Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Powietrze W Zasilaniu Z Kominka Z Płaszczem Wodnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tak powinien wyglądać program doboru NW.

Ten program potwierdził wcześniejsze wyliczenia - około 160 l wystarczy dla temp. 75-80 st.C. I ponad 200 l dla 90 st.C.

Sambor - dziękuję.

Opublikowano

Weź 200l lub 220l zawsze masz zapas i niwelację ew błędów.

Ja dobierałem wg obu w jednym wyszło 160l a w drugim 180l, więc przezornie wziełem 200l ;)

Zastanów się nad separatorem powietrza - taki jak podałem w poście #6, warto.

Pozdr.

Opublikowano

Zastanów się nad separatorem powietrza - taki jak podałem w poście #6, warto.

Czy w moim ukladzie otwartym separator zainstalowac przy kominku (kominek jest zabudowany i nie ma latwego dostepu - chociaz jakis tam jest) czy przed buforem (przed pompa - bo na pewno idzie na zasilanie) ??

Ew. moge na tym fragmencie, ktory idzie pod podlaga - rury na razie leza w korytku, ktore nie jest zabudowane.

pozdrawiam

R.

Opublikowano

Ten ostatni jest dobry jak chcesz to wstaw w miejsce tego odpowietrznika separator spowolni przeływ przez siebie i polepszy wytrącanie powietrza ,kominek będzie się odpowietrzał przez rurę bezpiecz a co ewentualnie przeleci to wychwyci separator.poz Hermogenes

Opublikowano

kolego hinzr

miałem problem podobny do twojego, ten sam układ instalacji i odwieczny problem z bulgotaniem przy wyższych temp. Jak ktoś wcześniej napisał, polecam flamcowent - u mnie zainstalowany tuż przy kominku na rurze zasilającej sprawił, że problem zniknął.

Trochę to drogie, ale warto :rolleyes: Pompa pozostała w tym samym miejscu jak masz teraz, ja bym jej nie ruszał.

Ale:

1 sama idea ładowania bufora przez wężownicę jest bez sensu - ja się o tym przekonałem. Kominek powinien być z buforem w układzie zamkniętym!

Miałeś tego samego niedouczonego hydraulika co ja? :blink: Radzę Ci zarwać parę nocek, poczytać w necie o buforach, samej idei buforowania i uwarstwianiu. Temat jest naprawdę obszerny i ciekawy, jak się w niego zagłębisz. Polecam na początek znane forum i ponad 300 stron w temacie :)

A zmiany w instalacji kosztowne, więc warto się do tego dobrze przygotować i całość przemyśleć.

2. Sterowanie pompą moim zdaniem trochę do modyfikacji.

3. Naczynie przeponowe masz stanowczo za małe, ale o tym już wiesz

zobacz mój wątek, może Cie zainspiruje, jak będziesz miał pytania wal na priv, podam nr tel to pogadamy

pozdrawiam