Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z odpowietrzeniem grzejników. Cały czas słychać jak by ktoś przelewał wodę, Próbowałem je odpowietrzyć ale nic nie pomaga.

Spuściłem całą wode z CO,i napewłniłem ponownie dalej to samo.

W łazience mam suszarkę i tez jest odpwietrzona (jest zawieszona najwyżej ze wszystkich grzejników).

Chcę zainwestowac w automatyczne odpwietrzniki stąd kilka moich pytań:

• chcę zakupić odpwietrzniki FLAMCO kątowe 1/2"
  • czy we wszystkich grzejnikach trzeba montować odpwoetrzniki czy wystarczy na jednym?
  • na załączonym zdjęciu grzejnika - czy to jest zawsze 1/2" - prosze o wyrosumiałość jest totalnie noga w tym temacie :(

W załączniku również foto odpwoetrznika.

post-45215-0-35738300-1352103163_thumb.jpg

post-45215-0-65995200-1352103250_thumb.jpeg

Opublikowano

Podczas napełniania instalacji powinieneś puszczać wodę bardzo powoli, poodkręcać wszystkie odpowietrzniki ,a kiedy zamiast szumu powietrza z odpowietrznika zobaczysz kapiącą wodę ,zakręć je i wtedy nie będziesz miał nic zapowietrzone.

Opublikowano

nie zapominając o drugiej osobie która będzie obserwować kapiącą wodę :P , nie jest łatwiejszym sposobem odkręcić wszystkie zawory zasilające grzejniki i zacząć od odpowietrzenia najdalszego grzejnika od kotła, który powinien być najlepiej najwyżej .

Opublikowano

Sprawdź spadki na grzejnikach. Wyżej powinien być koniec w którym jest odpowietrznik (minimalny wznos). czasami też aby dobrze odpowietrzyć instalację trzeba na czas odpowietrzania nastawy wstępny na zaworach termostatycznych ustawić na "N" (całkowicie otwarte). Przedtem należy zapisać nastawy aby po całej akcji je przywrócić. Odpowietrzać przy wyłączonej pompie.

Opublikowano

A czy twoje grzejniki nie grzeją że uważasz je za zapowietrzone. Grzejniki mają być w poziomie (wygląd optyczny pod parapetem). Wracając do twoich pytań to odpowietrzniki muszą być we wszystkich grzejnikach a te grzejniki ze zdięcia mają korki 1". Masz dwie możliwości albo kupić odpowietrzniki z gwintem 1", albo wstawić na końcu grzejnika nabę grzejnikową na 1/2". Musisz też sprawdzić czy na grzejniku są lewe czy prawe gwinty.

Opublikowano (edytowane)

Ja masz grzejniki zamontowane prawidłowo to na końcu grzejnika masz korek 1 cal z lewym gwintem. W sklepach można kupić korki 1 cal z lewym gwintem w których jest otwór 1/2 cala z prawym gwintem.

Na zdjęciu jest komplet montażowy do grzejnika ale pojedyncze części też można kupić

post-12152-0-78328600-1352279475_thumb.jpg

Edytowane przez emus
Opublikowano

emus, montowałeś grzejniki żeberkowe aluminiowe? Czy go podłączysz z lewej strony czy z prawej to zawsze będzie prawidłowo a gwinty będą odwrotne.

wolfmark, nie masz wcale odpowietrzników na grzejnikach? Jeżeli masz ręczne to w zupełności wystarczy. Możliwe że masz gdzieś syfon na instalacji.Jak instalacja jest po wierzchu to zrób zdjęcia i będziemy się wszyscy '' doktoryzować".

Opublikowano (edytowane)

emus, montowałeś grzejniki żeberkowe aluminiowe? Czy go podłączysz z lewej strony czy z prawej to zawsze będzie prawidłowo a gwinty będą odwrotne.

Po Twojej informacji: Kolega Wolfmark ma sobie kupić korek z gwintem prawym czy lewym?

Zdjęcie grzejnika które zamieścił kolega Wolfmark wskazuje że korek powinien być z gwintem lewym.

Najlepiej spuścić wodę z instalacji i gwinty sprawdzić.

Edytowane przez emus
Opublikowano (edytowane)

A po co? Ma zawory na powrotach. Na schemacie widać wyraźnie że ma dwa grzejniki podłączone z prawej strony a jeden z lewej.

I nie korek a nabę.

Edytowane przez gersik
Opublikowano

Już jestem, miałem mały zawrót głowy w pracy.

To może od początku:

• czy na 100% są to 1" otwory (zdjęcie w załączniku - grzejnik to Armatura Krakowska G500F)
  • odpowietrzniki mam ręczne
  • instalajacja jest podłączona do syfonu (rura z odpływu w syfonie pod brodzikiem)

Będę Was dalej męczył z tymi odpowietrznikami z Flamco, czy podejdą mi pod grzejnik, nigdzie nie znalazłem na 1" tylko 1/2", chyba że redukcję będzie trzeba zrobić ale czy na 100% jest to konieczne?

post-45215-0-32227500-1352319955_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli na zdjęciu jest twój grzejnik to będą się nadawać te odpowietrzniki co pokazałeś. Czy mógłbyś uściślić tą wypowiedź; instalacja jest podłączona do syfonu (rura z odpływu w syfonie pod brodzikiem). Narysuj szkic lub zrób zdjęcie. Jak rurka od C O powrotnia jest zasyfonowana to będziesz miał mały problem. Zakręć wszystkie grzejniki i pełną moc puść tylko na ten grzejnik który jest zasyfonowany to może przepchnie powietrze, pompa na ful.

Opublikowano

Jest mały problem, nie zabardzo kumam o co Ci chodzi tak jak pisałem wcześniej jestem laikiem w tych kwestiach - wiem wstyd.

O co chodzi z pompą na ful, mam rozumieć że na kotle trzeba to ustawić. Co do grzejnika to tak jest to mój grzejnik.

Co do podłączenia tzn że wąż ze spuszczania wody z centralnego jest podłączpny do syfonu z prysznica.

Jak dzisiaj przyjdę o przyzwoitej godzinie do domu z pracy to porobie foty.

Dzięki wszystki za cenne wskazówki.

Opublikowano

Nie interesuje nas spuszczanie wody z CO ale jego odpowietrzenie. Nie odpowiedziałeś na moje pierwsze pytanie czy grzejniki nie grzeją i jak nie grzeją(przód ciepły tył zimny czy góra ciepła a dół zimny). Co do syfonu w instalacji to chodzi o to czy w którymś momencie rurki od CO nie idą pod górkę a później w dół i w najwyższym punkcie robi się bańka powietrza którą jest trudno wygonić z instalacji.

Opublikowano

Jeżeli tak to spróbuj wyregulować na regulacji wstępnej zaworu termostatycznego w każdym grzejniku i ustawieniem mocy pompy.

Opublikowano

Wracając do dźwięku przelewania się wody to czy to słychać w każdym grzejniku czy nie. Jak będziesz w domu to zrób zdięcia z przodu grzejników tam gdzie są podłączone do rurek.