Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W budynku o pow. 260 m2 i wys 2,8m, zaobserwowano przy ostatnich temp zapotrzebowanie na ciepło 80kWh / 24h i temp wewnątrz 18C, czy to dużo czy mało?

Jakie będzie zapotrzebowanie przy -20C

Pozdr.

Opublikowano

Witam,

Myślę, że żeby obliczenia były dokładne, potrzebna jest informacja jak długo przed pomiarem taka temperatura była utrzymywana w pomieszczeniach (nasycenie ścian).

W ogóle najpierw bym przez parę dni taką temp. utrzymywał a potem dokonał pomiaru [być może tak zrobiłeś ale słowa o tym nie ma...]

Pozdrawiam.

Opublikowano

jak mowa o dzisiejszej nocy i dniu to u mnie średnia wychodzi -2,4C, jak u ciebie podobnie to przy -20C będzie potrzeba ok 149kWh. Jako że wcześniej trochę pi... to może być trochę mniej. Z drugiej strony -7,5C było krótko i ściany nie zdązyły się odpowiednio wychłodzić, to koryguje wynik w górę. Tak bezpiecznie +/- 10 kWh.

Opublikowano

Jeżeli ma być liniowa to pewnie się zgadza , ale czy 149kWh - 6,2kW mocy grzewczej to dużo czy mało?

Jak to się ma do charakterystyki standardowej budynku mieszkalnego?

Opublikowano

cały zeszły sezon notowałem temperatury i zapotrzebowanie

i z tego co udało się zebrać to jest jednoznacznie liniowa.

Są odchyłki tzn przesunięcia w czasie, np pierwsza mroźna doba ma mniejsze zapotrzebowanie, a pierwsza doba cieplejsza po mrozach ma większe.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Jeżeli ma być liniowa to pewnie się zgadza , ale czy 149kWh - 6,2kW mocy grzewczej to dużo czy mało?

Jak to się ma do charakterystyki standardowej budynku mieszkalnego?

To trzeba 6200 podzielić przez 260 i wychodzi 23,8 W/m2

Jak dla mnie to bardzo dobrze ocieplony.

Opublikowano

cały zeszły sezon notowałem temperatury i zapotrzebowanie

i z tego co udało się zebrać to jest jednoznacznie liniowa.

Są odchyłki tzn przesunięcia w czasie, np pierwsza mroźna doba ma mniejsze zapotrzebowanie, a pierwsza doba cieplejsza po mrozach ma większe.

To doświadczenie przeczy powszechnie podawanym informacjom, że obniżenie temp. o 1C daje oszczędność 8% paliwa - nijak mi to nie wychodzi :blink: :lol:

Opublikowano

nie wiem dla jakich warunków jest te 100W/m² liczone i czy jeszcze coś w tym nie jest doliczone, bo na dzisiejsze budownictwo ten wskaxnik to jakaś abstrakcja.

średnia roczna wychodzi ok 0C, więc 1C mniej liczony od 20C temp wew, daje ok 5% oszczędności.

Opublikowano

Jak liczyłem charakterystykę energetyczną budynku to wyszła mi moc grzewcza 12,0kW .

Spece z Uponora robiąc projekt ogrzewania wyliczyli podobnie - moc grzewcza 13kW, +3kW CWU.

Opublikowano

Dziś też dobierają kotły na 100W/m2, do tego grzejniki o 30% większe niż wychodzi z zapotrzebowania, temperatura zasilania zamiast 60 czy 70 jest 90 i mamy suszarnię zamiast mieszkania. Takie jest przekonanie "a niech będzie trochę więcej". To "trochę więcej" sprawdza się czasem w pierwszym roku po przeprowadzce to w drugim jest już nie do zniesienia. I co robi właściel? Obniża temperaturę zasilania i pół biedy jak na węglówce ma czym sterować (4D lub 3D) a jak nie ma, to w kotle robi węglową kiszonkę. I szuka się winnych. Ma ktoś taką siłę przebicia i perswazji żeby przekonać kogokolwiek do zmiany sposobu myslenia? Szans nie widzę żadnych. Przekonał się o tym chyba wczoraj kol Sambor wyliczając jednemu z forumowiczów zapotrzebowanie chyba na 17 kW on stwierdził że kupi kocioł o mocy 25 kW. Niby że "bogatemu wszystko wolno" atmosferę ogrzewać też. Ale za chwilę facet pojawi się na forum wylewają kubeł pomyj na producenta kotła, instalatora i kogo jeszcze się da, bo spala za dużo węgla.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W budynku o pow. 260 m2 i wys 2,8m, zaobserwowano przy ostatnich temp zapotrzebowanie na ciepło 80kWh / 24h i temp wewnątrz 18C, czy to dużo czy mało?

Jakie będzie zapotrzebowanie przy -20C

Pozdr.

Witam

W nawiązaniu do pierwszych pomiarów gdzie dom potrzebował 12,82 W/m2 podaję wyniki z ostatniego tygodnia - okres grzewczy od 17 12 - 20.12 - razem 68h ,

ilość ciepła pobranego przez instalację -991MJ = 275,28 kWh co daje moc ciągłą potrzebną do ogrzania - 4,588kW - 17,6W/m2 - temp średnia zewn ok -8C

Dziś znowu odczytałem po 25h i otrzymałem 588MJ = 163,33 kWh - 6,5kW mocy grzewczej oraz 25W/m2 - temp średnia wg rejestratora na kotle ok - 12C

Czyli zmiany są prawie liniowe.

Przypominam że budynek jest nieocieplony - ściana gazobeton 36cm, dach - 25cm wełny + płyty k-g, okna drewniane 3 szybowe, na piętrze Veluxy też 3 szybowe.

Temp w budynku : parter 18C , piętro 16C, budynek nie zamieszkały.

CWU jest grzana ale nie pobierana

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Żeby było widać, że zmiany są liniowe, to najlepiej podawać wskaźnik zapotrzebowania w W/m2*K.

To nie jest takie łatwe, bo trzeba mieć dokładnie pomierzoną temp. zewnętrzną (średnią z jak największej ilości pomiarów).

Dodam też, że wpływ na ten wskaźnik ma też nasłonecznienie oraz (czasami w dużej mierze) wiatr.

Jak możesz, to jego podaj.

Jeśli jest liniowe, to wskaźnik ten zawsze wyjdzie taki sam.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)

U mnie regulator na kotle -R3 Wolfa ma opcję liczenia średniej z pomiaru ciągłego w ciągu jakiejś ustawionej liczby godzin.

Teraz ma ustawione 24h - podaje średnią, czujnik na stronie wschodniej ok 2,2 m nad gruntem.

Wiatru od początku tyg nie ma.

Wg OCZ : Własności budynku Obciąż. cieplne / ogrz. pow. budynku Aogrz,bud 282 m² ,ΦHL / Aogrz,bud 54,4 W/m²

Obciąż. cieplne / ogrz. kub. budynku Vogrz,bud 731 m³ ΦHL / Vogrz,bud 21 W/m³

Powierzchnia oddająca ciepło A 858 m²

Materiałem w oryginale miał być Ytong 36 i tak było liczone, ale ja zmieniłem na zwykły gazobeton i dodam styropian 10-15cm

Do Vlad24 - dzięki , znalazłem tą stację ale u mnie jest trochę zimniej i to nie dlatego że mam inne termometry - nie wzorcowane ale lokalizacja jest trochę z boku.

Ale mimo wszystko to jest punkt wyjściowy do porównań.

Pozdrawiam

PS W necie znalazłem takie coś, może się komuś przyda :http://www.audytor.net/tabela.php?tresc=4

Edytowane przez sambor
Opublikowano

U mnie regulator na kotle -R3 Wolfa ma opcję liczenia średniej z pomiaru ciągłego w ciągu jakiejś ustawionej liczby godzin.

Teraz ma ustawione 24h - podaje średnią, czujnik na stronie wschodniej ok 2,2 m nad gruntem.

Wiatru od początku tyg nie ma.

Wg OCZ : Własności budynku Obciąż. cieplne / ogrz. pow. budynku Aogrz,bud 282 m² ,ΦHL / Aogrz,bud 54,4 W/m²

Obciąż. cieplne / ogrz. kub. budynku Vogrz,bud 731 m³ ΦHL / Vogrz,bud 21 W/m³

Powierzchnia oddająca ciepło A 858 m²

Materiałem w oryginale miał być Ytong 36 i tak było liczone, ale ja zmieniłem na zwykły gazobeton i dodam styropian 10-15cm

To mi się wydaje lepsze, bo dobrze wyliczone bierze pod uwagę właściwości tych materiałów, które były badane laboratoryjnie, czyli bez słońca, wiatru i z "żadnymi" błędami pomiarów.

Szkoda, że masz inne materiały w rzeczywistości ;)