne- woda o nizszej temperaturze lepiej przyjmuje cieplo ze spalin, a w domu masz dobrą temperaturę. Cytuj
Kadafi Opublikowano 8 Kwietnia 2007 #4 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Można dać dużo grzejników ale to mieszkanko musi jeszcze wyglądać na odpowiednim poziomie a nie z grzejnikami "na pół ściany".Może ktoś wie jakimi grzejnikami stalowymi zastapić grzejniki żeliwne np o 5 ,10, 15,20 żeberkach?? Cytuj
aluszczek Opublikowano 3 Października 2007 #5 Opublikowano 3 Października 2007 panowie każdy kij ma dwa końce określony typ grzejnika osiąga max sprawność przy określonej temperaturze tak więc montowanie dużej ilości grzejników zasilanych zbyt niską temperaturą wcale nie oznacza oszczędności bo kosztach ogrzewania decyduje cena paliwa i sprawność instalacji. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi